logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

SAECO SUP 018 - Młynek nie mieli kawy, miga czerwona dioda, brak napięcia

smerfy 03 Lut 2010 22:09 4933 3
REKLAMA
  • #1 7639633
    smerfy
    Poziom 13  
    Ocena: 58
    Witam
    Ekspres jak w temacie działa wszystko ok oprócz młynka nie mieli kawy miga czerwona dioda młynka i młynek nie rusza wyjście z płytki na młynek 0V czyżby uszkodzenie na płytce a może jakiś element sterujący tylko?. Czasami próbuje ruszyć robi lekki skok i koniec. Po odłączeniu silnika wyjście z płytki 16V DC. Opis na silniku 230 DC. Wydaje mi się, że jest uszkodzony wirnik - czarny" ale nie potrafię rozebrać tego silnika. Proszę o podpowiedź. Z góry dziękuje za wszelką pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 7640634
    BRum
    Poziom 21  
    Ocena: 388
    Młynek jest zasilany prądem stałym poprzez mostek prostowniczy a ten z kolei z triaka sterowanego z układu MOC.Szukaj uszkodzenia kolejno,młynek,mostek prostowniczy triak.Młynek możesz wypróbować osobno zasilając go stałyum 230,najlepiej poprzez trafo separujące.Na mój nos uszkodzenie jest na płycie sterującej wywołane młynkiem
    np,zablokowanie młynka.
  • REKLAMA
  • #3 7725091
    zbb361
    Poziom 15  
    Ocena: 39
    witam
    sub18 to chyba viena
    sprawdż na przewodach zasilających młynek dławiki lubią dostać przerwy zawsze sa zaciskane zaciskiem
    jeżeli nie pomoże to triak lużno wlutowany bez radiatora i powinien być jeszcze duży rezystor 5W chyba kilku omowy
    co do silnika młynka zawieszają się szczotki zależy jaki jest zamontowany silnik niektóre sa nie wymienialne
    pozdrawiam
  • #4 20701484
    Alfred_92
    Poziom 33  
    Ocena: 705
    BRum napisał:
    Młynek jest zasilany prądem stałym poprzez mostek prostowniczy a ten z kolei z triaka sterowanego z układu MOC.Szukaj uszkodzenia kolejno,młynek,mostek prostowniczy triak.Młynek możesz wypróbować osobno zasilając go stałyum 230,najlepiej poprzez trafo separujące.Na mój nos uszkodzenie jest na płycie sterującej wywołane młynkiem
    np,zablokowanie młynka.

Przepraszam z góry za wykopalisko.
    Na pewno w takiej kolejności?
    U mnie na mostku jest 330V DC ale w gnieździe do zasilania silnika jest jakieś śmieszne 8V- nie sprawdziłem jaki prąd.
    Sam silnik zasilany zasilaczem 30V 5A jakoś się kręci. Edit mierzyłem nie ten mostek- na tym właściwym brak napięcia już na AC.
REKLAMA