logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Manta DVD 058 i DTS. Jak podpiąc żeby grało najlepiej

k1alek1 04 Lut 2010 13:59 2892 4
REKLAMA
  • #1 7641989
    k1alek1
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Mam problem z rozszyfrowaniem specyfikacji w/w urządzenia. Wszędzie w opisach znalazłem ze nie ma DTSu ale i w menu i w innych opisach jest dzwięk 5.1 i sprzęt posiada wyjscia: 6-cio chinchowe, SPDIF optyczne oraz Coaxial. Wiec jak to jest? Jak kupie wzmacniacz np Yamahy bo sie kolorystycznie zgrają z DTSem i podepne to dvd przez optyke to co sie stanie?? Zaswieci sie DTS na wzmacniaczu ze otrzymuje sygnal czy to jest jakies podrabiane 5.1

Proszę oszczędzić sobie wpisów ze manta to syf i podobnych!!
  • REKLAMA
  • #2 7642067
    pszemeq
    Poziom 18  
    Ocena: 20
    Cześć !
    Jeśli kupisz wzmacniacz z dekoderem DTS i DD wówczas cała operacja dekodowania sygnału audio będzie się odbywać po stronie amplitunera. Oczywiście warunkiem jest połączenie między DVD a amplitunerem było cyfrowe.
    W przypadku połączenia analogowego zdany jesteś na dekodery znajdujące się w odtwarzaczu DVD
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 7642094
    wojtasdm
    Poziom 27  
    Ocena: 105
    Dolby Digital to też 5.1, więc pewnie producent miał na myśli właśnie ten system kodowania. Jak podepniesz pod Yamahę to ona Ci pokaże jaki dostaje sygnał i jaki rozkodowuje (oczywiście po połączeniu cyfrowym).
  • REKLAMA
  • #4 7642252
    k1alek1
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Zaraz zaraz całe życie wydawało mi sie ze jak podepnę np komputer przez spdif cyfrowo lub analogowo przez 3 komplety jack=>chinch do porządnego wzmacniacza to wynik będzie ogólnie (pomijając jakość kabli) taki sam! Tzn dziwek zdekodowany (lub odczytany bezpośrednio z płyty dvd albo pliku divix w formacie 5.1) jest juz po stronie komputera lub dvd do 5.1 i leci prosto do wzmacniacza gdzie każdy kanał jest wzmacniany i leci na głosiki a nie ze wzmacniacz cos dekoduje (no chyba ze chodzi ci o dekodowanie cyfrowego zerojedynkowego sygnału do 5.1). Dopytuje tak dlatego że w tym momęcie mam taką wierze https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1074235.html i podpięty do niej zestaw głosników koda 5.0 i ten sprzet jest bardzo fajny i lubie go ale podpięty jest zwykłymi chinchami stereo (bo innej opcji nie ma) i wzmacniacz tej wierzy dzieli sygnał stereo na tak zwane "Times 4" czyli na 4 kanały po 40W (prawy + lewy + centralny + 2 głosniki suround które idą w mono w stosunku do siebie (chyba w mono)). I teraz zastanawiam sie czy wogole to wymieniać i angażować sie w wzmacniacz Yamahy z DTSem czy takie dekodowanie przez wzmacniacz ze stereo do tych 4 kanalów daje nie dużo gorszy wynik. Dodam jeszcze ze wsumie nie o samo dvd chodzi a o cały zestaw czyli Nka, DVD i Komp po spdif chcial bym podlaczyć do tego nowej Yamahy bo teraz mam to wszytko podpięte na kablach stereo i jak juz pisalem wierza dekoduje to do 4 kanałów.
  • #5 7642332
    wojtasdm
    Poziom 27  
    Ocena: 105
    Wydaje mi się, że trochę mieszasz wątki, zacząłeś od pytania o DTS, co jest dla Ciebie tożsame z 5.1, pytałeś o Yamahę, a teraz znowu Koda i cinch stereo...

Nie znam tej Manty, nie chcę pisać co ma a czego nie ma. Ale ogólnie, najpopularniejsze obecnie systemy kodowania dźwięku przestrzennego to Dolby Digital i DTS, w obu można zapisać dźwięk zarówno stereo jak i 5.1. Urządzenia tańsze i prostsze, jak np. Manta, często mają wbudowany wyłącznie dekoder Dolby Digital a nie mają dekodera DTS. Na wyjściach analogowych DVD (6 x cinch) możesz wtedy otrzymać tylko sygnały poszczególnych kanałów ścieżki DD. Często jednak potrafią taki sygnał odczytać i podać w "czystej" cyfrowej postaci na wyjście S/PDIF. Jak widać, żeby rozkodować go dalej potrzebujesz zewnętrznego dekodera, np. wbudowanego w amplituner.
REKLAMA