logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Samsung U900 - brak dźwięku z głośnika po wymianie taśmy wyświetlacza

szefos 05 Lut 2010 12:37 4255 12
REKLAMA
  • #1 7646554
    szefos
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Witam. Mam o to taki problem z tym telefonem. Po zamontowaniu nowej taśmy od wyświetlacza przestał mi działać głośnik. Na tej rozwalonej taśmie działał bez zarzutu a na tej głucho, jedynie głos działa na słuchawkach. Sprawdzałem dwie inne taśmy i jest ten sam problem. Wszystkie inne tasiemki itp. podłączyłem. W czym może tkwić problem? Z góry dzięki za odp.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 7646578
    rekordgsm
    Poziom 31  
    Ocena: 112
    Sprawdź na starej taśmie, jeśli będzie cisza, coś uszkodziłeś.
  • REKLAMA
  • #3 7646584
    szefos
    Poziom 12  
    O to chodzi, że stara taśma poszła się ***** więc nie da rady.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 7646862
    habrozaurus
    Warunkowo odblokowany
    Ocena: 59
    Pozostaje pytanie, czy dajesz oryginalne taśmy, czy zamienniki ?
  • #5 7646952
    szefos
    Poziom 12  
    Zamienniki, sprawdzałem na dwóch i to samo jest :/
  • Pomocny post
    #6 7647081
    habrozaurus
    Warunkowo odblokowany
    No właśnie i to moze być przyczyną.
    Radziłbym sprawdzić na oryginale.
  • #7 7647305
    szefos
    Poziom 12  
    Hmm mam oryginal tylko problem w nim taki, że ma pourywane takie blaszki po bokach z tej strony gdzie sie ją wsuwa. Jedno mnie zastanawia, że te blaszki były polutowane a w nowych taśmach nikt nic nie mówi o lutowaniu. Tą nową przylutowałem i jest to samo.
  • Pomocny post
    #8 7647372
    habrozaurus
    Warunkowo odblokowany
    TE blaszki są jako dodatkowe miejsce przytrzymywania taśmy. Nie mają nic wspólnego z działaniem telefonu czy taśmy. Równie dobrze nie musisz nic lutować i musi działać :)
  • REKLAMA
  • #9 7647484
    szefos
    Poziom 12  
    Aha dobrze wiedziec :P Czyli tasiemki do wymiany. Teraz rozmawialem ze sklepem który mi to sprzedal i mówi ze nie ma problemu z odesłaniem :) A co do oryginalnych to u mnie w mieście zaśpiewali sobie za oryginalną taśme 70zł ;o
  • Pomocny post
    #10 7647541
    rekordgsm
    Poziom 31  
    Ocena: 112
    Może być wina taśmy, ale ja ostatnio wrzucałem kilka sztuk podrób i każda hulała, więc wypadałoby wrzucić taśmę z innego źródła, chociaż wydaje mi sie że to usterka może leżeć gdzie indziej.
  • #11 7647567
    szefos
    Poziom 12  
    To albo mam takie szczęście i obydwie felerne mi przyszły albo coś nie tak z telefonem, chociaż dziwne to, na oryginale schrzanionym był dźwięk a po wyjęciu i zmianie brak dźwięku ;/
  • Pomocny post
    #12 7656436
    jerry77
    Poziom 26  
    Ocena: 31
    Sprawdź czy ci się nie wypięła tasiemka głośnika/kamerki albo sam głośnik.
  • #13 7660291
    szefos
    Poziom 12  
    Dzięki wszystkim za pomoc w rozwiązaniu problemu. Przed chwilą znów rozłożylem telefon i złożyłem i wszystko działa jak należy :) Wina leżała po stronie bodajże cyny. Podczas lutowania jakimś sposobem wylądowała na płytce poza wyznaczonym obszarem i chyba przez to nie było dźwięku. Wszystko jest ok na taśmie-zamienniku :) Jeszcze raz dzięki i temat można zamknąc :)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z brakiem dźwięku z głośnika w telefonie Samsung U900 po wymianie taśmy wyświetlacza. Po zamontowaniu nowej taśmy, dźwięk działał jedynie na słuchawkach. Użytkownik sprawdził kilka zamienników taśmy, ale problem pozostał. W trakcie dyskusji zasugerowano, aby sprawdzić, czy taśma głośnika nie jest wypięta oraz zwrócono uwagę na możliwość uszkodzenia podczas lutowania. Ostatecznie, po ponownym złożeniu telefonu, problem został rozwiązany, gdyż przyczyną braku dźwięku była cyna, która wylądowała na płytce poza wyznaczonym obszarem.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA