logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dziwny problem z Pendrivem Kingston Data Travel 4GB

Ridd1cK 05 Lut 2010 19:27 5743 15
REKLAMA
  • #1 7648570
    Ridd1cK
    Poziom 15  
    Ocena: 1
    Witam. Posiadam pendriva Kingston Data Travel 4GB który:

Na laptopie Toshiba satellite L300D wykrywa go pokazuje dysk wymienny ale niemożna nic zgrać na niego. Na stacjonarnym kompie wykrywa go i działa ok. Sprawdzany na laptopie programem HD tach 2 razy przeprowadził test za trzecim wywaliło błąd: " No media in device, insert media and press refresh or select a new device" Na kompie stacjonarnym nie ma żadnych problemów z tym pendrivem. Co może być nie tak ? System windows Xp był instalowany wczoraj z SP2 a potem dodany SP3 dotego ściągnąłem sterowniki Usb pod Xp i zainstalowałem i do tego zainstalowałem "Poprawka automatyczna firmy Microsoft 50052" Może coś z tym USB w laptopie jest nie tak ?

Proszę o pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 7648644
    11111olo
    Poziom 42  
    Ocena: 796
    Czy inne urządzenia USB działają na laptopie normalnie?
    Czy sprawdzałeś na innym pendrivie?
  • REKLAMA
  • #3 7648679
    Ridd1cK
    Poziom 15  
    Myszka jest podpięta i działa ok. Jak zgram na stacjonarnym filmy na tego pena, to na laptopie mogę je normalnie odtworzyć. Na laptopie już szósty raz włączam test innego pena EMTC 16 GB i jest OK. Ten 4Gb nie działa za każdym razem a jak działa to tylko kilka chwil, albo jak zgram coś z tego pendriva na dysk w laptopie to jak chce uruchomić to się nie da bo pisze że jest uszkodzone. Może coś nie tak z laptopem jest ale nie wiem co i niewiem czym to sprawdzić, jeszcze nigdy takiego problemu niemiałem.
  • #4 7648683
    11111olo
    Poziom 42  
    Może pendrive ma zabrudzone styki lub port USB w laptopie.
  • REKLAMA
  • #5 7648738
    Ridd1cK
    Poziom 15  
    Pendriva sprawdzałem na wszystkich 3 portach USB jakie znajdują się w laptopie i to samo. Na zwykłym pececie mogę testować 4Gb ile tylko zechcę i jest ok, a na lapku nie działa albo przestaje działać po chwili. Myszka w lapku na wszystkich trzech portach działa.
  • #6 7648860
    ikarus78
    Poziom 19  
    Ocena: 9
    Może laptop ma minimalnie niższe zasilanie na usb od kompa stacjonarnego - i w przypadku gdyby się zrobił "zimny lut" w pendrive może mieć to znaczenie.
    To strzał - ale spotkałem się z modemem Huaiwei, który miał taki problem - nie wiem jak jest z pendraivem.
  • REKLAMA
  • #7 7648963
    Ridd1cK
    Poziom 15  
    Po włożeniu pena do usb w laptopie robiłem 6 razy test HD tach i było ok ok 18 mb. Kiedy zacząłem zgrywać film na pena to wywalił czas ok 200 min a potem błąd że nie może znaleźć lokalizacji. po kliknięciu na błąd w HD tach nie da się już zrobić testu. Jutro sprawdza na laptopie MSI i odpisze co jest nie tak. Dla pewności zainstaluje jeszce raz Windowsa bo coś mi się zdaje że to może być jego wina. Jeżeli chodzi o prądy to jak patrzyłem w właściwościach USB pendrive ma wymagane zasilanie 98mA tyle samo co myszka.

AAA jak już przestał działać pen tzn HD Tach go niewykrywa a on jest cały czas w USB to teraz cały czas mróga dioda zielona, przedtem mrugała tylko jak się coś robiło na nim
  • #8 7650773
    Ridd1cK
    Poziom 15  
    A więc tak.

Pendrive kingston DT 4GB odczytuje i zapisuje na stacjonarnym, na laptopie MSI Gx630 działa ok transfer jest ok 18 MB na laptopie Toshiba L300D-245 przestaje chodzić po krótkim czasie od włożenia do portu USB. Wszystkie 3 porty były sprawdzane myszką i pendrivem EMTC 16 GB i wszystko chodzi ok. W toshibie przeinstalowałem Windowsa z SP3 i jest to samo. Później zainstalowałem zmodyfikowanego windowsa MX 8.1 żeby sprawdzić i jest to samo. Może coś jest nie tak z laptopem ? Ma ktoś jakiś pomysł ?
  • #9 7650817
    11111olo
    Poziom 42  
    Sprawdziłeś faktyczne napięcia na wyjściu portów USB w laptopie?
  • #10 7650889
    Ridd1cK
    Poziom 15  
    Przykro mi ale nie mam miernika, ale może to problem z oprogramowaniem ? nie wiem jak to sprawdzić, nie wiem czy mierzenie napięć coś pomoże bo sprawdzałem porty USB myszką i drugim pendrivem. Mam jeszce jednego pendriva też moge sprawdzić mogę kartą SD z przejściówką sprawdzić i pewnie będzie ok. Poza tym pendrivem mam problem też z jednym programem "Patrol Master II" (program do odczytu zdarzeń z czytnika) mianowicie po którymś razie po wciśnięciu na podgląd zdarzeń lub punktów kontrolnych lub strażników, program się zawiesza chodziaż na trzech innych komputerach działa bez problemu, dlatego może coś nie tak z oprogramowaniem jest? Tylko że nie mam pomysłów? Może coś doradzisz ?
  • #11 7650906
    11111olo
    Poziom 42  
    Sprawdź napięcie. Inaczej nie ma sensu nic sprawdzać skoro postawienie systemu od nowa nic nie zmienia.
  • #14 7832106
    kitachi
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Witam
    Aby nie tworzyć nowego wątku wepnę się w temat.
    Mam identyczną sytuację, tzn. Kingston DT 100, 4 GB.
    Na stacjonarnym z MB Gigabyte GA-MA770-UD3 (rev. 2.0) pen działał ok do czasu, aż zrobił dokładnie to samo co koledze tj. czyta się, ale przy próbie zapisu wywala błędy w czasie zapisu pliku. Sytuacja powstała nagle i z nie znanej przyczyny. Zaktualizowałem stery chipsetu zrobiłem testy USB i systemu XP sp3, wszystko co mogłem z kompem poza formatem. Poszedłem po kolegach i na wszystkich innych kompach pen dawał się zapisywać, formatować itp.
    Doszedłem więc do wniosku, że to chyba powtórka z rozrywki, bo kiedyś już Kingston miał jazdy ze zgodnością swoich wyrobów (wtedy bodaj kart SD).
    Jeśli twórca wątku znalazł rozwiązanie problemu lub zna je któryś z szanownych forumowiczów to bardzo będę wdzięczny za poradę.
    Na razie dla siebie i kolegi autora wątku widzę rozwiązanie poprzez zakup sprzętu innej marki.
    Pozdrawiam

Ps. z konstruktywnych porad włóż pena do USB,wejdź do panel sterowania/system/menadżer urządzeń, odnajdź woluminy magazynu i usuń urządzenie uniwersalne lub co tam masz. Powinno to zainicjować reinstalację sterowników. Miejmy nadzieję, że tobie to pomogło, mnie przy innym penie też, ale nie przy tym.
    Powodzenia
  • #15 7833597
    Ridd1cK
    Poziom 15  
    Witam. Moje przejścia z tym pendrivem zakończyły się na zakupieniu miernika. Laptopa robiłem komuś, wcześniej miał viste i było to samo. Laptopa musiałem oddać, niestety nie udało mi się zmierzyć napięć USB, Jednak podejrzewam że to nie była wina Hrdware tylko software. Ja sprawdzałem go na 3 windowsach i to samo. Problemu nie rozwiązałem, laptopa oddałem i poleciłem zakup innego penka.

POZDRAWIAM
  • #16 7833659
    R_On_!
    Poziom 11  
    Ja mam Data Travel 4 gb, i miałem podobne problemy, albo nie mogłem go otworzyć, albo był problem z zapisem lub windows się wieszał lub widywałem niebieskie okienko. Okazało się, że na pena wgrało się kilka nieprzyjemnych rzeczy ( ehh ta uczelnia i ich zasoby wirusowo-robalowe) po przeskanowaniu i usunięciu robali kłopot minął.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z pendrivem Kingston Data Travel 4GB, który działa poprawnie na komputerze stacjonarnym, ale na laptopie Toshiba Satellite L300D nie pozwala na zapis danych. Po przeprowadzeniu testów, pendrive wykazuje błędy, a użytkownik podejrzewa problemy z portami USB lub oprogramowaniem systemowym. Inni uczestnicy dyskusji sugerują sprawdzenie napięcia w portach USB, czyszczenie styków pendriva oraz możliwość uszkodzenia sprzętu. Użytkownik testował pendrive na różnych systemach operacyjnych, ale problem nadal występuje. W końcu, po nieudanych próbach rozwiązania problemu, użytkownik zdecydował się na zakup innego pendriva.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA