logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

LG RH-277H - Wymiana napędu DVD w nagrywarce z dyskiem twardym?

estor 06 Lut 2010 12:38 4768 9
REKLAMA
  • #1 7651577
    estor
    Poziom 14  
    Ocena: 78
    Witam, czy w stacjonarnej nagrywarce z dyskiem twardym i funkcją dvd z nagrywaniem płyt można wymienić napęd? Odtwarzacz głównie wykorzystywany było do nagrywania na dysku hdd, nie wypalałem płyt. Przeleżał tak z 2 lata, teraz gdy chcę pooglądać filmy na dvd, nie dotwarza lub odtwarza bardzo wybiórczo płyty. Czy można wymienić sam napęd? Oglądałem w środku, ale złącze jest jakieś cieniutkie płaskie.

posty scaliłem [Arko]

Rozebrałem moją nagrywarkę. Dysk twardy ma przejście z z ide na taśmę. Czyli wsadzony jest standardowy dysk z komputera i tylko przejściówka jest do taśm. Nagrywarka już nie ma takiej przejściówki, bo ma wejście taśmowe. Gdyby mieć taką przejściówkę, czy nie można by podłączyć normalny napęd dvd? Na nagrywaniu mi nie zależy, tylko na odczycie płyt.

Moderowany przez arko100:

Treść poprawiłem, regulamin p. 14, 15. Zdania zaczynamy wielką literą.

• REKLAMA
  • #2 7670929
    marmiko
    Poziom 2  
    Witam. Pierwszą rzeczą, jaką robisz w tego typu przypadkach, to czyścisz UMIEJĘTNIE soczewkę lasera w napędzie DVD i patrzysz na efekt. 50% przypadków,to zabrudzony laser.
    pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 7677850
    estor
    Poziom 14  
    Już trochę pogrzebałem , pierwsze co zrobiłem to przeczyściłem i nic.
    Drugie to wymyśliłem ze pogrzebie z kalibracją i pewnie już zachrzaniłem to na dobre były śrubki do kręcenia , ale mimo ze poświeciłem na to ponad 1h nie doszedłem do niczego , ile może kosztować wymienia lasera jeśli padł.
    bo nie wiem czy opłacalne jest naprawiać czy kupić dvd dodatkowe a to zostawić jako nagrywarkę .
  • REKLAMA
  • #4 7678989
    MORTEM
    Specjalista techniki DVD
    Ocena: 194
    Jak potrzebujesz napęd do tej nagrywarki to zapraszam na priva.
  • #5 7691840
    estor
    Poziom 14  
    witam proszę sie odezwać , pisałem na maila i priv
  • #6 7693022
    MORTEM
    Specjalista techniki DVD
    Ocena: 194
    Tylko na priv. Już odpisałem.
  • #7 8591057
    matompra
    Poziom 10  
    Ocena: 6
    potrzebuję laser do stacjonarnej nagrywarki LG z dyskiem 160g o modelu RH277H, jesli ktoś ma to proszę na GG 6672456, pozdr.
  • #8 8932744
    zbibi
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Witam. U mnie z kolei odtwarza DVD a nie widzi płyt CD. Ponadto może ktoś prześle ustawienia trybu serwisowego gdyż mogłem coś niechcący przestawić.
  • #9 8942515
    Sting
    Specjalista - kamery
    Ocena: 129
    W tych urządzeniach wymienia się cały napęd i wtedy działa. Żadne kombinacje nie dają rezultatu.
  • REKLAMA
  • #10 9822473
    Świety
    Poziom 10  
    Uwaga!!!
    Mi też nie czytało płyty DVD od razu po włożeniu wyrzucało ją, nagrywarką była w serwisie powiedzieli że zmienili switch ale i tak to nic nie dało. Zaproponowali mi nowy napęd za 400zł niestety była juz po gwarancji i dałem sobie spokój. Zacząłem sam kombinować i odkryłem. Odkręciłem obudowę nagrywarki, a potem napędu pod spodem jest niebieski półokrąg i to on przeszkadzał chyba za mocno dociskał płytę nie chciała czytać, gdyż bez obudowy czyta oki i za każdym razem. Nałożyłem obudowę ale jej nie przykręciłem do podłoża nagrywarki i nałożyłem obudowę nagrywarki ale też jej nie skręciłem. Napęd działa już dwa lata bez problemu nagrywa nie zacina się i jest wszystko Oki . Mama nadzieję że moje spostrzeżenie pomogło!!!

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik pyta o możliwość wymiany napędu DVD w nagrywarce LG RH-277H, która od dłuższego czasu nie odtwarza płyt. Po rozebraniu urządzenia zauważył, że dysk twardy jest standardowy, a napęd DVD może być wymienny. W odpowiedziach zasugerowano najpierw czyszczenie soczewki lasera, co w wielu przypadkach rozwiązuje problem. Inni użytkownicy podzielili się doświadczeniami, wskazując, że w przypadku poważniejszych usterek wymiana całego napędu jest bardziej skuteczna. Wspomniano również o problemach z odczytem płyt CD oraz o konieczności kalibracji. Niektórzy użytkownicy znaleźli rozwiązania, takie jak regulacja docisku płyty w napędzie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA