logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Plazma Phocus PDP42V6 - brak obrazu po wymianie modułu ZSUS, co z YSUS?

jacek123123 06 Lut 2010 23:43 4081 8
REKLAMA
  • #1 7655179
    jacek123123
    Poziom 12  
    Tv przyjechał z Niemiec bez modułu ZSUS. Po zamontowaniu drugiego sprawnego modułu dalej nic nie wyświetla, napięcia są ok i tu mam pytanie czy też jest do wymiany moduł YSUS !. Jak odepnę górny Y-DRIV od YSUS to mam dolną połowę obrazu z pasami czarnymi a jak odwrotnie to niema żadnej różnicy dalej brak obrazu. Na module YSUS pomierzyłem napięcia i tak: na R30 prawa noga mam 130 V, na R27 na lewej nodze mam 200 V, na prawej 39-40V. Proszę o wskazówki.

Po znakach przestankowych mają być spacje. Niema to osoba, która nie potrafi mówić. Po poprawieniu proszę również usunąć mój wpis. [@m]
  • REKLAMA
  • #2 7655916
    kamilboczek
    Poziom 17  
    Ocena: 23
    można prosić jakieś zdjęcia, z odpiętym jednym, potem drugim YDRV

Dodano po 3 [godziny] 16 [minuty]:

Grzeje się któryś z układów na YDRV? IC1, IC2, IC3, IC4, IC5, IC6, IC7, IC8
  • REKLAMA
  • #3 7659185
    jacek123123
    Poziom 12  
    Żaden układ nie grzeje się. Zdjęcia może jutro zrobię. Przy odłączonym górnym Y-DRIV obraz w pasy około 5 cm pojawia się bardzo dziwnie, najpierw jeden koło środka ekranu potem kolejne pasy. Radiator na Y-SUS po 5 minutach robi się letni a na Z-SUS zimny. Na R30 (VSCW) prawa noga w chwili startu przetwornic jest 115 V a potem rośnie do 130 V.
  • REKLAMA
  • #4 7660062
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #5 7662181
    jacek123123
    Poziom 12  
    Dziś próbowałem zrobić zdjęcia TV ale nic z tego nie wyszło. Pasy na ekranie były tak blade że ich trudno było zobaczyć, wieczorem było coś widać. Jeszcze jakoś dziwnie na Y-SUS hybryda pracuje jakby pod obciążeniem.
  • #6 7786787
    jacek123123
    Poziom 12  
    Witam.
    Odświeżam temat po dłuższej przerwie, męczyłem TV i znalazłem na CTRL dwa grzejące się bufery. Po wymianie CTRL na drugi (niby sprawny) obraz pojawił się ale bardzo jasny ze śniegiem i bardzo słabym kontrastem. OSD też jest mocno blade, panel z przyciskami nie reaguje , pilot działa . Jaszcze jedna rzecz hybryda na Y-SUS mocno grzeje się , po 5 minutach można palce poparzyć. Na obrazie w czasie wyświetlania pokazują się pionowe paski w różnych częściach ekranu . Co jeszcze jest nie tak z nim , może ktoś ma jakieś porady.
  • REKLAMA
  • #7 7789856
    jacek123123
    Poziom 12  
    Wczoraj zrobiłem zdjęcia .
    Taki jest obraz:

tak z odłączonym górnym Y-DRV :

tak z odłączonym dolnym Y-DRV :

na dolnym czarnym pasie dropy pokazują się razem z treścią obrazu która jest wyświetlana na górnej części.
  • #8 7790414
    krychass
    Poziom 2  
    Po prostu ściągnij sobie DScaler.
    w opcjach ustawiasz sobie kartę Telewizyjną ustawiasz tuner audio i gotowe.
    To Proste Jak Bułka Z Masłem.
    Przynajmniej u mnie tak było.
  • #9 7803191
    jacek123123
    Poziom 12  
    Witam.
    Dalej z tym TV męczę się i zauważyłem pewną rzecz. Na module Y-SUS napięcie Vsetup nie można regulować na R27 jest 272 V, obraz jest bardzo jasny. Gdy podłącze uszkodzony CTRL który nie steruje Z-SUS to napięcie mam 200 V i daje się regulować oczywiście bez obrazu. Teraz nie wiem czy jest uszkodzony Y-SUS czy ten drugi CTRL.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z telewizorem Plazma Phocus PDP42V6, który nie wyświetla obrazu po wymianie modułu ZSUS. Po zamontowaniu sprawnego ZSUS, nadal brak obrazu, a napięcia na YSUS są nieprawidłowe. Po odłączeniu górnego Y-DRIV pojawiają się czarne pasy, co sugeruje uszkodzenie Y-buffer. Po dalszych testach i wymianie CTRL obraz pojawił się, ale był bardzo jasny i z niskim kontrastem. Użytkownik zauważył, że na module Y-SUS napięcie Vsetup nie jest regulowane, co może wskazywać na uszkodzenie Y-SUS lub CTRL. Użytkownik prosi o porady dotyczące dalszej diagnostyki.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA