logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki programator do 89c2051? Problem z kwarcem 4MHz i Bascom na Windows XP

devolt 11 Sty 2003 16:08 2969 6
REKLAMA
  • #1 79987
    devolt
    Poziom 21  
    Ocena: 331
    Mam malenką prośbe musze zaprogramowac ten mikroprocesor zbudowałem BlowIt-a na stronce napisali ze bedzie działał pod bascomem ale po zaprogramowaniu cisza, czy moze to byc wina ze w bascomie ustawiony jest kwarc 12Mhz a w układzie w którym ma pracowac procek jest 4Mhz. Albo jaki programator najlepiej zakupic czy ten Kit avt 2502 jest ok mam Winde XP czy to ma jakiś wpływ??
  • REKLAMA
  • #2 80205
    MARIO159
    Poziom 12  
    Nieprzepadm za Bascomem ale troche w nim programowałem. To ze kwarc w układzie jest wolniejszy nie powinno powodować tego ze nie można zaprogramować procka. Ja korzystałem z tego programotora zamieszczonego w AVT i wszystko było ok :) . Ja też mam Xp i umnie śmiga :)
  • REKLAMA
  • #3 80226
    devolt
    Poziom 21  
    Ocena: 331
    A czy spotkał sie Pan z BlowIt-em??
  • REKLAMA
  • #4 87993
    tgrzyska
    Poziom 14  
    Ocena: 13
    Gdzieś czytałem, że kwarc musi być ustawiony na tą samą wartość - ale nie wiem czy akurat w tym programatorze.
    Sprawdź.
  • #5 89105
    bluemoon
    Poziom 11  
    Dokaładnie. Ustawienia kwarcu w Bascom'ie muszą być takie same jak w prajekcie
    Pozdrowka
  • REKLAMA
  • #6 91851
    Sind
    Poziom 16  
    Ocena: 3
    Witam
    Czestotliwosc kwarcu ustawinego w Bascomie musi zgadzac sie z tym zastosowanym w ukladzie inaczej nic z tego nie bedzie, a jesli chodzi o programator to jak masz zamiar dalej kontynuowac programowanie w Bascomie to polecam ci z oferty AVT kti AVT887
  • #7 93473
    bluemoon
    Poziom 11  
    Do programowania 89C2051 używam programatora Kit avt 2502. Po złożeniu zadziałał od razu :D . Poza tym jest koszmarnie prosty w budowie no i w pełni kompatybilny z BASCOM'em :) . Pracowałem na nim pod 98 i pod win2k. Działa bez zarzutu. Także pod XP'kiem powinien też hulać.
    Polecam pracę na emulatorze sprzętowym. Gdy siedziałem nad programem bez emulatora to myślałem, że mnie "trafi" :evil: :(
    ech te zapętlenia w programach :):):);););)
    Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy programowania mikrokontrolera 89C2051 przy użyciu Bascoma na systemie Windows XP oraz kwestii doboru programatora i ustawień kwarcu. Użytkownik zbudował programator BlowIt, który według informacji na stronie powinien działać z Bascomem, jednak po zaprogramowaniu układ nie reaguje. Dyskusja wskazuje, że częstotliwość kwarcu ustawiona w Bascomie musi być zgodna z rzeczywistą częstotliwością kwarcu w układzie (np. 4 MHz zamiast 12 MHz), inaczej programowanie i działanie mikrokontrolera mogą być niemożliwe. Co do programatora, polecany jest kit AVT 2502, który jest prosty w budowie, kompatybilny z Bascomem i działa stabilnie na Windows XP oraz starszych systemach. Alternatywnie sugerowany jest również programator AVT887, szczególnie przy dalszej pracy z Bascomem. Zalecane jest także korzystanie z emulatora sprzętowego podczas programowania, aby ułatwić debugowanie i uniknąć problemów z zapętleniami w kodzie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA