logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Programator AT89C2051 - Problemy z współpracą z Bascomem

gretzky 04 Lip 2003 22:47 2164 2
REKLAMA
  • #1 276061
    gretzky
    Poziom 21  
    Ocena: 25
    chodzi mi o programator https://www.elektroda.pl/download/dwpl.php?file=mikrokontrolery/szybki_atmel.zip
    Zrobiłem go no i kicha. Bascom coś nie chce z nim współpracować.
    Może ktoś robił coś na nim i wie jak się tym obsługiwać. Niewiem może w ustawieniach Bascoma trzeba coś zrobić, ale ja nie daje rady.
    Proszę o pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 277059
    karolj
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    jest to spowodowane tym, ze bascom komunikuje sie z programatorem przy za pomoca magistrali I2C. zeby zaprogramowac procesorek Twoim programatorem musisz skompilowac program w bascomie, ktory wygeneruje automatycznie plik *.bin. nastepnie programujesz procka programem obslugujacym Twoj programator i podajesz wlasnie ten plik *.bas
    pozdrawiam
    karol
    -------------------------------------------------------------------------------
    sorki, ale namotalem :))
    ostatnie zdanie powinno brzmiec:
    ....i podajesz wlasnie ten plik *.bin

zycze powodzenia

Post łączony z dwóch pisanych jeden pod drugim ! [A]
  • #3 277112
    krakusj
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    A więc tak... programatorek zrobiłem i działał.... Tylko wkurzało mnie przyciskanie klawisza reset, wiec go sobie zmodernizowałem... Teraz działa automatycznie, ale czasem mi głupieje, więc wersja podstawowa jest pewniejsza.... Co do konfiguracji w Bascomie: zakładka Options, następnie opcja Programmer, otwiera Ci się okienko gdzie masz 3 zakładki: Parallel, serial i other. Wybierasz other, w linijce "Program" podajesz scieżkę do programu "prog2051" , zatwierdzasz i powinno chulać jak złoto. Mam nadzieję że sobie skompilowałeś programik "prog2051, ponieważ jest o w pascalu a powinien być w wersji .exe. Jeśli nie masz go to podsyłam... i oczywiście udanego programowania życzę... jakby coś nie tak to pisz do mnie na maila... Pozdrawiam.... :P ... A.... jeszcze jedna uwaga... jest to program dosowski, więc win 2000 czy XP odpada, bo blokują porty po swojemu... Ja pracuję na XP, ale mam też 98se jako drugi i pod nim programuje wszystko... Raz jeszcze pozdrawiam... :?
REKLAMA