logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wieża SONY MHC RG440S - przerywanie dźwięku, przekaźnik pstryka, jak naprawić?

Merc87 08 Lut 2010 12:29 1238 5
  • #1 7661982
    Merc87
    Poziom 10  
    Ocena: 5
    Witam!
    Posiadam wieżę jak w temacie, od pewnego czasu zaczęły się dziać z nią problemy, mianowicie pstryka w niej jakiś przekaźnik i odłącza się dźwięk na głośniki. Nie ma określonej przyczyny czy to głośno czy cicho czy jak... jak jej się chce tak pstryka raz odłącza raz włącza głośniki... jednak częściej odłączy i tak zostaje (subwoofer zawsze gra dalej)... pomaga wtedy delikatnie pukanie w bok obudowy... raz na kilkadziesiąt puknięć uda się że zaskoczy i działa, jednak nie na długo. (klika sek - 5min) Pomaga również dłuższe jej wyłączenie(pilotem - guzikiem, nie od sieci)... po ponownym włączeniu po czasie działa jednak nie dłużej jak 15 min i zaczyna szwankować.
    Dodam że posiadam lutownice transformatorową i umiem na poziomie podstawowym lutować więc jeśli są jakieś sugestie to mam nadzieje ze ktoś pomoże.

POZDRAWIAM I PROSZĘ O POMOC.
  • #2 7662079
    rimot
    Poziom 29  
    Ocena: 145
    Jeśli "pukanie" pomaga to na początek sprawdź czy nie masz zimnych lutów lub mikropęknięć. Prześledź też tor tranzystor-przekaźnik do układu sterującego. Nie napisałeś czy coś się grzeje czy nie.
  • #3 7662109
    Merc87
    Poziom 10  
    nie zauważyłem żeby gdzieś wieża się przegrzewała... raczej ma normalne temperatury... czy możesz mnie naprowadzić gdzie szukać tego toru? ponieważ jestem początkującym... oraz jak mniej wiecej może wyglądać mikro pęknięcie oraz jak w ogóle wygladają zimne luty? czy to są linie na płytce z tak jakby cyny?
  • #4 7662408
    rimot
    Poziom 29  
    Ocena: 145
    Musisz poszukać przekaźnika (przekaźników) odpowiedzialnego za załączanie kolumn. Na sterowaniu cewką powinien być tranzystor. Sprawdź punkty lutownicze na tych elementach na początek. Na bazę idzie sygnał z procesora. Zmierz czy w momencie odłączania zanika napięcie. Piszę przekaźnika (ów) bo nie mam schematu ale tak powinno to wyglądać. Co do zimnych lutów i mikropęknięć to lupa w dłoń i trzeba się dokładnie przyjrzeć. Może zrobisz jakieś fotki płytek. Jeśli masz na płytce jakieś ślady po cynie w poprzek ścieżek to je delikatnie usuń.
  • #5 7662803
    Merc87
    Poziom 10  
    czy mogę prosić prostszym językiem? nie jestem elektronikiem i po taki wytłumaczeniu robią mi się dwie lewe ręce... przepraszam.
  • #6 7662828
    Mirek Z.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 531
    Wystarczy - temat usuwam.
REKLAMA