Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
HELUPOWER
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

TECHNICS SA-323

25 Lip 2004 23:55 3245 21
  • Użytkownik usunął konto  
  • HELUPOWER
  • Poziom 20  
    barthezz napisał:
    Pamiętam sytacje w Diorze WS354A że jak przez przypadek zwarłem pobiską zworą + i - kondensatora 4700 to też wywalało bezpiecznik w trafie. Pozdrawiam

    No nie ma innej opcji.
    barthezz napisał:
    sprzęt grał normalnie, lecz pewnego razu ucichł jeden kanał, ale co ciekawe trochę ruszyło się potencjometrem głośności i działa, potem drugi tak samo, aż wkońcu wogle cały zgasł - przepaliło bezpiecznik od trafa (1,5A)

    Wyglada na uszkodzony, przerywajacy potencjometr i wydaje mi sie, ze dalsze uszkodzenie (przepalenie bezp. sieciowego) nie ma zwiazku z felernym potencjometrem. Skoro kondensator wydaje sie byc uszkodzony to co tu wiele pisac - szukaj nowego. Mozliwe, ze na tym sie Twoj serwis zakonczy.
    barthezz napisał:
    Proszę o pomoc z tym wzmacniaczem, co i jak mam badać bo nie znam się na naprawianiu "SCALAKÓW"

    Zadna filozofia, pod warunkiem, ze zdobedziesz oryginalna kosc. Po prostu wymieniasz i zazwyczaj na tym sie problem konczy. Inna sprawa jest dostac oryginalna kosc, bo o to raczej bedzie trudno. STK2038II z tego co sie orietuje to do najtanszych nie nalezaly. Jesli juz zdecydujesz sie na wymiane hybrydy, to pamietaj aby przed podlaczeniem obciazenia sprawdzic napiecie na wyjsciu. Nie raz zdarzylo mi sie trafic na trefne kosci, ktore zaraz po uruchomieniu do niczego sie nie nadawaly. Powodzenia!
  • Użytkownik usunął konto  
  • Poziom 20  
    Ewidentnie uszkodzony zasilacz... sam napisales ze cos nie tak jest z tym kondensatorem. Sprobuj zdemontowac oba i wtedy zobacz czy dalej bedzie wybijalo bezpiecznik. Zajrzyj tez w diody, mozliwe, ze ktoras jest przebita.
  • Użytkownik usunął konto  
  • HELUPOWER
  • Poziom 20  
    Mozliwe, ze jest za maly... w chwili wlaczenia ladowane sa kondensatory w zasilaczu. To jest spory impuls i bezpiecznik moze nie wytrzymywac, nie mniej jednak popracuj nad zasilaczem, bo niewykluczone, ze STK jest sprawne, a wina lezy po stronie zasilacza.
  • Użytkownik usunął konto  
  • Użytkownik usunął konto  
  • Poziom 42  
    Sądzę kolego, że zabierasz się za to nie fachowo, kość powinieneś położyć na mice, a nie na taśmie klejącej, tam wytworzy się spora temperatura i trudno powiedzieć jak się zachowa ta taśma.
    Czy niema zwarcia to powinieneś zmierzyć omomierzem, tym bardziej, że go masz, bezpieczniki wkładaj takie, jakie powinny być?
    Na początek wykręć bezpieczniki i zmierz napięcie na elektrolitach, czy jest zachowana symetria, czy napięcia są równe względem masy, jeżeli bezpieczni są zamontowane pomiędzy elektrolitami a trafem, to musisz dolutować przewody z elektrolitów, żeby ci ich nie paliło, ale jeżeli Ci ich nie przepala, to nie musisz ich wykręcać, jeżeli napięcia nie będą równe, to tam gdzie niższe napięcie, to do wymiany, ponieważ ma dużą płynność, a potem zmierz czy niema stałego napięcia na wyjściu głośnikowym, jeżeli będzie, no to masz problem, to będzie świadczyć o uszkodzeniu końcówki, jeżeli nie będzie, to powinna być sprawna, zrób na razie tyle i zdaj raport.
  • Użytkownik usunął konto  
  • Poziom 42  
    Tak to go nigdy nie naprawisz, nikt nie kazał Ci odkręcać tego scalaka, miałeś zastosować się ściśle do wskazówek, a ty, co?. Jakieś doktoraty robisz.
  • Użytkownik usunął konto  
  • Poziom 38  
    To jest możliwe ponieważ.
    Na wkładce radiatorowej TDA jest V- a na radiatorze masa (uziemienie 0).
    W chwili gdy sprawdzasz przejście to tak jakbyś sprawdzał zwarcie na kondensatorze od filtrowania zasilania między masą a V-.
    Odlutuj zasilanie od tda i bedzie wszystko ok.
    Sprawdź gdy nie ma kabli zasilających przy tda i jak nie ma przejścia spokojnie możesz spowrotem je przylutować i włączyś wzmacniacz.
  • Użytkownik usunął konto  
  • Użytkownik usunął konto  
  • Poziom 32  
    A ja myśle ze pobierasz sygnał ze złego miejsca płyty.
    Ołówek w dłon papier na stół i zdejmij sobie schemat.
    To ci pomoże.
  • Użytkownik usunął konto  
  • Poziom 38  
    Na czym tam sie odbywa cały przedwzmacniacz.
    Wejś sygnał z tamtad gdzie on wchodził do stk a mase sygnału podłącz do masy wzmacniacza nie ma możliwości żeby to nie działało.
    Skoro sygnał po przedwzmacniaczu jest dobry to tda musi go tak wzmacnić.
    Jest jeszcze inne wyjście.
    Sprawdź czy nie ma tam funkcji MUTE która zwiera wyjście z przedwzmacniacza do masy przeważnie przez 2 tranzystorki bodajże 2SC945!
    Jakie masz tam zasilanie.
    Możliwer że trafiłeś na trefnego TDA albo źle go zmontowałeś.
    To że zwarłeś nogi ze soba nic nie szkodzi nie masz poprostu soft startu.
  • Użytkownik usunął konto  
  • Poziom 32  
    -->ALTON napisał:
    Wejś sygnał z tamtad gdzie on wchodził do stk a mase sygnału podłącz do masy wzmacniacza nie ma możliwości żeby to nie działało.


    Gratuluje pomysłu, podejścia i znajomości tej hybrydy - brawo.
    Taka rada to antyrada i zamiast pomóc tylko wprowadza zamieszanie a kto wie może i w koszty wpędza.
  • Użytkownik usunął konto  
  • Użytkownik usunął konto