logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Gdzie znaleźć schemat pralki BOSCH WOB 1200? Awaria programatora

kaliban 11 Sty 2003 18:57 8405 6
REKLAMA
  • #1 80082
    kaliban
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    nawalil mi programator bodajze; czy ktos ma moze dostep do schemat lub interesujacej mnie czesci(czy to w ogole da sie naprawic)?

z gory dziekuje

ps zauwalzylem podobne pytanie dotyczace WOB 1600 ale pytam na publicznym "kanale" bo nie wiem czy nie narusze jakiejs netykiety
  • REKLAMA
  • #2 80252
    XAX
    Poziom 21  
    Ocena: 159
    Witaj

Programator teoretycznie można naprawić ale nie wiem czy ktoś ci się tego podejmie i jak będzie z jego trwałością po naprawie.
    A nowy kosztuje górę pieniędzy i powiem szczerze raczej się nie opłaca w ten sprzęt inwestować.

A jesteś pewien że to programator?? Jakie są objawy??
  • REKLAMA
  • #3 80550
    kaliban
    Poziom 2  
    witam

pewny nie jestem, ale raz pralka wiruje innym razem nie wiruje, zaleznie od jej widzimisie, hmm... moze to i nie programator, ale bez schematu ani rusz :(

kaliban

.......dzieki za odpowiedz
  • REKLAMA
  • #4 85069
    staryamator
    Poziom 13  
    Ocena: 9
    To napewno nie programatotor,wyczyść ją weddle instrukcij
  • #5 88149
    POL02
    Specjalista AGD
    Ocena: 549
    Witam.
    Potwierdzam co pisze staryamator.Wirowanie zależy między innymi od tego czy hydrostat jest sprawny i czy rurka doprowadzająca powietrz do niego jest niezatkana.Sprawdz to.
  • REKLAMA
  • #6 88456
    Baxio
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Witam Serdecznie

Przy takim objawie uszkodzenia przyjrzałbym się pompce wylewającej. Jesli nie jest drożny odpływ to program "ucieknie" i wirować nie będzie. Przy hydrostacie i rurce miałaby problem albo z nabieraniem wody, albo z jej odcięciem. Chociaż i w tym przypadku wirówki mogłoby nie być.
  • #7 89728
    kaliban
    Poziom 2  
    Wielkie dzieki za wszystkie sugestie, sprawdze niezwlocznie

kaliban

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem z pralką BOSCH WOB 1200, gdzie podejrzewana jest awaria programatora. Użytkownik zgłasza nieregularne działanie pralki, m.in. losowe wirowanie. W odpowiedziach zasugerowano, że problem raczej nie leży w programatorze, który teoretycznie można naprawić, ale jest to kosztowne i nieopłacalne. Zalecane jest sprawdzenie innych elementów, takich jak hydrostat i rurka doprowadzająca powietrze do hydrostatu, które mogą wpływać na funkcję wirowania. Dodatkowo wskazano na konieczność kontroli pompki wylewającej oraz drożności odpływu, gdyż zatkany odpływ może powodować przerwanie programu i brak wirowania. Brak schematu technicznego utrudnia diagnozę, jednak sugerowane jest czyszczenie i kontrola wymienionych podzespołów przed ewentualną wymianą programatora.
REKLAMA