logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

DTF-2: Nie można wykasować kości flash od adresu 7fe00000, co robić?

synkopa 11 Lut 2010 18:11 1699 4
REKLAMA
  • #1 7679148
    synkopa
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Jak w temacie. Punktem wyjścia do dyskusji niech będą poniższe założenia.
    Posiadam:
    j-tag interface,
    pc zgodne z założeniami dla komunikacji j-tag po lpt,
    wszelkiej maści programy pod dosem typu dtf2rescue2 itp
    program kenmemoryloader.
    Fakty:
    programy prawidłowo wykrywają procesor tunera,
    jest widoczna początkowa zawartość flasha i jest różna od FFFF...
    W żaden sposób nie udaje się wykasować flasha, pomimo iż do kasowania nie jest potrzebny trap.

Wnioski:
    - uszkodzona kość flash?
    - jakiś bit protect?

Tuner działał prawidłowo na OFM na TNK. W pewnym momencie ciemność. Awaria procesora NEC - pomyślałem, bo już mam jednego takiego kena. Wlutowałem rezystor, ale nie pomogło. Potem podłaczyłem j-tag i okazało sie że nie można wykasować flasha od adresu 7fe00000.

Proszę o pomoc. W razie konieczności wymiany flashy, gdzie zdobyć następujace:
    AT49LV819290TC lub AM29LV800BB90E lub M29W800AB90N1.
  • REKLAMA
  • #2 7688570
    seryf1969
    Poziom 2  
    Moge pomóc w tym temacie miałem taki przypadek mam takie flashe 29W800
    moge je też zaprogramować mówimy tu o dwóch kaściach 29W800 znajomy twierdził że można wlutować czyste i wgrać orginał jtag tester ale u mnie poszło dopiero jak podzieliłem soft i wgrałem w zewnętrnym programatorze, i dopiero jtag tester tak jak w opisie reanimacij do dzisiaj śmiga poprawnie na ofm.

Dodano po 1 [godziny] 15 [minuty]:

A poza tym jesteś pewien że eprom jest w porządku
  • REKLAMA
  • #3 7696966
    synkopa
    Poziom 11  
    Mam dwa takie tunery. Pierwszy jak padł to sądziłem, że to problem z NEC'iem. Dziś wiem, że nie. Przyjmuje tylko dokładnie 3/4 z 2 MB softu. Ktoś kiedyś napisał na tym forum jak uległa uszkodzeniu 16bit architektura jednego flasha, tzn zmieniła się na 8bit i tak chyba jest u mnie, bo dokładnie 1,4 softu od adresu 7FF80000 nie ma się gdzie już załadować. W drugim tunerze pierwsze cztery bity adresu są na sztywno ustawione na 0 i nie dają się wyefować. Z pozostałymi czterema bitami można robić wszystko. Pytając mnie o eprom miałeś na myśli wewnętrzny eprom procesora z adresu 80000000 do ładowania instrukcji do trapa i dalej do RAM'u na aders 40030000? Jest dobry i RAM też, trap w obydwu przypadkach ładuje się poprawnie i weryfikacja przebiega właściwie (jtag tester).ID flashy zawsze daje się odczytać i jest poprawne. Eprom z resztą został wykluczony również przy bezpośrednim zapisie bez trapa przy użyciu programu dtf2rescue. Po ok. trzech godzinach efekt był taki sam jak w przypadku programowania z trapem. Jeśli miałeś na myśli eeprom zewnętrzny, to tam ładuje się co innego i to nie ma znaczenia przy programowaniu flashy. Wspomniałeś o posiadanych flashach M29W800, pewnie z TME. Nie są drogie. Zastanawiam się tylko czy te 70ns będzie miało jakieś znaczenie. Nie powinno, bo to tylko szybsza kość, ale analizując pdf'a miałem wątpliwości. Jeśli masz do zaoferowania dwa komplety zaprogramowanych zewnętrznie flashy do przedstaw mi ofertę na synkopa(_at_)poczta.onet.pl. Rzeczywiście zewnętrznie zaprogramowane dają pewność powodzenia przedsięwzięcia.
    Pozdrawiam

dodano:

Wczoraj postanowiłem dokładniej przyjrzeć się zewnęrznemu eepromowi i coś mnie zaniepokoiło. Dotychczas programowanie przebiegało bez niespodzianek, ale jakoś nie sprawdzałem co się zaprogramowało. W pierwszym tunerze odczyt jest zawsze zgodny, nawet po restarcie. W drugim tunerze natychmiast po zaprogramowaniu zawartość zostaje wykasowana w znakomitej większości. Przeprowadziłem więc programowanie bezpośrednio na nóżkach wlutowanej kości - efekt ten sam. Wylutowałem eeprom i na zewnęrznym programatorze sprawdziłem wielokrotnie - kostka jest dobra. To procesor w kółko ją kasuje! Uszkodzenie procka? Jakaś zapętlona instrukcja? Dziś wylutuję flashe i poprzekładam je w różnych kombinacjach ze sobą. Zobaczymy co wyjdzie.
  • REKLAMA
  • #4 7851891
    olooo
    Poziom 15  
    Ocena: 34
    Jakby komuś zalegała na półce pamięć flash do DTF-2 to jestem zainteresowany
  • #5 7855658
    synkopa
    Poziom 11  
    Po wymianie kości flash na m29w800 tuner ożył. Kości nie były programowane na zewnętrznym programatorze. Kości można nabyć w TME.
REKLAMA