logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak wgrać BIOS na płycie Gigabyte GA-8I945PL-G bez obrazu na monitorze?

czerwona strzała 11 Lut 2010 22:34 1125 8
REKLAMA
  • #1 7680865
    czerwona strzała
    Poziom 12  
    Ocena: 10
    Witam was serdecznie
    Mam poważny problem
    Posiadam komputer z płytą główną gigabyte GA-8I945PL-G
    Jak go odpalam to na chwilkę jak by czytał czy chciał dyski cd rom, lecz monitor się nie włącza, lampka od niego aby na chwilkę i gaśnie, a nic nie wyskakuje. Chciałem wgrać nowy bios za pomocą dyskietki zabootowanej, lecz nie mogę znaleźć dobrego sposobu, przeważnie jest jak wgrać bez dyskietki. Czy da się wgrać w takim stanie płyty ?? Kondensatory ok, płyta nie nie taka stara, ok. 2 lat. Nie reaguje też na ram, nawet po wyjęciu powinien piszczeć a nie piszczy,sprawdzałem też na innym piszczku. Zasilacz też sprawdzany testerem i był podłączany również inny zasilacz. Grafika była sprawdzana. Oczywiście resetowałem BIOS i nic to nie daje. Chciałbym go jakoś wgrać, ale czy jest na to sposób?? Procesor Pentium 4, i co zauważyłem jak by się troszeczkę grzał, ciepły radiator robił jak pochodzi chwilę, nie działając.
  • REKLAMA
  • #2 7680918
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1106
    W tym stanie biosa nie wgrasz. Najpierw komputer musi być sprawny. Uruchom samą płytę z procesorem + głośniczek, resztę zdemontuj, odłącz, taśmy napędów też.
  • REKLAMA
  • #3 7680934
    czerwona strzała
    Poziom 12  
    Robiłem tak
    Aby płyta główna i procek. nic, głośniczek też nie reaguje
    Znam się na pcinformatyce a jednak ....... inny przypadek
  • #4 7680971
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1106
    Jeżeli nie działa procesor z płytą to sprawdź procesor na innej płycie. Uszkodzona płyta lub procesor, lub niewłaściwy montaż w obudowie. Zrób próbę z płytą wyjętą z obudowy.
  • REKLAMA
  • #5 7681061
    czerwona strzała
    Poziom 12  
    Ale robiłem tak, płyta wymontowana i inny zasilacz. A jeżeli wgram nowy BIOS programatorem? Bo tak z dyskietki nie pójdzie?
  • REKLAMA
  • #6 7681121
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #7 7681139
    czerwona strzała
    Poziom 12  
    Nie, nie bez aktualizacji.
    Często siadają biosy podobno przy nich, a nie mają układu zastępczego biosu.
  • #8 7681154
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #9 7681179
    czerwona strzała
    Poziom 12  
    płyta główna gigabyte GA-8I945PL-G
    ram : 2 x 512 ddr2
    procesor : Pentium 4
    zasilacz 400 w
    grafika: asus ( model nie pamiętam, z dvi)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z płytą główną Gigabyte GA-8I945PL-G, która nie wyświetla obrazu na monitorze. Po uruchomieniu komputera monitor na chwilę się włącza, ale potem gaśnie, a głośniczek nie wydaje dźwięków, co sugeruje brak reakcji na RAM. Użytkownik próbował zresetować BIOS, wymienić zasilacz oraz sprawdzić komponenty, ale bez skutku. Inni uczestnicy dyskusji sugerują, że BIOS nie może być wgrany w obecnym stanie płyty, a problem może leżeć w uszkodzeniu płyty głównej lub procesora. Pojawia się również pomysł użycia programatora do wgrania BIOS-u, jednak niektórzy podkreślają, że aktualizacja BIOS nie jest konieczna, jeśli problemy nie wystąpiły po jej przeprowadzeniu.
REKLAMA