logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zainstalować system na Duron 1.3GHz bez bootowania z LAN/USB/CDROM?

knychu 12 Lut 2010 10:14 1311 3
REKLAMA
  • #1 7681991
    knychu
    Poziom 10  
    Na wstępie serdecznie witam wszystkich, jestem nowy, aczkolwiek czytam forum do poduszki od wielu miesięcy :)

Na wstępie informuję, że zależy mi na rozwiązaniu problemu AS IS, czyli nie interesują mnie rozwiązania alternatywne i nie będę odpowiadał na posty w stylu: "a dlaczego chcesz tak zrobić?" itp.

Przeszukałem google, jednak pomimo podobieństw, żaden temat znaleziony do tej pory nie odpowiada dokładnie mojemu zapytaniu. Liczę na pomoc specjalistów z tego forum i będę wdzięczny nawet za wskazówki czego dalej szukać.

FAKTY:
    Jak zainstalować system na Duron 1.3GHz bez bootowania z LAN/USB/CDROM?

Złożyłem ze starych części komputer, który ma mi służyć jak emulator syntezatora.
    Jest to duron 1,3Ghz, 512MB RAM DIMM 133MHz, dysk 80GB IDE/ATA.
    Komputer jest w pełni sprawny sprzętowo.

PONADTO:
    - bios nie wspiera bootowania przez LAN oraz USB.
    - nie mam napędu FDD i nie chcę go szukać/korzystać z tego rozwiązania.
    - nie mam napędu CDROM i nie chcę szukać/korzystać z tego rozwiązania.

SYTUACJA:
    Dwa dni temu padł system (XP SP3 PL).
    Podłączyłem zatem dysk IDE/ATA przez przejściówkę do mojego laptopa, wykonałem próby naprawy (bezskutecznie), a następnie wrzuciłem klona systemu z laptopa.

Sklonowany system jednak podczas uruchamiania zatrzymuje się, mam czarny ekran i migającą kreskę. zapewne to wina ogromnej różnicy konfiguracji sprzętowej (nie działa tryb awaryjny itd).

PROBLEM:
    Mając na uwadze powyższe oraz dostęp do dysku jedynie jako dysk podłączony do laptopa - jak wrzucić na niego system lub cokolwiek, co wystartuje na starym komputerze pomimo, że zostanie "zaimplementowane" przez nowego laptopa.

Jeżeli coś jest niejasne, wyjaśnię.
    Dziękuję z góry.
  • REKLAMA
  • #2 7682017
    Jarosx9
    Poziom 35  
    Ocena: 401
    Na pewno będzie działać w ten sposób prawie każda nowoczesna dystrybucja linuksowa.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 7682132
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1109
    " Hmm... A może tak:
    1. Robisz sobie bootowalną partycje dosa.
    a) Tworzysz partycje typu primaty.
    b) Instalujesz/kopiujesz dosa na tą partycje
    2. Tworzysz katalog np. "INSTA_XP"
    3. Kopiujesz zawartość płytki do tego katalogu.
    4. Uruchamiasz komputer i wpisujesz "C:\INSTA_XP\i386\winnt.exe" "
    To cytat z innego forum, całkiem logiczny, w ten sposób powinneś zainstalować. Linux chyba nie, podejrzewam że głównie przez oprogramowanie które ma być na nim uruchamiane. A tak na przyszłość, na tego typu awarie, powinneś mieć napęd CD podłączany w takich sytuacjach i na płycie CD lustro partycji systemowej. Cała operacja przywracania systemu, z wszystkimi ustawieniami i zainstalowanym oprogramowaniem zajmie parę minut.
  • #4 8268313
    knychu
    Poziom 10  
    Sporo czasu minęło i zgodnie z mailową podpowiedzią Elektrody dzielę się z Wami sposobem rozwiązania problemu.

Otóż problemu nie udało się rozwiązać. Niestety po wielu różnych próbach konieczne było podłączenie cdrom i uruchomienie instalacji systemu z płyty cd.

Wygląda na to, że nie da się zainstalować w opisanej sytuacji systemu bez podłączenia czytnika nośników i nośnika z samostartującym systemem.

Pozdrawiam wszystkich i dziękuję za rady.
REKLAMA