logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Opinie o programie Bosch ESI - czy warto dla warsztatu?

cordoba_2004 13 Lut 2010 11:00 7245 18
REKLAMA
  • #1 7686905
    cordoba_2004
    Poziom 27  
    Ocena: 361
    Witam
    Ostatnio widzę że oprócz Autodaty sprzedawcy oprogramowania chętnie sprzedają program Bosh ESI do warsztatów.
    Jakie są wasze opinie na temat tego programu ktoś użytkuje ?
    Podobno program zawiera dane do 95% samochodów z rynku europejskiego, czy to prawda?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 7687009
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 7687033
    yaaro
    Poziom 33  
    Ocena: 1083
    Czasami można znaleść dobry schemat do zabytków :)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 7687065
    fuelinyourblood
    Poziom 35  
    Ocena: 1391
    Autodata ma lepsze schematy, ale znowu ESI ma wiecej ciekawych informacji.
    Generalnie te programy sie uzupełniaja.
  • Pomocny post
    #5 7687115
    trans-serwis
    Poziom 39  
    Ocena: 2259
    ESI Boscha wspaniały program, tylko ten oferowany w internecie ma jedną wadę TO PIRAT.
  • Pomocny post
    #6 7687287
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #7 7687413
    cordoba_2004
    Poziom 27  
    za 2 500 zł - żadnego pirata nie posiadam nigdy nie kupię nic bez licencji, nie chce mieć poradzę sobie bez
  • Pomocny post
    #8 7689165
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #9 7689297
    fuelinyourblood
    Poziom 35  
    owik napisał:
    fuelinyourblood - Ty sobie jaja robisz. Jak zobaczysz choć raz w AD rysunki złożeniowe np. rozrusznika czy alternatora z podanymi numerami części to wróć i koniecznie tu napisz.

moze i tak, ale co ci z tego? Esi daje lepsze wsparcie techniczne.

wszystko zalezy co robisz. ja mam i AD i Esi
  • #10 7689462
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • Pomocny post
    #11 7690034
    fuelinyourblood
    Poziom 35  
    owik napisał:
    To nadal twierdzisz, że AD ma lepsze schematy, tak? Czy o Ci chodzi? Czy tak tylko jesteś kolejnym z tych, co zapomnieli po polsku, po drugie nie uznają takich słów jak przepraszam, pomyliłem się. A może Ty po prostu faktycznie to wszystko masz, tylko jakoś nie potrafisz ogarniać? W AD masz schematy prawie tylko sterowników, na dodatek czasem mylące. W ESI to co z Boscha jest super pokazane i opisane. Tylko z Boscha. Nie mój problem, że Ty już zapomniałeś, jak się po polsku pisze.

Ani my razem wódki nie pili, ani ześmy sie na jednym gównie nie slizgali, wiec niewiem o co pijesz do mnie. Uzywam obydwa programy i jeszcze pare innych. Wyraziłem swoja opinie co moze zrobić każdy.
  • #12 7690237
    cordoba_2004
    Poziom 27  
    spokojnie Panowie szkoda nerw bo i po co
  • Pomocny post
    #13 7690470
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • Pomocny post
    #14 7692178
    mariuszek1978
    Poziom 14  
    Ocena: 48
    witam
    Użytkuję ten program wraz z modułem KTS - jak do tej pory większych zastrzeżeń nie mam. O tych 95% aut, to trochę przesada, bo przecież oprócz BOSCHa jest jeszcze np. SIEMENS, a tu już KTS i ESItronic ma kłopoty - nie często, ale zdaża się.
    Ogólnie polecam, rysunki i opisy pasków rozrządu z AD (akurat to posiadam) są identyczne w ESI, ale ESI pokazuje również łańcuchy, czego w mojej AD nie ma - trzeba kupować osobną książkę...
    pozdr
  • #15 7692840
    serwis_gh
    Specjalista - układy wtrysku Diesel
    Ocena: 1238
    Główną wadą jest cena programu. Tym bardziej że program nieaktualizowany zablokuje się po 10 miesiącach. Dla serwisu diesla to wydatek rzędu od 4,500 wzwyż dodatkowo plus za każdy moduł (TecDoc, Schematy, ABS)
    Autodaty nie posiadam ale widziałem jej możliwości i zgodzę się z opinią że się uzupełniają. Dobrym dodatkiem do Esi są materiały archiwalne do aut starszych z lat 80-90 na szczęście płatne jednorazowo ;P
  • #16 7695038
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • Pomocny post
    #17 7695872
    automix
    Poziom 20  
    Ocena: 233
    Używam kilku programów takich jak: Auto data, workshop, tolerance data, i podobnych. W większości programy te mam legalne, czasem ( jak dostanę od kogoś pirata ) to tylko w celach oceny czy jest coś warty. Programy te uzupełniają się nawzajem i można tam znaleźć wiele cennych dla mechanika informacji. Co do ESI to miałem możliwość przeglądania tego u kolegi na warsztacie. Niestety "nie powalił mnie na kolana" i uważam że jest to strata pieniędzy. Fakt że jak ktoś posiada KTS to troszkę to ułatwia życie, ale jest nie wart swojej ceny. Oczywiście jest to moja opinia i nie każdy musi się z nią zgodzić.
  • #18 7696270
    cordoba_2004
    Poziom 27  
    a workshop data jak go oceniasz?
    i tego tolerance?
  • Pomocny post
    #19 7696304
    fil2006
    Poziom 27  
    Ocena: 395
    KTS bez esi tronica nic nie jest wart.Nie zastanawiaj się tylko kupuj ,wsparcie techniczne jeśli występuje jest świetne prawie jak serwisówki ,bez esi tronica goście używają kts-a do kasowania błędów i klienta z kasy co w zasadzie nic nie zmienia jeśli chodzi o problem w samochodzie bo lampki zapalają się po kilku godzinach .
    Błędy NIE SĄ DO KASOWANIA ,no w sporadycznych przypadkach po blacharkach ,wymianach baterii itp.,błędy są do opracowania ESI tronick umożliwia Ci to i kasuje się za opracowanie błędu czyli czas jaki trzeba poświęcić ,demontaż osłon jakichś ,pomiar wiązek ,wymiana pinów we wtyczkach itp.
    To kosztuje i jest czasochłonne ,kasowanie błędów i branie forsy to czysta amatorka .

Dodano po 3 [minuty]:

Czyli jeśli masz KTS i nie masz ESI tronicka to mija się z celem wydawanie kasy na KTS.
    Możesz odczytac błędy i skasować jakimś innym tanszym użądzonkiem.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Program Bosch ESI jest często porównywany z Autodata, z opiniami użytkowników wskazującymi na różnice w zakresie schematów i wsparcia technicznego. ESI oferuje więcej informacji, szczególnie dla pojazdów z komponentami Boscha, ale niektórzy użytkownicy zauważają, że Autodata ma lepsze schematy. Wiele osób korzysta z obu programów, podkreślając, że się uzupełniają. Warto jednak zauważyć, że ESI ma swoje wady, takie jak wysoka cena oraz ograniczenia w aktualizacjach. Użytkownicy zwracają uwagę na to, że program nie obejmuje wszystkich marek, co może być problematyczne w przypadku niektórych modeli. Wsparcie techniczne ESI jest oceniane jako bardzo dobre, zwłaszcza w połączeniu z modułem KTS, który jednak bez ESI tronic nie jest wystarczający.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA