logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Bosch ESI Tronic - Czego potrzebuje do diagnozowania poprzez Bosch Esi Tronic

4mator 08 Cze 2013 18:40 6765 5
REKLAMA
  • #1 12396252
    4mator
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Witam, szukam porady co potrzebuje kupic zeby moj laptop byl w stanie diagnozowac samochody.. Jezeli kupie oprogramowanie Boscha, do tego przewody OBD/OBD2 to wystarczy? Co polecacie na start warsztatu do diagnozy?
  • REKLAMA
  • #2 12402640
    QaDo
    Poziom 19  
    Ocena: 16
    NIe wystarczy, ESI Tronic jak i każdy combo diagnoskop wymaga głowicy/interface pod swoje oprogramowanie. Poza tym nie słyszałem by sprzedawali oprogramowanie bez sprzętu :) I do tego płaci się okresową licencję.
    Jest wiele diagnoskopów fajnych na start i za niewielkie pieniądze. Ogólnie mogę polecić wiele z nich, jednak z doświadczenia wiem, że żaden pojedynczo nie jest idealny.
    Poza tym pod coś więcej niż diagnoza wymaga raczej brandowych fejsów.
    Ceny oryginalnych to ogromne nakłady finansowe.
  • REKLAMA
  • #3 12402881
    4mator
    Poziom 9  
    Interfejs tzn. modul? O ile dobrze rozumie laptop jest zbedny do tego, poniewaz duzo interfejsow Bosch posiada wlasny ekran. Prosze polec mi przydatne cudo do diagnozy, na ktorym najczesciej mozna pomoc sobie w naprawie.. pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 12404937
    QaDo
    Poziom 19  
    Przedstaw jakie koszta zakładasz, jakie marki będziesz robił najczęściej.
    Interface tak to moduł, nie koniecznie laptop zbędny do tego, KTSy są także bez wyświetlaczy, cena wtedy niższa.

Combo - większość launch,
    ostatnio popularny w polsce ScanDiag - to masz nie cale 2600zl

Pod marki masz np:
    Grupa VW - VCDS, bardzo popularny, VAS
    Renault - CAN CLIP
    Opel, SAAB, SUZUKI... - GM tech 2

itd. to są typowo brandowe, niestety ESI nie jest idealne :-)
  • REKLAMA
  • #5 12406010
    4mator
    Poziom 9  
    Myslalem zeby zainwestowac w to jakies 3 tys. Wydaje mi sie ze grupa VW bedzie najodpowiedniejsza (oplaclana) ;)
  • #6 12406172
    QaDo
    Poziom 19  
    No to tym bardziej nie interesuj się Boshem bo to kosztuje kilkadziesiąt tysięcy, dodatkowo płaci się za opcje diagnostyczne.
    Od siebie polecam więc jakieś combo + VCD's jako bardziej zaawansowane narzędzie i typowo pod VW.
REKLAMA