logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dlaczego stabilizator 7815 przepala się w prostowniku bez obciążenia?

wooooojtek85 14 Lut 2010 10:14 8733 9
REKLAMA
  • #1 7691619
    wooooojtek85
    Poziom 10  
    Tak wiec problem jak w temacie. Ostatnio zrealizowałem układ prostego prostownika opartego na paru elementach. No i zdziwiło mnie jedno...Przy pracy bez obciązenia...akumulatora, przepala mi sie stabilizator 7815. I tu rodzi sie moje pytanie, czy robię coś źle?? Czy ten układ nie moze pracować bez obciążenia?
    Dlaczego stabilizator 7815 przepala się w prostowniku bez obciążenia?
  • REKLAMA
  • #2 7691647
    trebuch1
    Poziom 26  
    Ocena: 131
    Najprawdopodobniej napięcie szczytowe z prostownika przekracza dopuszczalne napięcie wejściowe stabilizatora (IN).
  • REKLAMA
  • #3 7691652
    wooooojtek85
    Poziom 10  
    Podawałem 18 V i 24V (prąd stały) i jest tak samo z aku jest wszystko ok, prostownik ładuje gdy odłaczę prostownik od aku 7815 sie przepala :( Mam dwa transformatory na ten cel jeden daje 18V po wyprostowaniu, drugi 24V po wyprostowaniu , nie mogę odwinąć ani jednego zwoju bo oba są grubo pozalewane lakierem.
  • REKLAMA
  • #4 7691715
    Quarz
    Poziom 43  
    Ocena: 629
    wooooojtek85 napisał:
    Podawałem 18 V i 24V (prąd stały) i jest tak samo z aku jest wszystko ok, prostownik ładuje gdy odłączę prostownik od aku 7815 sie przepala :( Mam dwa transformatory na ten cel jeden daje 18V po wyprostowaniu, drugi 24V po wyprostowaniu , nie mogę odwinąć ani jednego zwoju bo oba są grubo pozalewane lakierem.
    Zmień tyrystor na inny egzemplarz - a jaki typ tam masz?.
    24V to zdecydowanie za duże napięcie dla LM7815.
  • REKLAMA
  • #5 7691728
    wooooojtek85
    Poziom 10  
    W tym układzie żarówka pełni rolę ogranicznika napięcia, tyrystor użyty w tym układzie to Bt151 800R, no ale mi sie wydaje że Lm7815 ma maksymalne napięcie wejściowe coś koło 35V..
  • #6 7691744
    wooooojtek85
    Poziom 10  
    Tak wiec jeżeli użyję tego układu to unikne jego spalenia??? Tak wiec sytuacja jest taka...mam podłaczony aku to nic sie nie dzieje, prostownik ładuje normalnie, odłaczam aku chwilę czekam i ze stabilizatora leci tylko dym:(
  • #7 7691777
    Quarz
    Poziom 43  
    wooooojtek85 napisał:
    W tym układzie żarówka pełni rolę ogranicznika napięcia, tyrystor użyty w tym układzie to Bt151 800R, no ale mi sie wydaje że Lm7815 ma maksymalne napięcie wejściowe coś koło 35V.
    Ale transformator ten pracujący praktycznie na biegu jałowym może mieć napięcie i o 20% wyższe od nominalnego, a wtedy zobacz ile to jest:
    1,2•24V•√2=40.73V
    Podłącz na wyjście - pomiędzy katodę tyrystora a minus - wstępne obciążenie, np .w postaci żarówki 24V/5W - poza tym nie wolno pozostawić podłączonego akumulatora do tego prostownika, a wyłączyć jego zasilanie z sieci - wtedy uszkodzenie LM7815 masz "jak w banku".
    Dlatego też w w obwód pomiędzy wyjście prostownika (katoda tyrystora) a "+" akumulatora należy włączyć odpowiednią diodę prostowniczą.

wooooojtek85 napisał:
    Tak wiec jeżeli użyję tego układu to uniknę jego spalenia??? Tak wiec sytuacja jest taka...mam podłączony akumulator to nic się nie dzieje, prostownik ładuje normalnie, odłączam akumulator chwilę czekam i ze stabilizatora leci tylko dym:(
    Patrz wyżej ... :idea: :D
  • #8 7691802
    wooooojtek85
    Poziom 10  
    Tak wiec chyba spróbuję tak zrobic, kupię elementy i wstawię miedzy katodę a + aku jaką diodę prostowniczą i obciążenie zarówkę 5W
  • #9 7691854
    Quarz
    Poziom 43  
    wooooojtek85 napisał:
    Tak wiec chyba spróbuję tak zrobić, kupię elementy i wstawię miedzy katodę a + akumulator jaką diodę prostowniczą i obciążenie żarówkę 5W.
    Żarówkę masz wstawić przed diodą ! czyli pomiędzy katodą tyrystora, a anodą diody włączonej w szereg z akumulatorem.
  • #10 8800463
    zasilaczwarsztatowy
    Poziom 13  
    Ocena: 42
    Ja zbudowałem prostowniki oparte o ten schemat i działają bez problemu. Jedyną moja modyfikacją było dołożenie do stabilizatora kondensatora 220 mikro dla filtracji napięcia stabilizatora i diody prostowniczej zasilającej stabilizator, została ona podłączona anodą do wejścia stabilizatora i katodą przed tyrystorem. Ja nie rozumiem dlaczego macie z tym problem ja zrobiłem jak opisałem i nikt się nie skarżył, że nie działa.

Dodano po 1 [minuty]:

Nie ma szans żeby ten układ nie chciał działać. W razie co piszcie.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z przepalaniem stabilizatora LM7815 w prostowniku podczas pracy bez obciążenia. W odpowiedziach zasugerowano, że przyczyną może być zbyt wysokie napięcie wejściowe z prostownika, które przekracza dopuszczalne wartości dla stabilizatora. Użytkownik podaje, że stosował napięcia 18V i 24V, co może być zbyt wysokie, zwłaszcza w przypadku pracy na biegu jałowym, gdzie napięcie może wzrosnąć o 20%. Rekomendowane rozwiązania obejmują dodanie obciążenia (np. żarówki) oraz diody prostowniczej w celu ochrony stabilizatora. Inni użytkownicy podzielili się swoimi doświadczeniami, sugerując modyfikacje, takie jak dodanie kondensatora filtrującego.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA