Witam mam problem z hamulcami w sharanie z 96r. Pedał hamulca jest miękki i słaby odpowietrzałem kilka razy. W czasie jazdy nie mam możliwości gwałtownego zahamowania gdyż muszę kilkakrotnie naciskać na pedał, dopiero wtedy hamulec jest skuteczny. Czy może być to spowodowane nieszczelną pompą hamulcową???? Chciałbym dodać że sprawdzałem szczelność układu.płynu nie ubywa.
Jeśli płynu nie ubywa to na pewno układ jest szczelny.
Odpowietrzałeś już układ wcześniej ??
Może robisz to w niewłaściwy sposób lub nie do końca.
Podpinałeś auto pod kompa, sprawdzałeś system ?
Pewnie chłodzenia albo jakość płynu hamulcowego:) A tak serio to wygląda ewidentnie na zapowietrzony układ lub uszkodzoną pompę, jak odpowietrzałeś?
PS. Pytam bo już różne cuda widziałem:)
hamulce dobrze odpowietrzałem i dodam ze to nie był mój pierwszy raz.wcześniej zmieniałem uszczelki w zacisku z tyłu bo mi ciekł plyn ale po odpowietrzeniu było wszystko jak dawniej.i po jakimś miesiącu znowu pojawił się problem z hamulcami
A więc drogi kolego " owik " oraz " przem 27 " jeśli nigdy nie mieliście okazji pracować na systemach diagnostycznych to się nie udzielajcie i nie wyśmiewajcie z innych. Jeśli nie wiecie, że za pomocą kompa można sprawdzić system ABS to podam wam kilka przykładów błędów które mogą wyjść podczas diagnostyki :
Oczywiście nie tyczą się wszystkie błędy kolegi który ma problem z Sharanem, ale chcę Wam uświadomić, że komp nie służy tylko do sprawdzania modułu komfortu !!!
Chyba koledzy się zatrzymali na początku lat 90 i myślą, że naprawią wszystko za pomocą młotka i przecinaka. NIESTETY !!!! Teraz są dużo prostsze sposoby na diagnozę i nie trzeba wymieniać wszystkiego po kolei bo wygląda na .... i wydawać 1000 -ce na wymiany dobrych części. Jeśli nie chcecie się przystosować do nowych technik to chyba już emeryturka .
A co do systemu chłodzenia to nawiasem mówiąc też można co nieco sprawdzić kolego " przem27 "
Wiem coś na ten temat bo mam systemy diagnostyczne i wiem co piszę.
Jeśli kolega pisze, że odpowietrzał już nie raz to nie róbcie z niego ...... wiecie kogo.
Ma problem to starajcie się mu pomóc a nie wysmiewać się z nowych użytkowników !!!!!
Moderated By robokop:
A co ma system ABS i diagnostyka komputerowa do zapowietrzającej się czy zużytej pompki hamulcowej ? Może kolega zacznie pisać konkrety, miast "rżnąć" wielkiego mechanika "co to ma systemy" ? Któryś z tych"systemów" wyświetli błędy "zbyt niskie ciśnienie pompki", "nieszczelna sekcja" czy "płyn zawilgocony" ?
Moim zdaniem, aby sprawdzić, czy układ hamulcowy samoistnie się zapowietrza należy radykalnie wymienić płyn hamulcowy. Powodem może być kilka kropel wody w układzie.
Jeśli dalej będzie istniał problem z hamulcami to najprawdopodobniej może być wadliwa pompa hamulcowa. Ciekaw jestem, czy podczas postoju np. na światłach, samochód zaczyna się przesuwać. I to pomimo ciągłego trzymania nogi na pedale hamulca. W takiej sytuacji należy wymienić pompę na sprawną, albowiem zestaw naprawczy jest nieprzewidywalny. Hamulce mogą nawalić w najmniej spodziewanym momencie.
Piszę o tym, bowiem sam miałem takie sytuacje.
Kurcze widzisz z używanymi rzeczami jest różnie a jest to zamkniety układ, który nie można ocenić po wyglądzie na oko gdy nie jesteś fachowcem. Nową na allegro znalazłem za 115 zł wpisz : nowa pompa hamulcowa sharan. Wyskoczyły mi dwie tylko aukcje. A za używke zapłacisz około 60 dyszek - więc raczej nową kup jak coś.
Dzieki za porade w sklepie powiedzieli mi ok 260 w Szpar w lubaniu wiesz chyba gdzie.a znajomy mi zalatwil za 180 wiec chyba nie ma co ozczedzac w koncu to hamulce.
Dzieki za porade w sklepie powiedzieli mi ok 260 w Szpar w lubaniu wiesz chyba gdzie.a znajomy mi zalatwil za 180 wiec chyba nie ma co ozczedzac w koncu to hamulce.
Noo to lekka przebitka. no wiesz wielki sklep trzeba utrzymać. A pytałeś koło szpitala albo na izerskiej ( tam są dwa sklepy ) ? Na alletanio kupił byś ją za 130 z wysyłką ( gostek wydaje się ok ) a podejżewam, że tę co Ci kumpel proponuje to będzie taka sama i 50 dyszek na coś innego . Na PW wyśle Ci linka do aukcji. Sprawdź sam.
A więc drogi kolego " owik " oraz " przem 27 " jeśli nigdy nie mieliście okazji pracować na systemach diagnostycznych to się nie udzielajcie i nie wyśmiewajcie z innych. Jeśli nie wiecie, że za pomocą kompa można sprawdzić system ABS to podam wam kilka przykładów błędów które mogą wyjść podczas diagnostyki :
Oczywiście nie tyczą się wszystkie błędy kolegi który ma problem z Sharanem, ale chcę Wam uświadomić, że komp nie służy tylko do sprawdzania modułu komfortu !!!
Chyba koledzy się zatrzymali na początku lat 90 i myślą, że naprawią wszystko za pomocą młotka i przecinaka. NIESTETY !!!! Teraz są dużo prostsze sposoby na diagnozę i nie trzeba wymieniać wszystkiego po kolei bo wygląda na .... i wydawać 1000 -ce na wymiany dobrych części. Jeśli nie chcecie się przystosować do nowych technik to chyba już emeryturka .
A co do systemu chłodzenia to nawiasem mówiąc też można co nieco sprawdzić kolego " przem27 "
Wiem coś na ten temat bo mam systemy diagnostyczne i wiem co piszę.
Jeśli kolega pisze, że odpowietrzał już nie raz to nie róbcie z niego ...... wiecie kogo.
Ma problem to starajcie się mu pomóc a nie wysmiewać się z nowych użytkowników !!!!!
Dziękuję za uświadomienie i bez komentarza, przepraszam za off-top ale nie wytrzymałem:(.
Jednocześnie mam nadzieję że kolega uporał się już z hamulacami, jeśli tak proponuję zamknąć temat.
P.S. U jednego ze znanych dostawców części, nowa Lucasa koszt 180zł
pozdr