Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

VW Sharan słabe działanie układu hamulcowego

Wendi 15 Feb 2010 18:23 12006 13
Relpol
    Wendi
    Level 10  
    Witam mam problem z hamulcami w sharanie z 96r. Pedał hamulca jest miękki i słaby odpowietrzałem kilka razy. W czasie jazdy nie mam możliwości gwałtownego zahamowania gdyż muszę kilkakrotnie naciskać na pedał, dopiero wtedy hamulec jest skuteczny. Czy może być to spowodowane nieszczelną pompą hamulcową???? Chciałbym dodać że sprawdzałem szczelność układu.płynu nie ubywa.
  • Relpol
    arekadiusz
    Level 21  
    Czy jestes pewien na 100% ze prawidlowo odpowietrzyles uklad hamulcowy?
  • Relpol
    godiii
    Level 12  
    Jeśli płynu nie ubywa to na pewno układ jest szczelny.
    Odpowietrzałeś już układ wcześniej ??
    Może robisz to w niewłaściwy sposób lub nie do końca.
    Podpinałeś auto pod kompa, sprawdzałeś system ?
    User removed account
    User removed account  
    przem27
    Level 30  
    owik wrote:
    Po co? Jaki system miał sprawdzić na kompie?

Pewnie chłodzenia albo jakość płynu hamulcowego:):)
    A tak serio to wygląda ewidentnie na zapowietrzony układ lub uszkodzoną pompę, jak odpowietrzałeś?
    PS. Pytam bo już różne cuda widziałem:)
    arekadiusz
    Level 21  
    Czy ty cos robiłes z tymi hamulcami niczym przestały działac czy zmieniałes lub dolewałes płyn hamulcowy ?
    ja stawiam na źle odpowietrzone hamulce .
    Wendi
    Level 10  
    hamulce dobrze odpowietrzałem i dodam ze to nie był mój pierwszy raz.wcześniej zmieniałem uszczelki w zacisku z tyłu bo mi ciekł plyn ale po odpowietrzeniu było wszystko jak dawniej.i po jakimś miesiącu znowu pojawił się problem z hamulcami
    godiii
    Level 12  
    A więc drogi kolego " owik " oraz " przem 27 " jeśli nigdy nie mieliście okazji pracować na systemach diagnostycznych to się nie udzielajcie i nie wyśmiewajcie z innych. Jeśli nie wiecie, że za pomocą kompa można sprawdzić system ABS to podam wam kilka przykładów błędów które mogą wyjść podczas diagnostyki :

257 Zawór dolotowy ABS lewy przód - N101
    259 Zawór dolotowy ABS prawy przód - N99
    261 Zawór dolotowy ABS tył - N103
    265 Zawór wylotowy ABS lewy przód - N102
    267 Zawór wylotowy ABS prawy przód - N100
    269 Zawór wylotowy ABS tył-N104
    273 Zawór dolotowy ABS prawy tył - N133
    274 Zawór dolotowy ABS lewy tył - N134
    275 Zawór wylotowy ABS prawy tył -N135
    276 Zawór wylotowy ABS lewy tył -N136
    277 Zawór dolotowy / wylotowy ABS lewy przód - N137
    278 Zawór główny ABS-N105
    283 Czujnik koła ABS lewy przód - G47
    284 Zawór dolotowy / wylotowy ABS prawy przód - N138
    285 Czujnik koła ABS prawy przód -G45
    286 Zawór dolotowy / wylotowy ABS lewy tył - N139
    287 Czujnik koła ABS prawy tył - G44
    289 Zawór dolotowy / wylotowy ABS prawy tył - N 140
    290 Czujnik koła ABS lewy tył - G46
    302 Przekaźnik zaworów ABS - J106

Oczywiście nie tyczą się wszystkie błędy kolegi który ma problem z Sharanem, ale chcę Wam uświadomić, że komp nie służy tylko do sprawdzania modułu komfortu !!!
    Chyba koledzy się zatrzymali na początku lat 90 i myślą, że naprawią wszystko za pomocą młotka i przecinaka. NIESTETY !!!! Teraz są dużo prostsze sposoby na diagnozę i nie trzeba wymieniać wszystkiego po kolei bo wygląda na .... i wydawać 1000 -ce na wymiany dobrych części. Jeśli nie chcecie się przystosować do nowych technik to chyba już emeryturka :D .

A co do systemu chłodzenia to nawiasem mówiąc też można co nieco sprawdzić kolego " przem27 "

Wiem coś na ten temat bo mam systemy diagnostyczne i wiem co piszę.

Jeśli kolega pisze, że odpowietrzał już nie raz to nie róbcie z niego ...... wiecie kogo.
    Ma problem to starajcie się mu pomóc a nie wysmiewać się z nowych użytkowników !!!!!
    Moderated By robokop:

A co ma system ABS i diagnostyka komputerowa do zapowietrzającej się czy zużytej pompki hamulcowej ? Może kolega zacznie pisać konkrety, miast "rżnąć" wielkiego mechanika "co to ma systemy" ? Któryś z tych"systemów" wyświetli błędy "zbyt niskie ciśnienie pompki", "nieszczelna sekcja" czy "płyn zawilgocony" ?

bodykon
    Level 11  
    Moim zdaniem, aby sprawdzić, czy układ hamulcowy samoistnie się zapowietrza należy radykalnie wymienić płyn hamulcowy. Powodem może być kilka kropel wody w układzie.
    Jeśli dalej będzie istniał problem z hamulcami to najprawdopodobniej może być wadliwa pompa hamulcowa. Ciekaw jestem, czy podczas postoju np. na światłach, samochód zaczyna się przesuwać. I to pomimo ciągłego trzymania nogi na pedale hamulca. W takiej sytuacji należy wymienić pompę na sprawną, albowiem zestaw naprawczy jest nieprzewidywalny. Hamulce mogą nawalić w najmniej spodziewanym momencie.
    Piszę o tym, bowiem sam miałem takie sytuacje.
    Wendi
    Level 10  
    Mam jeszcze takie pytanie czy warto kupować używaną pompe czy raczej nową????
    godiii
    Level 12  
    Kurcze widzisz z używanymi rzeczami jest różnie a jest to zamkniety układ, który nie można ocenić po wyglądzie na oko gdy nie jesteś fachowcem. Nową na allegro znalazłem za 115 zł wpisz : nowa pompa hamulcowa sharan. Wyskoczyły mi dwie tylko aukcje. A za używke zapłacisz około 60 dyszek - więc raczej nową kup jak coś.
    Wendi
    Level 10  
    Dzieki za porade w sklepie powiedzieli mi ok 260 w Szpar w lubaniu wiesz chyba gdzie.a znajomy mi zalatwil za 180 wiec chyba nie ma co ozczedzac w koncu to hamulce.
    godiii
    Level 12  
    Wendi wrote:
    Dzieki za porade w sklepie powiedzieli mi ok 260 w Szpar w lubaniu wiesz chyba gdzie.a znajomy mi zalatwil za 180 wiec chyba nie ma co ozczedzac w koncu to hamulce.

Noo to lekka przebitka. no wiesz wielki sklep trzeba utrzymać. A pytałeś koło szpitala albo na izerskiej ( tam są dwa sklepy ) ? Na alletanio kupił byś ją za 130 z wysyłką ( gostek wydaje się ok ) a podejżewam, że tę co Ci kumpel proponuje to będzie taka sama i 50 dyszek na coś innego :D. Na PW wyśle Ci linka do aukcji. Sprawdź sam.

Dodano po 1 [godziny] 44 [minuty]:

Sprawdź poczte. Wysłałem Ci linka do aukcji
    przem27
    Level 30  
    godiii wrote:
    A więc drogi kolego " owik " oraz " przem 27 " jeśli nigdy nie mieliście okazji pracować na systemach diagnostycznych to się nie udzielajcie i nie wyśmiewajcie z innych. Jeśli nie wiecie, że za pomocą kompa można sprawdzić system ABS to podam wam kilka przykładów błędów które mogą wyjść podczas diagnostyki :

Oczywiście nie tyczą się wszystkie błędy kolegi który ma problem z Sharanem, ale chcę Wam uświadomić, że komp nie służy tylko do sprawdzania modułu komfortu !!!
    Chyba koledzy się zatrzymali na początku lat 90 i myślą, że naprawią wszystko za pomocą młotka i przecinaka. NIESTETY !!!! Teraz są dużo prostsze sposoby na diagnozę i nie trzeba wymieniać wszystkiego po kolei bo wygląda na .... i wydawać 1000 -ce na wymiany dobrych części. Jeśli nie chcecie się przystosować do nowych technik to chyba już emeryturka :D .

A co do systemu chłodzenia to nawiasem mówiąc też można co nieco sprawdzić kolego " przem27 "

Wiem coś na ten temat bo mam systemy diagnostyczne i wiem co piszę.

Jeśli kolega pisze, że odpowietrzał już nie raz to nie róbcie z niego ...... wiecie kogo.
    Ma problem to starajcie się mu pomóc a nie wysmiewać się z nowych użytkowników !!!!!

Dziękuję za uświadomienie i bez komentarza, przepraszam za off-top ale nie wytrzymałem:(.
    Jednocześnie mam nadzieję że kolega uporał się już z hamulacami, jeśli tak proponuję zamknąć temat.

P.S. U jednego ze znanych dostawców części, nowa Lucasa koszt 180zł
    pozdr