logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Żarówki energooszczędne. Częste gaszenie i zapalanie? Warto kupować?

kryniu777 16 Lut 2010 17:16 7619 3
REKLAMA
  • #1 7703624
    kryniu777
    Poziom 18  
    Ocena: 11
    Nie mogłem znaleźć odpowiedniego działu, więc zamieściłem tutaj post.

Mam zamiar zmienić żarówki na energooszczędne.
    Mam pytanie odnoście tych żarówek. Czy będą dobre?
    Słyszałem gdzieś opinię, że nie ma sensu kupować żarówek energooszczędnych np. na klatkę schodową, ponieważ czy częstym zapalaniu i szybkim gaszeniu ciągną więcej prądu niż zwykła. To prawda??

Żarówki energooszczędne. Częste gaszenie i zapalanie? Warto kupować? Żarówki energooszczędne. Częste gaszenie i zapalanie? Warto kupować?
  • REKLAMA
  • #2 7703666
    UBL21
    Poziom 20  
    Ocena: 51
    Nie lubią być często włączane i wyłączane, skraca to ich żywotność a poza tym dopiero po pewnym czasie uzyskują pełne parametry świecenia. Na klatce schodowej z wyłącznikiem czasowym raczej nie wskazane, może lepiej spiszą się LEDy.
  • REKLAMA
  • #3 7703727
    kryniu777
    Poziom 18  
    Ocena: 11
    OK, dzięki
    A jak wygląda sprawa z tym poborem prądu o którym wspomniałem przy zaswieceniu na chwilę i zgaszeniu w porównaniu do złykłej żarówki
  • #4 7703833
    lukastoja
    Poziom 16  
    Ocena: 30
    Pobór rośnie dosłownie na chwilkę,.
    W pogromcach mitów jakiś czas temu mierzyli i wyszło że energooszczędne opłaca się wyłączać nawer na czas kilkuset ... milisekund.
    Co do częstego zapalania, to w kuchni mam żarówkę energooszczędną osram, wyłączana i włączana jest non-stop od 7 lat.
REKLAMA