logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki program automatycznie generuje projekt PCB z gotowego schematu elektrycznego?

sobeq 18 Lut 2010 00:38 2875 8
REKLAMA
  • #1 7711656
    sobeq
    Poziom 10  
    Poszukuję programu, który z gotowego schematu wyrysuje mi płytkę PCB.
    Jeżeli takowy bajer istnieje, proszę o pomoc.

Pozdrawiam Sobeq.
  • REKLAMA
  • #2 7711715
    pp1964
    Poziom 24  
    Ocena: 124
    Witam.
    W dziale Programy EDA są różne: KiCad, Eagle i wiele innych. Darmowe, płatne itd.

Miłej lektury.
  • REKLAMA
  • #3 7711746
    sobeq
    Poziom 10  
    sprawdziłem KiCad'a eagle'a expresPCB'a i żaden tak nie umie.
    Chodzi mi o to że ja programowi daje schemat a on SAM narysuje płytkę PCB.
  • #4 7711927
    Nathir
    Poziom 15  
    Ocena: 47
    Eagle potrafi...
    Tylko ze ten schemat musisz narysowac wlasnie w eaglu
    Jednak czasem jakies polaczenia trzeba poprawic, ale ogolnie szybciej jest tak niz od poczatku
  • #5 7712438
    sobeq
    Poziom 10  
    zakładając że mam już narysowany schemat. Co mam dalej robić żeby eagle mi to narysował na PCB?
  • REKLAMA
  • #6 7712635
    Bonkot
    Poziom 39  
    Ocena: 93
    sobeq napisał:
    zakładając że mam już narysowany schemat. Co mam dalej robić żeby eagle mi to narysował na PCB?

Witam
    A od czego masz samouczki (jest ich na pęczki) zamiast zadawać głupie pytania. Temat powinien trafić do kosza, ze względu na lenistwo autora postu.
    Pozdrawiam.
  • #7 7712859
    sobeq
    Poziom 10  
    Nie sadzisz że ja sam nie dałem rady dlatego się pytam...
  • #8 7714134
    tronics
    Poziom 38  
    Ocena: 838
    Rozmieścić na oko elementy na obrysie PCB, ustawić parametry autoroutera i odpalić. W DXP jest jeszcze autoplace ale to wszystko z zasady jest do bani - czyt. gdybyś sobie ODROBINĘ trudu zadał to osiągniesz zdecydowanie lepsze efekty niż korzystając z wbudowanych w program algorytmów prowadzenia ścieżek.
  • REKLAMA
  • #9 7714458
    Mirek Z.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 529
    sobeq napisał:
    Poszukuję programu, który z gotowego schematu wyrysuje mi płytkę PCB.
    Jeżeli takowy bajer istnieje, proszę o pomoc.

Wg mojej wiedzy taki program nie istnieje. Te wymienione wymagają wstępnych zabiegów - rozmieszczenia elementów itp.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje programu, który automatycznie przekształci schemat elektroniczny w projekt płytki PCB. W odpowiedziach wskazano kilka programów EDA, takich jak KiCad i Eagle, które mogą pomóc w tym procesie, jednak żaden z nich nie wykonuje tego zadania w pełni automatycznie. Eagle wymaga, aby schemat był najpierw narysowany w tym programie, a następnie użytkownik musi ręcznie rozmieszczać elementy i ustawiać parametry autoroutera. Wskazano również, że nie istnieje program, który całkowicie zautomatyzowałby ten proces bez wstępnych działań ze strony użytkownika.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA