logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Błąd calibration area full przy nagrywaniu płyt w Nero - jak podłączyć taśmy?

d_loader 29 Lip 2004 15:40 1540 7
REKLAMA
  • #1 767140
    d_loader
    Poziom 11  
    Od niedawna przy kazdej probie nagrania płytki na nero dochodziło do 2% i wyskakiwał błąd "calibration area full",
    na innych programach do nagrywania wogole nie szło.
    Kiedys juz miałem podobny problem ale nagrywanie przerywało w połowie i wyskakiwał inny błąd. Wtedy pozmieniałem taśmy dysku i nagrywarki i było ok.
    Teraz cały czas było dobrze i wyskakuje błąd... Jestem zrospaczony bo pilnie potrzebuje nagrac płyte.
    Jesli to wina złego podłączenia taśm to jak powinny byc podpięte?
    mam jeden HHD, nagrywarke, flopik i nic wiecej jak to podłączyc i jak ustawic zworki.
    Nie znam prawie wcale...
    Bardzo prosze o pomoc

ps. nie jestem pewien czy ten dział,
    jestem na forum od niedawna
  • REKLAMA
  • #2 767158
    quazz
    Poziom 11  
    Ocena: 10
    najlepiej kup sobie nowy kabelek IDE podlacz do niego dysk i nagryware. dysk ustaw na zwoze jako master a nagryware jako slave ale proponuje podlaczyc na dwoch osobnych kablach poniewaz dysk bedzie ci zwlalnial do predkosci nagrywarki a po drugie sprawdz kompa antywirusem a takze czy nie zainstalowales zbednych sterownikow ASPI. :twisted:
  • REKLAMA
  • #3 767159
    toudi85
    Poziom 14  
    Ocena: 5
    Zobacz Tak:
    1.Primary Master(pierwszy kanał IDE1) -Twoj HDD (zworka Master)
    2.Secondary Master(drugi kanał IDE2) - Twoje CDRW (zworka Master)
    3.Flop normalnie.....
    Zobacz jeśli tak zadziała to daj znać, a jeśli nie to pokombinujemy jescze :) Zobacz jeszcze Aspi tak jak mowi kolega quazz :)
  • REKLAMA
  • #4 767168
    romoo
    Użytkownik obserwowany
    Ocena: 1374
    u mnie tak się działo 'error calibration power laser' i chyba to laser był wykończony bo nagrywarka była leciwa. zawsze nagrywała ale tylko po kilkadziesiąt MB ,całej płytki nie udało mi się nigdy nagrać.
  • #5 767258
    wiedzmaak
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    Mój kolega z kolei miał komunikat Power Calibration Error. Chodził z nagrywarą do servisu 3 razy ... i 3 razy mówili że jest dobra. A jest ona nowa poprostu igła.
  • #6 767289
    d_loader
    Poziom 11  
    toudi85 napisał:
    Zobacz Tak:
    1.Primary Master(pierwszy kanał IDE1) -Twoj HDD (zworka Master)
    2.Secondary Master(drugi kanał IDE2) - Twoje CDRW (zworka Master)
    3.Flop normalnie.....
    Zobacz jeśli tak zadziała to daj znać, a jeśli nie to pokombinujemy jescze :) Zobacz jeszcze Aspi tak jak mowi kolega quazz :)

podłączyłem i dalej to samo :(

quazz napisał:
    najlepiej kup sobie nowy kabelek IDE podlacz do niego dysk i nagryware. dysk ustaw na zwoze jako master a nagryware jako slave ale proponuje podlaczyc na dwoch osobnych kablach poniewaz dysk bedzie ci zwlalnial do predkosci nagrywarki a po drugie sprawdz kompa antywirusem a takze czy nie zainstalowales zbednych sterownikow ASPI. :twisted:

mam dwa kabelki, jeden kupowany niedawno wiec powinien byc ok, ustawiłem tak jak mówisz i identycznie jak wczesniej. Napewno nie ma zbędnych sterowników, robiłem formata przed wczoraj (przed formatem tez tak było) Chyba sie do jakiegos servisu, chyba ze macie jeszcze jakies pomysły :(
  • #7 767333
    Dexter23pl
    Poziom 26  
    Ocena: 30
    Eh. ja miałem dokładnie ten sam problem więc tak;
    jak miałem podłaczoną nagrywarkę do tasmu razem z DVD a dysk na osobnej tasmie to tak było jak pisze kolega, doszło do 2% bufor i sie wysypawło,
    jak było podłaczona jak wyżej to nagrywała jedynie ale jak było ustawione "pojedyncza sesja"
    jak zrobiłem dysk i CDRW na jednej tasmie to chodziło nawet na muli sesyjnych bez problemu.

W moim przypadku musiałem zainstalować serowniki od płyty głównej od producenta bo te z XP nie dawały rady.

I po problemie. Może w twoim przypadku jest tak samo lub jesli zainstalowałeś sterowniki do płyty GŁ to może należy ich nie instalować?

Tak wogule to sprawdz nagrywarkę u kumpla czy jest OK.
  • REKLAMA
  • #8 767660
    d_loader
    Poziom 11  
    poproboje z jeszcze ze sterownika mi ale chyba to nic nie zmieni bo zawsze chodziła na tych z xp, sprawdze sobie pod innym kompem i wtedy bede wiedział ze to napewno wina nagrywarki. Mam jeszcze pytanie, czy jesli otwarza a nie nagrywa to moze to byc wina laseru? Czy jak byłoby to przez laser to płyt tez by nie czytała?

Podsumowanie tematu

✨ Problem "calibration area full" pojawia się podczas nagrywania płyt w Nero, zatrzymując proces na 2%. Próby nagrywania w innych programach również kończą się niepowodzeniem. Możliwe przyczyny to niewłaściwe podłączenie taśm IDE, błędne ustawienia zworek urządzeń lub uszkodzony laser nagrywarki. Zalecane jest podłączenie dysku twardego jako master na pierwszym kanale IDE, a nagrywarki jako master na drugim kanale IDE, najlepiej na osobnych taśmach, aby uniknąć spowolnienia transferu danych. Należy także sprawdzić sterowniki ASPI oraz sterowniki płyty głównej, gdyż niewłaściwe lub brak aktualizacji mogą powodować błędy nagrywania. W przypadku podejrzenia uszkodzenia lasera, warto przetestować nagrywarkę na innym komputerze lub w serwisie. Laser uszkodzony może powodować błędy kalibracji i przerwanie nagrywania, choć odczyt płyt może nadal działać. Wskazane jest także użycie nowego kabla IDE, aby wykluczyć problemy z transmisją danych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA