logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Canon S5 IS - szybkie rozładowanie akumulatorów, co może być przyczyną?

staanislaws 20 Lut 2010 14:42 6723 7
REKLAMA
  • #1 7723537
    staanislaws
    Poziom 14  
    Ocena: 43
    Witam posiadam od roku aparat Canona S5 is od niecałego miesiąca czasu dzieje mi się tak że po włożeniu naładowanych akumlatorków aparat po kilku kilkunastu zdięciach wywala komunikat wymień baterie i się wyłacza.Aparat nie był zalany upadnięty itp jest ogólnie szanowany.Prubowałem na innym komplecie akumlatorków na Duracellach i na Sanyo i już nie wiem co robić z tym.Proszę o pomoc czego może byc to wina czy może samych akumlatorków ,styków czy ziękuję z góry za pomoc
  • REKLAMA
  • #2 7725336
    ion-tichy
    Poziom 31  
    Ocena: 145
    Przy prądzie stałym czystość styków jest jak najbardziej istotna, warto sprawdzić. Akumulatorki i ich jakość to osobna sprawa, warto mieć takie których jest się pewnym i dopiero wówczas zastanawiać się czy działa prawidłowo czy nie. Warto również sprawdzić stan baterii podtrzymania.
  • REKLAMA
  • #3 7726806
    staanislaws
    Poziom 14  
    Witam dzisiaj dodatkowo stało się tak pisze przy próbie wsunięcia obiektywu "błąd obiektywu włącz aparat" czy spowodowane jest to moze zbyt słabym napięciem czy moze wina obiektywu samego .Jak myślicie jakie koszta beda naprawy mojego aparatu dziwne jesteśmy w UE a gwarancja pisze ze tam jest na 12 msc. Aparat pielęgnowany i masz tu wzamian jakie numery robi.Czekam na odp
  • #4 7738183
    Obeebok
    Poziom 10  
    Ocena: 7
    Jeśli chodzi o pierwszy problem, to w moim S2IS pomogła wymiana akumulatorów na Sanyo Eneloop 2000mAh. Drugi problem może być następstwem pierwszego. Błąd obiektywu może być spowodowany chociażby ziarenkiem piasku, który dostał się do mechanizmu, ale może też szwankować silnik USM wysuwający obiektyw. Naprawa w autoryzowanym serwisie jest nieopłacalna. Za wymianę silnika wezmą co najmniej kilkaset złotych.
  • REKLAMA
  • #5 7740269
    Bęben
    Poziom 16  
    Ocena: 13
    jaki pobór prądu ma aparat z zasilacza przy włączeniu i wyłączeniu? jeśli nie pomaga czyszczenie styków (a na 90% jestem przekonany ze to pomoże) to stawiam na uszkodzenie płyty głównej
  • #6 7807535
    staanislaws
    Poziom 14  
    Witam dzisiaj dzwonili z serwisu ze aparat działa normalnie ???? dziwne i był też błąd obiektywu oraz to że po założeniu akumlatorków wymień baterie i sserwis stwierdził ze wina lezy po stronie zasilania i u nich aparacik działa nic czekam do wtorku na odbiór i sprawdze na moich kompletach akumlatorków i kupie tez nowe zobacze co sie bedzie działo dam znac za pare dni dzieki za odp.
  • REKLAMA
  • #7 9226799
    Jack78
    Poziom 15  
    Ocena: 35
    staanislaws napisał:
    dam znac za pare dni ....

I jak z tą odpowiedzią, bo własnie mnie dotknął ten sam problem z moim S5 IS.
  • #8 9229999
    dzimi
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1285
    Wykopaliska zamykam.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z aparatem Canon S5 IS, który po kilku zdjęciach wyświetla komunikat o wymianie baterii i się wyłącza. Pomimo użycia różnych akumulatorów (Duracell, Sanyo), problem nadal występuje. W odpowiedziach sugerowane jest sprawdzenie czystości styków akumulatorów oraz jakości używanych ogniw. Dodatkowo, pojawił się błąd obiektywu, co może być związane z niskim napięciem lub zanieczyszczeniem mechanizmu. Użytkownik zasięgnął porady w serwisie, gdzie stwierdzono, że problem leży po stronie zasilania, a aparat działał poprawnie po naprawie. Użytkownik planuje przetestować aparat z własnymi akumulatorami po odbiorze.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA