logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Canon PowerShot S5 IS - przysłona nie działa poprawnie, losowe przymykanie

Szpila77 08 Sty 2015 19:01 2025 4
REKLAMA
  • #1 14307459
    Szpila77
    Poziom 9  
    Ocena: 12
    Witam

Posiadam już dość stary aparat Power Shot S5 IS zakupiony w 2007 roku i w tym roku padła przysłona, tak mi się wydaje. I nic w tym dziwnego by nie było, że coś się kiedyś psuje, ale w rodzinie w tym samym czasie został zakupiony jeszcze jeden taki aparat i uszkodzenie nastąpiło praktycznie w tym samym czasie, jeden miesiąc różnicy.

Co do historii obcowania z aparatami canon, napotkałem kiedyś podobny problem z modelem A60, A75 i A80 te trzy aparaty były w rodzinie i po pewnym czasie około 3 lat od zakupu, wszystkie przestały działać w ten sam sposób, a mianowicie, aparaty robiły zdjęcia, ale cale czarne.

Co do usterki w obecnym modelu objawia się następująco, pokrętło ustawiam w pozycję AV czyli ustawienia przysłony ustawiam np. 8.0 czyli przysłona maksymalnie w tym aparacie przymknięta, i za każdym razem kiedy autofokus łapie ostrość to przysłona różnie reaguje, najczęściej jest całkowicie otwarta, ale czasami się przymyka losowo mimo że na monitorze pokazuje wartość 8.0. Nawet kiedy przełączę na manual i przestawiam czas naświetlania to przysłona wariuje.

W sumie jest to stary aparat i już mi tak bardzo na nim nie zależy, ale można poeksperymentować na nim (ewentualnie samemu go rozebrać, jeżeli można go w ogóle naprawić).

Zamierzam teraz kupić nowy model Canon Power Shot G1 X mark II i się zastanawiam czy po pewnym czasie nie stanie się to samo bo widzę, że w aparatach firmy canon jest to norma, że towar po pewnym czasie sam się uszkadza.

Zatem dwa pytania do tej całej historii:

1) Czy w takim razie jest możliwość naprawienia takiej przysłony jak tak to gdzie i czy jest to w ogóle opłacalne, bo wartość aparatu używanego w obecnej chwili to 300-500zl?
    2) Czy Wy użytkownicy canon'ów też zauważyliście że aparaty po pewnym czasie kończą swój żywot w dziwny sposób?

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 14307895
    marek216
    Poziom 43  
    Ocena: 923
    To typowa bolączka tych aparatów.
    Jeśli nie masz doświadczenia to samodzielna naprawa jest trudna.
  • REKLAMA
  • #3 14308269
    gajmix
    Poziom 32  
    Ocena: 169
    Trochę namieszałeś. Problemy ze sklejającymi się listkami migawki i przysłony występowały w modelach Canona S2 do S5. Natomiast w modelach S1, A60, A75, A80, A90 czarne zdjęcia były oznaką awarii przetwornika obrazu i swojego czasu była nawet prowadzona przez Canona akcja darmowej wymiany tych elementów. Aparat który chcesz zakupić czyli Canon Power Shot G1 X mark II to raz że nowy model, a dwa że raczej górna półka więc takie przypadłości zdecydowanie mu nie grożą. Firmy praktycznie wybrnęły już z tematów sklejających się migawek i wadliwych matryc CCD i takie usterki zdarzają się sporadycznie, a nie całymi seriami jak to bywało kiedyś.
    Wracając do twojego uszkodzonego Canona S5 to aparat i obiektyw trzeba rozebrać żeby potwierdzić wstępne założenie że listki przysłony są sklejone, bo niekoniecznie musi tak być, przyczyna może być inna. Aparat i obiektyw to trudny temat dla amatora jeśli chodzi o demontaż i jeszcze trudniejszy w montażu (szczególnie obiektyw). Jak stwierdzisz że nie dasz rady doprowadzić go do porządku to pisz na pw.
  • REKLAMA
  • #4 14308792
    Szpila77
    Poziom 9  
    Ocena: 12
    Po napisaniu tego posta jeszcze sporo go testowałem, i wtedy nawet kilka razy owe listki czasami losowo się przymykały, natomiast teraz już w ogóle się nie przymykają, na żadnym programie. Co dziwne jak zmieniam przysłonę to na wyświetlaczu widać że obraz się rozjaśnia lub ściemnia, natomiast po wykonaniu zdjęcia na każdej przysłonie jest takie same.

A dodatkowo zauważyłem, że robiąc zdjęcie w programie AV, po wykonaniu przechodzę do podglądu wykonanego zdjęcia po czy wracam do trybu robienia zdjęcia, i wykonuje drugie zdjęcie w tych samych parametrach, oczywiście na statywie ten sam kadr i jest dużo jaśniejsze lub ciemniejsze.

Jeszcze co zauważyłem to np. w trybie M jak chcę ustawić ręcznie czas naświetlania i np mam ustawione na 1s, ale jest za jasno to zmieniam na coraz krótszy czas przesuwam o jeden zakres i co trzeci zakres zamiast robić się ciemniej przeskakuje na jaśniejszy obraz, czyli (ciemniej,ciemniej,jasniej itd....)

Zatem pytanie czy to tylko przysłona?
  • #5 14308956
    gajmix
    Poziom 32  
    Ocena: 169
    Na kilkadziesiąt naprawianych modeli S2- S5 prawie zawsze winien był moduł przysłona-migawka, w pozostałych kilku przypadkach winna była elektronika. Testów które wykluczyły by jedno lub drugie bez rozebrania aparatu nie da się zrobić, no i trochę sprzętu do tego potrzeba.
REKLAMA