logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Komputer zawiesza się przy starcie po wymianie baterii BIOS, działa w trybie awaryjnym

chrisss 22 Lut 2010 09:04 2075 10
REKLAMA
  • #1 7732363
    chrisss
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam

Mam taki śmieszny problem. Na forum widziałem podobne ale nie odnosiły się dokładnie do mojego przypadku.

W związku z tym, że bateria na płycie głównej już nie dawała rady, postanowiłem ją wymienić (a robiłem to już wcześniej w innym komputerze, także wiedziałem na co się pisze).
    Komputer podczas ładowania systemu, gdy przesuwa się niebieski pasek, po prostu staje i monitor wyłącza się. Wszystko działało w porządku do czasu wymiany tej jednej malej bateryjki. Jak wymieniłem ja na starą, problem nie zniknął. Czy może mi ktoś poradzić co mogę zrobić ?

W trybie awaryjnym włącza się bez problemu. Skanowałem partycje z systemem w poszukiwaniu błędów. Szukałem w biosie czegokolwiek co by mogło mieć jakieś znaczenie i nic. Włączałem komputer z ostatnimi poprawnymi zapisami, ruszałem kabelkami w środku, ruszałem baterią i nic to nie daje.

Na forum wyczytałem, ze pozostaje jeszcze naprawa/reinstalacja systemu - tego jeszcze nie zrobiłem.

Proszę o pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 7732392
    Matuzalem

Poziom 43  
    Ocena: 1098
    Skoro awaryjny działa, to problemem jest któryś z komponentów ładowanych w trakcie rozruchu w trybie "zwykłym". Ta wymiana baterii to albo przypadkowa zbieżność, albo jednak coś "poruszyłeś" w trakcie tej operacji i jest kłopot z komunikacją (by tę wersje wykluczyć pewnie trzeba by wyjąć karty rozszerzeń, taśmy sygnałowe rozpiąć i podłączyć te elementy raz jeszcze).
    Możesz - wracam do systemu - spróbować w msconfigu uruchomionym w awaryjnym wyłączyć wszystkie usługi poza tymi oznaczonymi jako Micorosftu i sprawdzić czy wtedy system sie załaduje normalnie. Gdyby tak to czeka Cię sukcesywne włączanie ich, by dojść, która powoduje kłopot.
    Inną metodą może być próba uruchomienia w trybie rejestrowanym i sprawdzenie co w tworzonym logu - ntbtlog.txt bezpośrednio na partycji systemowej - się pojawi jako błąd (jakaś szansa jest).
    Konto firmowe:
    Doradztwo podatkowe
    Wilczyńskiego 25/13, Olsztyn, 10-686
  • REKLAMA
  • #3 7732430
    chrisss
    Poziom 11  
    Matuzalem napisał:
    Skoro awaryjny działa, to problemem jest któryś z komponentów ładowanych w trakcie rozruchu w trybie "zwykłym". Ta wymiana baterii to albo przypadkowa zbieżność, albo jednak coś "poruszyłeś" w trakcie tej operacji i jest kłopot z komunikacją (by tę wersje wykluczyć pewnie trzeba by wyjąć karty rozszerzeń, taśmy sygnałowe rozpiąć i podłączyć te elementy raz jeszcze).
    Możesz - wracam do systemu - spróbować w msconfigu uruchomionym w awaryjnym wyłączyć wszystkie usługi poza tymi oznaczonymi jako Micorosftu i sprawdzić czy wtedy system sie załaduje normalnie. Gdyby tak to czeka Cię sukcesywne włączanie ich, by dojść, która powoduje kłopot.
    Inną metodą może być próba uruchomienia w trybie rejestrowanym i sprawdzenie co w tworzonym logu - ntbtlog.txt bezpośrednio na partycji systemowej - się pojawi jako błąd (jakaś szansa jest).

A dokładniej co masz na myśli pisząc, żeby w msconfig powyłączać usługi, a raczej co zostawić ?
    A drugie pytanie - jak uruchomić komputer w trybie rejestrowym aby zobaczyć czy wskazuje jakiś błąd?

PS.
    Jaka jest szansa, ze przy wyciąganiu baterii, naruszyłem (wygiąłem) jakiś styk i teraz gdzieś nie ma styku ? Chociaż, ruszałem baterią kilka razy :/.
  • #4 7732444
    Matuzalem

Poziom 43  
    1. Może zwyczajnie wystarczy zajrzeć do sekcji Usługi, "ptaszka" postawić na aplecie, a potem na liście, tych które zostaną odznaczyć?
    2.Tak jak w awaryjnym - przez F8 wywołać listę i wybrać.
    3. A skąd mi wiedzieć czyś i coś, przy tej wymianie poruszyć czy wygiąć mógł?
    Konto firmowe:
    Doradztwo podatkowe
  • REKLAMA
  • #5 7732479
    chrisss
    Poziom 11  
    Matuzalem napisał:
    3. A skąd mi wiedzieć czyś i coś, przy tej wymianie poruszyć czy wygiąć mógł?

Chodziło mi o to, czy przy niestykającej baterii komputer przy ładowaniu może się wyłączać ? Czy, gdyby bateria nie stykała to komputer by się uruchomił ?
  • REKLAMA
  • #6 7732494
    Matuzalem

Poziom 43  
    Bateria to "tylko" BIOS i jej związek z tym co po jego załadowaniu (na etapie uruchamiania systemu) - kwestię ustawień zostawiam - się dzieje nie ma z nią nic wspólnego.
    Konto firmowe:
    Doradztwo podatkowe
  • #7 7732549
    chrisss
    Poziom 11  
    Na ten moment dziękuje ci Matuzalem. Później pobawię się z komputerem i dam znać czy coś z tego wyszło.
  • #8 7737271
    chrisss
    Poziom 11  
    Komputer chodzi już prawie normalnie.

Ruszanie, wyjmowanie i wkładanie części nie pomogło. Pomogło natomiast uruchomienie komputera w trybie rejestrowania. Dziwne, ale włączył się po dłuższym czasie. Ja mu jeszcze kazałem przeskanować system w poszukiwaniu błędów i od tej pory już się uruchamiał, choć czasem po jakimś momencie restartował się sam. Ale na dzień dzisiejszy dobrze, że działa.

Dziękuję.
  • #9 7737309
    krzysiek7
    Moderator Elektrycy
    Ocena: 1941
    A ile lat ma ten Twój komputer? Jeżeli więcej jak 3 lub 4 to może sprawdź czy kondensatory na płycie nie robią Ci takiego psikusa. Jeżeli choć jeden z nich jest spuchnięty to najlepiej wymień wszystkie.
  • #10 7737353
    Tomash_ek
    Poziom 15  
    Ocena: 8
    Mógł ulec uszkodzeniu sam bios.Wgraj (jeśli się da) nowego biosa.
    I koniecznie sprawdź temp. procesora podczas pracy systemu!
    Tsh.
  • #11 7737365
    chrisss
    Poziom 11  
    Komputer ma już około 10 lat i do tej pory, czyli do wymiany baterii biosu, nie było z nim większych problemów. Ma go moja mama, a sam komputer ma jeszcze pociągnąć z pół roku, także nie będę się bawił w wymianę czegokolwiek, ponieważ boje się, ze będzie z nim jeszcze gorzej. :) Przy okazji sprawdzę w ciekawości.

Dodano po 3 [minuty]:

Tomash_ek napisał:
    Mógł ulec uszkodzeniu sam bios.Wgraj (jeśli się da) nowego biosa.
    I koniecznie sprawdź temp. procesora podczas pracy systemu!
    Tsh.

1. Czy biosy do starych płyt jeszcze krążą po sieci ? Kiedyś szukałem sterowników do płyty głównej i nie znalazłem.
    2. Tez mi przeszło przez myśl sprawdzenie temperatury, ale to dopiero jak będę znowu widział ten komputer. :) Jak przykładałem rękę do podzespołów podczas pracy to były chłodne.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z komputerem, który zawiesza się podczas uruchamiania po wymianie baterii BIOS. Komputer działa w trybie awaryjnym, co sugeruje, że problem może dotyczyć komponentów ładowanych w trybie normalnym. Użytkownik próbował różnych rozwiązań, w tym skanowania partycji w poszukiwaniu błędów oraz manipulacji kablami i komponentami, jednak bez skutku. Ostatecznie, uruchomienie komputera w trybie rejestrowania pomogło, a system zaczął się uruchamiać, choć czasami występowały samoczynne restarty. Użytkownik rozważa również sprawdzenie kondensatorów na płycie głównej oraz aktualizację BIOS-u, ponieważ komputer ma około 10 lat.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA