logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Komputer zawiesza się i uruchamia BIOS po BSOD - możliwe przegrzewanie CPU, czy wina BIOSU?

patrykmichalekjastrz 12 Cze 2024 21:57 159 2
REKLAMA
  • #1 21117104
    patrykmichalekjastrz
    Poziom 1  
    Mój komputer od jakiegoś czasu miał lekkie zawieszenia, zdarzały się one rzadko, ale dziś ok. 3 razy "zamroził" się, po czym wyskoczył niebieski komunikat, że komputer ma jakiś problem, nie zdążyłem nawet przeczytać i komputer włącza się ponownie po długim czasie, włącza się BIOS. Próbowałem wymienić baterię płyty głównej, ale też nie zadziałało. Pogram z 10/15 minut i dzieje się to samo. Mam komputer ok. 5/6 lat, nigdy nie wymieniałem pasty i się zastanawiam czy to nie od tego. Wysyłam zdjęcie BIOS'a
  • REKLAMA
  • #2 21117132
    jarekgol
    Poziom 40  
    Ocena: 1146
    Zdjęcie Ci nie wyszło, w biosie pewnie możesz podejrzeć temperatury, a jak jeszcze się odpala windows, to zainstaluj jakiś hwmon i obejrzyj temperetury podczas grania i gpu-z do grafiki.
    Możesz też zrobić test pamięci.
  • #3 21118536
    ArturJK
    Poziom 39  
    Ocena: 777
    patrykmichalekjastrz napisał:
    Mam komputer ok. 5/6 lat, nigdy nie wymieniałem pasty i się zastanawiam czy to nie od tego.

Oczywiście że po 6 latach wymiana past termo i konserwacja jak najbardziej jest wskazana i od tego należy zacząć. Następnie sprawdzenie pamięci jak napisał kolega wyżej, programem memtest i sprawdzenie dysku programem Crystal Disk Info. Jeśli to wszystko będzie ok, to problem może być systemowy.
    Przy okazji podaj konfigurację komputera, zawsze łatwiej pisać znając sprzęt.
REKLAMA