elefon w sumie zabytek, ale u mnie wciąż używany jak ten "trzeci" telefon.
Trochę mi go szkoda, bo zawsze działał prawidłowo i nigdy mnie nie zawiódł a ma już 5 lat:)
Problem polega na tym, ze ostatnio aktualizowałem soft - nie pierwszy raz w tym siemensie wiec wszystko robilem tak jak zawsze, ale tym razem cos niewypalilo.
Po swupie na ver 47 normalnie sie wlaczyl, i jak zawsze to robilem przystapilem do mapowania - pozniej mialy byc FFS-y i mialo byc ok jak zawsze, ale tym razem cos sie przy mapowaniu wywalilo bo telefon padl.
Po mapowaniu podczas proby wlaczenia sluchac byli tylko "pik" i nic wiecej.
Probowalem go mapowac jeszcze kilka razy, zmieniac soft i dalej nic. Poszukalem na forum sposobu naprawy tego fona.
Uzywalem Papuautils i jest tak, ze z ver 074 mi sie nie komunikuje a z wersja 110 tak - niestety tutorial jest napisany do 074 i nie wiem dokladnie co zaznaczac w wersjii 110. Podczas pierwszej komunikacji z papua okazalo sie ze imei to 000000000000000 - udalo mi sie ten imei poprawic na prawidlowy ale to nic nie dalo...
Czy ktos jest mi w stanie pomoc? to jest na pewno kwestia softu - prawdopodobnie cos z bootcorem...Ma ktos jakis sprawdzony patent na naprawde tego pikniecia? tylko prosze nie mowic mi o martechu bo przeciez nie wydam 400 zł na jedna naprawe...
Nie mogę skomunikować go teraz przez x65flasher. Pokazuje mi sie taki komunikat:
Tak komunikuje go po TP. Ale jakiegos skeya mam wprowadzić?
Dodano po 32 [minuty]:
Dobra poradziłem sobie z Skey-em - po prostu w x65flasher zle wpisywalem ESN - przeliczylo i jedzie z softem teraz - a co potem? w czym przeliczyc?
Dodano po 46 [minuty]:
Teraz w papua wyskakuje mi błąd dotyczący Bcore...ja chyba mam skasowanego bootcora i dlatego mam z tym telefonem problem
Dodano po 4 [minuty]:
I moze mi ktos powiedziec, dlaczego wgrywajac full flasha w x65flasher bootcore zostaje pominiety?
Dodano po 1 [godziny] 30 [minuty]:
Oto rezultaty tego co zrobilem.
Najpierw x65flasherem wgralem calego bina. Poszlo elegancko.
Pozniej chcialem przeliczyc klucze w papuautils i oto co mnie spotkalo:
W Paupautils zaznaczylem Recalculate Keys - reszta opcji odznaczona. Pojawil sie taki komunikat:
Wychodzi na to ze Bcore jest uszkodzony - wiec w papua uzylem opcji new bootcore - bootcore zostal zaladowany co objawilo sie takim komunikatem:
Bo tym komunikacie sprobowalem ponownie zrobic recalculate - juz bylo inaczej, ale znow jakis blad:
Moze mi ktos powiedziec co jest grane?
Trochę mi go szkoda, bo zawsze działał prawidłowo i nigdy mnie nie zawiódł a ma już 5 lat:)
Problem polega na tym, ze ostatnio aktualizowałem soft - nie pierwszy raz w tym siemensie wiec wszystko robilem tak jak zawsze, ale tym razem cos niewypalilo.
Po swupie na ver 47 normalnie sie wlaczyl, i jak zawsze to robilem przystapilem do mapowania - pozniej mialy byc FFS-y i mialo byc ok jak zawsze, ale tym razem cos sie przy mapowaniu wywalilo bo telefon padl.
Po mapowaniu podczas proby wlaczenia sluchac byli tylko "pik" i nic wiecej.
Probowalem go mapowac jeszcze kilka razy, zmieniac soft i dalej nic. Poszukalem na forum sposobu naprawy tego fona.
Uzywalem Papuautils i jest tak, ze z ver 074 mi sie nie komunikuje a z wersja 110 tak - niestety tutorial jest napisany do 074 i nie wiem dokladnie co zaznaczac w wersjii 110. Podczas pierwszej komunikacji z papua okazalo sie ze imei to 000000000000000 - udalo mi sie ten imei poprawic na prawidlowy ale to nic nie dalo...
Czy ktos jest mi w stanie pomoc? to jest na pewno kwestia softu - prawdopodobnie cos z bootcorem...Ma ktos jakis sprawdzony patent na naprawde tego pikniecia? tylko prosze nie mowic mi o martechu bo przeciez nie wydam 400 zł na jedna naprawe...
Nie mogę skomunikować go teraz przez x65flasher. Pokazuje mi sie taki komunikat:
Cytat:Komunikujesz go poprzez TP?
Wprowadź skeya i wtedy go skomunikuj.
Tak komunikuje go po TP. Ale jakiegos skeya mam wprowadzić?
Dodano po 32 [minuty]:
Dobra poradziłem sobie z Skey-em - po prostu w x65flasher zle wpisywalem ESN - przeliczylo i jedzie z softem teraz - a co potem? w czym przeliczyc?
Dodano po 46 [minuty]:
Teraz w papua wyskakuje mi błąd dotyczący Bcore...ja chyba mam skasowanego bootcora i dlatego mam z tym telefonem problem
Dodano po 4 [minuty]:
I moze mi ktos powiedziec, dlaczego wgrywajac full flasha w x65flasher bootcore zostaje pominiety?
Dodano po 1 [godziny] 30 [minuty]:
Oto rezultaty tego co zrobilem.
Najpierw x65flasherem wgralem calego bina. Poszlo elegancko.
Pozniej chcialem przeliczyc klucze w papuautils i oto co mnie spotkalo:
W Paupautils zaznaczylem Recalculate Keys - reszta opcji odznaczona. Pojawil sie taki komunikat:
Checking value of SKEY from page "Codes"...
Auto Ignition...
Transfer boot...
BOOT is loaded...
Pause 2 sec...
Getting Information...
FlashID: 0089,880D (64Mb)
BCORE Cleared!
OTP ESN: 7AB0D181
OTP IMEI: 3567020000xxxxx
Incorrect BCORE or pure flash! Write down new BCORE all over again!Wychodzi na to ze Bcore jest uszkodzony - wiec w papua uzylem opcji new bootcore - bootcore zostal zaladowany co objawilo sie takim komunikatem:
Auto Ignition...
Transfer boot...
BOOT is loaded...
Pause 2 sec...
Getting Information...
BCORE Cleared!
Was BCORE versions : "˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙"
Write down BCORE version: "main_1.0_V11 "
BCORE enable...
New BCORE it is written down.
Do not forget to make Freeze
Boot released. Everything is closed.!Bo tym komunikacie sprobowalem ponownie zrobic recalculate - juz bylo inaczej, ale znow jakis blad:
Auto Ignition...
Transfer boot...
BOOT is loaded...
Pause 2 sec...
Getting Information...
BCORE Cleared!
Bcore S/SL75 found
Reading of segment BCORE...
Search of a segment EELITE...
Segment EELITE not found!
Search of a segments EEFULL...
In total EEP blocks: 180
BCORE "Cleared", recalculation impossible
Boot released. Not all is made!Moze mi ktos powiedziec co jest grane?