logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Usterki w magnetowidzie PHILIPS VR710: problemy z odtwarzaniem i przewijaniem

kodimk 30 Lip 2004 10:15 2722 8
REKLAMA
  • #1 768533
    kodimk
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Posiadam magnetowid Philips w którym mam nastepujaca usterke. Magnetowid zle odtwarza w LP, tak jak by "plywal tracking" dzwiek jest w mono. W SP stop klatka nie jest najlepszej jakosci ,dzwiek tez jest tylko mono. W dodatku magnetow.bardzo powoli przewija a on ma turbo drive. Wymienilem scalak sterujacy napedem dysku wizyjnego TDA5241. Wyczyscilem i wyregulowalem tor przesuwu tasmy(glowica audio z synchro)I NIC. BARDZO PROSZE O POMOC.Osobiscie naprawiam TV. I TROSZKU NIE JESTEM DOKLAD.W TEMACIE . DZIEKUJE
  • REKLAMA
  • #2 768659
    oldboy
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 537
    Każdą naprawę należy zacząć od przeglądu zasilacza, pomiaru napięć zasilających i ewentualnej wymiany kond.elektrol..
    Wolne obroty podczas przewijania oraz "pływanie" w LP wskazują na złą pracę napędu CAPSTAN`a a o tym decyduje zasilanie bądź sterowanie.
    Dwukrotnie powtarzasz, że dźwięk jest w MONO z czego należy wnioskować, że VCR ma opcję STEREO a głowice L,R są umieszczone na dysku wizyjnym, jednak w pierwszej kolejności należy zająć się mechanizmem (przesuw taśmy).
    kodimk napisał:
    W SP stop klatka nie jest najlepszej jakosci ,dzwiek tez jest tylko mono.

czyli obraz w PLAY jest OK? Sprawdź w SP funkcję przewijania z podglądem.
  • REKLAMA
  • #3 769365
    kodimk
    Poziom 10  
    mam magnetowid vcr 710 i dziwna usterke.magnetowid gubi track w LP pokazuje sie bialy pas szumow, wdodatku dzwiek jest tylko mono.Podobny efekt jest w SP. ale mnie j widoczny ,dzwiek tez w mono.wymienilem scalak l tda 5241 sterujacy silnikiem glicy i nic .czyszczenie nic nie pomaga.dzwiek stereo znikal w ty wiedlcu powoli raz byl raz nie,podobie z tym trackiem.co to sie stalo.osobiscie naprawiam przewaznie TV.I NIE JESTEM KONKRETNIE W TEMACIE.prosze o pomoc.(tor tasmy i mechanizm nie jest uszkodzony ani zuzyty)

Scalono dwa takie same tematy. Polecam lekturę regulaminu. (ob)
  • #4 769399
    Telo
    Serwisant RTV
    Ocena: 2347
    W jakim stanie jest rolka dociskowa.
  • REKLAMA
  • #6 770154
    kodimk
    Poziom 10  
    rolka dociskowa nie jest zniszczona.w ogole tor przesuwu jest w dobrym stanie.
  • REKLAMA
  • #7 770172
    zodiak318
    Poziom 34  
    Ocena: 306
    A nagrania dokonane na tym magnetowidzie też są źle odtwarzane ?
  • #8 770197
    kodimk
    Poziom 10  
    tak obraz w sp.jest dobry ale nie jest to rewelacja? NIE JEST TAK JAK POWINNO BYC.w podgladzie X2 idzie ale z malymi zakluceniami(pas w gornej czesc obazu tzn.szumy)a glowice mam wrazenie ze to sa te wlasnie audo.są umieszczone z z boku razem z ta od synchro.tak mysle bo ona ma dwa slady na goze i na dole. taka chromowana. a obaz w SP ZEBY SIE POJAWIL to regulowalem "prowadnicami"przy dysku ale zorientowalem sie ze nie tedy droga. nie pamietam dokladnie.bo rozebralem go jakis czas temu.bo milaem efekty jak pisalem wczesniej. .ale teraz odtwarz tak jak mowilem
  • #9 19253504
    hiober
    Poziom 1  
    Przyczyna to kaseta nie opada na windzie na sam dół .Problem z przewijaniem i problem z prędkością LP gubi track.

Podsumowanie tematu

✨ Magnetowid Philips VR710 wykazuje problemy z odtwarzaniem i przewijaniem taśmy. W trybie LP występuje "pływanie" obrazu oraz utrata stereofonii dźwięku, który jest odtwarzany w mono. W trybie SP jakość obrazu jest niezadowalająca, a dźwięk również mono. Przewijanie taśmy jest bardzo wolne mimo funkcji turbo drive. Wymieniono układ scalony TDA5241 sterujący napędem dysku wizyjnego oraz wyczyszczono i wyregulowano tor przesuwu taśmy, jednak problem pozostał. Diagnostyka wskazuje na możliwe problemy z napędem capstanu, zasilaniem lub sterowaniem mechanizmu przesuwu taśmy. Rolka dociskowa i tor przesuwu taśmy są w dobrym stanie, a problem nie wynika z ich zużycia. Obraz w trybie SP jest poprawny, lecz nie idealny, a w podglądzie przewijania X2 pojawiają się zakłócenia (szumy). Możliwą przyczyną problemów z przewijaniem jest nieprawidłowe opadanie kasety na windzie. Konieczne jest dalsze sprawdzenie zasilacza, napięć zasilających oraz mechanizmu capstanu, aby wyeliminować błędy sterowania i zasilania napędu taśmy.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA