logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak postawić prywatne proxy do zwiększenia prędkości pobierania?

Delphin7 22 Lut 2010 18:27 2902 4
REKLAMA
  • #1 7734738
    Delphin7
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    Mam internet 5Mbs w którym z wielu serwerów spada prędkość do 5kb/s, serwery te w innym miejscu pozwalają na ściąganie z dostateczną prędkością jednak tutaj jakoś spada ten transfer (np. rapidshare.com, dobreprogramy.pl, itp...)

Chciałbym postawić sobie prywatne proxy abym mógł ściągać z pełną prędkością, jednak nie bardzo wiem jak to zrobić, na sieci nic nie znalazłem( tzn. jakieś skrypty i troszkę ogólnych informacji)

Moje pytanie brzmi na jakich serwerach można postawić takie proxy? i który skrypt najlepiej wybrać ?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 7736322
    KSRhaziel
    Poziom 36  
    Ocena: 275
    1. Czemu transfer Ci tak spada, że uważasz, iż proxy pomoże rozwiązać ten problem?
    2. Gdzie chcesz stawiać te proxy?
  • REKLAMA
  • #3 7736889
    Delphin7
    Poziom 12  
    Cytat:
    1. Czemu transfer Ci tak spada, że uważasz, iż proxy pomoże rozwiązać ten problem?

Czemu spada? własnie nie wiem, ale tak jak napisałem z niektórych serwerów ładnie ciągnie maxem, jednak na większości spada do 5KB/s. Nie jest to wina łącza jako taka ponieważ np. w uTorrencie zawsze ciągnie mi max. Dlatego myślę że jeśli będe pobierał poprzez proxy będe miał sytuację rozwiązaną, być może się myle, jednak wolałbym się sam o tym przekonać, jednak nie bardzo wiem jak postawić takie proxy.

2. Gdzie chcesz stawiać te proxy?

Zadałem podobne pytanie, gdzie można sobie takie proxy postawić, bo właśnie tego nie wiem. Czy jakieś serwery umożliwiają na takie coś? Wiem że serwer dedykowany to by było rozwiązanie jednak wolałbym coś tańszego.

:black:
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 7737095
    qran
    Poziom 13  
    Ocena: 6
    Wikipedia mówi że:
    "Serwer pośredniczący (pośrednik, często z ang. proxy) – oprogramowanie lub serwer z odpowiednim oprogramowaniem, które dokonuje pewnych operacji (zwykle nawiązuje połączenia) w imieniu użytkownika. Często utożsamiany z pośrednikiem HTTP (HTTP proxy)."

Proxy w Twojego problemu nie rozwiąże bo on nie zwiększy prędkości połączenia. To że zwiększa szybkość przeglądania stron www wynika m.in. z tego że buforuje dane (podobnie do tymczasowych plików internetowych w przeglądarce) więc część danych pobierana jest bezpośrednio z lokalnego serwera proxy a nie np z serwera www znajdującego się gdzieś na końcu świata. Buforowane są też wpisy DNS (zmiana nazw domenowych na adresy IP) więc przy nawiązywaniu połączenia odpowiedź przychodzi z lokalnego proxy a nie np DNS usługodawcy.

Poczytaj o squid proxy.

Serwer proxy należy zainstalować na jakimś komputerze. Na upartego może to być komputer z którego korzystasz ale nie polecam tego rozwiązania. Lepiej przeznaczyć na ten cel osobny komputer. Nie musi to być potężny serwer, wystarczy stary PC. Ja mam na celelon 400MHz, 160MB RAM. Na nim linuksa i m.in. Squid (serwer proxy). Całość działa całkiem przyzwoicie.
    Squid jest też na Windowsa (nie testowałem) co nie zmienia faktu że należy go skonfigurować a jest dosyć rozbudowany. Dodatkowy komputer to już podsieć czyli:
    internet <-> router <-> sieć lokalna (Twój komputer + serwer proxy)
    i sprawa się komplikuje.

Ja do szybszego ściągania używam FlashGet (leci ile fabryka dała) - polecam.
  • #5 7738498
    Delphin7
    Poziom 12  
    qran napisał:
    Ja do szybszego ściągania używam FlashGet (leci ile fabryka dała) - polecam.

Używałem różnych akceleratorów do ściągania, niby masz rację, plik podzieli na kilka i każdą część ściąga po 5KB/s co w sumie na kilku plikach daje max, jednak jak zostanie ostatnia część, prędkość spada do 0 i dalej klapa. Sprawdzę jeszcze tego FlashGeta ale myślę że problem pozostanie.
REKLAMA