logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Tevion MD81201 - brak dźwięku, problemy z odczytem CD i USB

wies134 22 Lut 2010 22:41 3734 9
REKLAMA
  • #1 7736533
    wies134
    Poziom 10  
    Witam,

Może ktoś z was natknął sie na taki problem w boombox-ie firmy Tevion.
    Po włączeniu urządzenia przez "standby/on" wyświetlacz zaswieca sie lecz nie nic nie działa (jest pusty). Ponowne przyciśnięcie powoduje pojawienie sie "Hello" i zaraz po tym wizualnie na wyświetlaczu wszystko działa. Nie ma jednak żadbnego głosu ani na tunerze, ani na CD ani na tape. Na słuchawkach też.

Tak działo się sporadycznie. tj. czasami boombox działał dobrze a czasami miał takie objawy jak powyżej (jakby losowo).

Teraz popsuło sie coś jeszcze gorzej. Oprócz braku głosu np. na CD pokazuje "reading" mimo że w ogóle nie kręci płytą. USB pendrive po włożeniu nie zaświeca diody jak do tej pory, jakby nie było żadnego sygnału na USB gnieździe i nic nie czyta (please insert USB ...)

Czy jest szansa że to jakaś standardowa usterka w tym "dziadostwie" i co mógłbym sprawdzić. Czy ma ktoś z was jakieś podejrzenia, doświadczenie to to może być?

Dołączam zdjęcie tego urządzenia:
  • REKLAMA
  • #2 7736596
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #3 7736735
    wies134
    Poziom 10  
    Mam to rozebrane, mam mienik, nie mam żadnego schematu i nie za bardzo wiem co mogę sprawdzić by wywnioskować z mojego testu czy to jest do naprawy czy nadaje sie tylko do kosza.

Magnetofon kręci napędem kasetę, CD juz nie rusza płyty.
    Jak dla mnie to wygląda jakby padło całe sterowanie, bo też działało to wcześniej losowo jak opisałem wcześniej.
    Jakieś sugestie?
  • #4 7736838
    jur1
    Specjalista techniki DVD
    Ocena: 273
    1. Obejrzeć czy nie ma przerw przy elementach mocy, rezystory, tranzystory, stabilizatory napięcia najlepiej z pomocą dobrej lupy.
    2. Obejrzeć duże elektrolity czy nie popuchły.
    3. Pomierzyć napięcia , o ile są opisy przy gniazdach porównać.
    4. Zlokalizować napięcia stabilizowane 5V oraz o ile występują 3,3V - bardzo ważne do prawidłowej pracy procesora i sterowania.
    5. Cyknąć i wysłać zdjęcie elektroniki jeśli będą problemy w lokalizowaniu usterek.
  • #5 7736856
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #6 7737790
    wies134
    Poziom 10  
    Brak jest napiecia 5V USB. Czasami jest 2V, czasami jest 0.4 a czasami występuje 5V i wtedy pendrivre zaświeca sie i jakby czyta, ale głosu i tak nie ma. Co jest odpowiedzialne za podawanie takiego napięcia?
    Prawdopodobnie do scalaka sterującego też jest podawane za niskie napięcie i dlatego tak to działa dziwacznie.

Na płytce laminowanej ze ścieżkami jest taki białawy nalot, jakby kreda. Czy to normalne? NIe widać nigdzie żadbych przerw, urwanych kabli, itp. Kondensatory są też ok. Sprzet ma dopiero 3 miesiące, niestaty zakupiłem bez gwarancji.

Na płytce ze scalakami jest jakby 2 piny (zaokrąglone luty): reset i obok niego ntrst.
    Może zrobić jakiś reset. Czy to wystarczy zewrzeć?

• #7 7740976
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #8 13309396
    Jericho24
    Poziom 20  
    Ocena: 162
    Naprawiłeś radyjko?
  • #9 13309581
    wies134
    Poziom 10  
    Nie naprawiłem:(
    Z braku czasu i chęci też brakło by walczyć z tym dziadostwem.
  • #10 13311897
    Jericho24
    Poziom 20  
    Ocena: 162
    Dzisiaj zakupiłem to cudo i mam problemy z odtwarzaniem płyt CD-R. Muszę pary razy wystartować płyte, by ją przeczytał poprawnie, inaczej wyskakuje info NO DISC.
    Na odtwarzaczu SONY płytki te chodzą OK.

Czyszczenie soczewki nic nie dalo.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problemy z boomboxem Tevion MD81201, który nie wydaje dźwięku ani z tunera, ani z CD, ani z USB. Po włączeniu urządzenia wyświetlacz działa sporadycznie, a CD nie odczytuje płyt. Użytkownik rozebrał urządzenie i zidentyfikował brak napięcia 5V na złączu USB, co może wpływać na działanie całego systemu. Użytkownicy sugerują sprawdzenie elementów mocy, stabilizatorów napięcia oraz połączeń na płytce. Wskazano również na możliwość resetu układu. Problemy z odtwarzaniem płyt CD-R zostały zgłoszone przez innego użytkownika, który zauważył, że płyty działają poprawnie na odtwarzaczu Sony.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA