logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Problem z prawidłowym włączeniem TV Panasonic TC-26B3EE

alladyn28 24 Lut 2010 11:43 1417 7
REKLAMA
  • #1 7742949
    alladyn28
    Poziom 10  
    Witam
    Mam taki problem ze starym TV (Panasonic TC-26B3EE).
    Jakis czas temu zacząl sie problem z zalaczaniem go.
    Na poczatku trzeba go bylo zalaczyc kilka razy zeby pojawil sie obraz, i z dnia na dzien liczba ta rosla. W tej chwili zeby go zalaczyc trzeba go wlaczyc i wylaczyc ok 100 razy.
    Chcialbym jeszcze dodac ze na poczatku (przy pierwszych wlaczeniach) obraz jest czarny i slychac delikatne "pyrkanie".
    Przelutowalem plyte glowna i PK, ale to nic nie dalo.
    Podejrzewam ze moze jakiś uszkodzony element musi się nagrzać i dopiero zaczyna działać poprawnie.
    Mogę prosić o jakąś wskazówkę?
    Z góry dziękuję
  • REKLAMA
  • #2 7743134
    amar2303
    Poziom 17  
    Ocena: 10
    Witaj. Proponuje wymianę kondensatorów w przetwornicy po stronie pierwotnej i nie wykluczone że po wtórnej.
  • REKLAMA
  • #3 7743458
    alladyn28
    Poziom 10  
    Wlasnie tak pomyslalem na poczatku i wymienilem juz kilka elektrolitow po str. pierwotnej w tym jeden z dwoch najwiekszych. Ale przestalem wymieniac bo nie wiedzialem czy ide w dobra strone.
    Mam jeszcze takie pytanie czy wymienic wszystkie kondensatory czy tylko elektrolity?
    I jeszcze jedno chcialbym doprecyzowac - TV wyglada jak by sie zalaczal a to piszczenie to wydobywa sie nie w okolicy przetwornicy tylko w okolicy jakiegos transformatorka usadowionego na plytce ustawionej pod katem prostym do plyty glownej -obok lewego glosnika.
  • #4 7743753
    andrzej c
    Poziom 29  
    Ocena: 38
    Wymienić należy elektrolity. Ponieważ odbiornik jest stary proponuję to zrobić po obu stronach przetwornicy oraz na napięciach dostarczanych z trafopowielacza.
  • REKLAMA
  • #5 7745694
    bogred
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 276
    Proponuję sprawdzić działanie układu protect (schemat masz?) i wymienić kondensatory elektrolityczne w tym układzie.
  • #6 7746108
    alladyn28
    Poziom 10  
    Tak mam schemat.
    Czy uklad protect to ten zlozony z Q881 i Q882 + reszta elementow biernych ( w tym 2 elektrolity 47u/50V i 3.3u /450V) ?
  • #7 7746183
    radekrpisz
    Ocena: 208
    Nie. To przetwornica Stby. Na schemacie jak byk napisane jest PROTECTOR. Sławny R841 i C841, Q841.
  • REKLAMA
  • #8 7746190
    bogred
    Ocena: 276
    Nie ten, chodziło mi o protect w odchylaniu, na Q503, do wymiany C582, C526, C580.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z telewizorem Panasonic TC-26B3EE, który wymaga wielokrotnego włączania, aby uzyskać obraz. Początkowo obraz jest czarny, a słychać delikatne "pyrkanie". Wymieniono kilka kondensatorów na płycie głównej, ale problem nie ustąpił. Uczestnicy dyskusji sugerują wymianę kondensatorów elektrolitycznych w przetwornicy, zarówno po stronie pierwotnej, jak i wtórnej, oraz sprawdzenie układu protect. Wskazano na konkretne elementy do wymiany, takie jak R841, C841, Q841 oraz kondensatory w układzie odchylania.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA