logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Maksymalna temperatura i bezpiecznik termiczny w Pentium 4B - jakie wartości?

Portal 13 Sty 2003 20:15 1568 12
REKLAMA
  • #1 81216
    Portal
    Poziom 16  
    Ocena: 58
    Witam
    Przeczytalem na jednej ze stron www ze max temp pentium 4B to 70 C - czy to prawda ze az tyle moze wytrzymac?
    Moje drugie pytanie to - kiedy wlacza sie w procesorze pantium4 tzw bezpiecznik temperaturowy ( przy jakiej temp) , chroniacy procesor przedprzegrzaniem obnizajac tym samym szybkosc procesora ?
  • REKLAMA
  • #2 81253
    Krzysi0
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 194
    Około 60 stopni tO jest taka temperatura w sam raz.
  • #3 81580
    Darekkk
    Poziom 24  
    Ocena: 11
    Procesory zwykle do pracują stabilnie do 75 stropni C. Zalecna temperatura, tak jak w większości elentów półprzewodnikowych to T>=60. Później z każdym stopniem "wskaźnik żywnotności procesora" malaje.
  • REKLAMA
  • #4 81612
    Tygrys
    Poziom 18  
    Ocena: 4
    Nie zgadzam sie zwami. Z praktyki wiem że przy temp 50C w niektórych programach komputer zawiesza sie lub nieprawidłowo działa. Jest to dokładnie spowodowane tą tempwraturą (przypadek zbyt małej wydajności chłodzenia wentylatora. Po wymianie na wentylator wydajniejszy titan obniżyła się temp na procesorze i komputer przestał się zawieszać i nieprawidłowo pracować - to była jedyna przyczyna) nie polecam nikomu pracy na kompie przy temp procesora powyżej 50C chociaż nie powoduje ona fizycznego uszkodzenia :lol: :lol: :lol:
  • #5 81618
    mgim
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 640
    Tygrys napisał:
    ...... Z praktyki wiem że przy temp 50C w niektórych programach komputer zawiesza sie lub nieprawidłowo działa....

To wyrzuć taki komputer.Chyba,że w BIOS-ie ustawiłeś temp.max 45 stopni................
  • REKLAMA
  • #6 81642
    Tygrys
    Poziom 18  
    To jaką ty masz temp procesora i jaki komputer. Iczy używasz procesor do gotowania obiadów? :lol:
  • REKLAMA
  • #8 81656
    tomasir
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    Tygrys napisał:
    Nie zgadzam sie zwami. Z praktyki wiem że przy temp 50C w niektórych programach komputer zawiesza sie lub nieprawidłowo działa. Jest to dokładnie spowodowane tą tempwraturą (przypadek zbyt małej wydajności chłodzenia wentylatora. Po wymianie na wentylator wydajniejszy titan obniżyła się temp na procesorze i komputer przestał się zawieszać i nieprawidłowo pracować - to była jedyna przyczyna) nie polecam nikomu pracy na kompie przy temp procesora powyżej 50C chociaż nie powoduje ona fizycznego uszkodzenia :lol: :lol: :lol:

JEst bardzo dużo czynników które decydują czy przy danej tep. komp sięwiesza czy nie...
    NEI tylko temp. bardzo dużo zależy od egzemplarza procesora. Nawet te z tej samej serii mogą pracowac inaczej. Ponadto jeszcze czy proc kręcony czy nie, jakie napięcie na procesorze, czy zasilacz podaje poprawnie napięcia (oczywiście pod obciążeniem), płyta główna (nei które zawyżająnapięcia inne zaniżają) no i kilka innych...
  • #9 86077
    Tygrys
    Poziom 18  
    tomasir napisał:
    Tygrys napisał:

JEst bardzo dużo czynników które decydują czy przy danej tep. komp sięwiesza czy nie...
    NEI tylko temp. bardzo dużo zależy od egzemplarza procesora. Nawet te z tej samej serii mogą pracowac inaczej. Ponadto jeszcze czy proc kręcony czy nie, jakie napięcie na procesorze, czy zasilacz podaje poprawnie napięcia (oczywiście pod obciążeniem), płyta główna (nei które zawyżająnapięcia inne zaniżają) no i kilka innych...

A ja pracuje 8 lat i miałem dużo takich przypadków!!!!!!!!
  • #10 86419
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #12 86889
    Darekkk
    Poziom 24  
    Ocena: 11
    elektrit napisał:
    50 stopni?Ejże! U mnie duron rzadko schodzi poniżej 65-60.

A jaki masz model?
    Najgorzej jest z 950 i 1300 (krańcowe modele) i Ahtlonem 1.4TB.
  • #13 86913
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

✨ Maksymalna temperatura pracy procesora Pentium 4B jest różnie oceniana – niektórzy wskazują na około 60°C jako optymalną, inni podają, że procesory stabilnie działają do 75°C, jednak zalecana temperatura to około 60°C, ponieważ wyższe wartości obniżają żywotność układu. W praktyce zdarzają się problemy z niestabilnością systemu już przy 50°C, co może wynikać z niewystarczającego chłodzenia lub innych czynników takich jak model procesora, napięcia zasilania, czy jakość płyty głównej. W dyskusji pojawiły się opinie, że różne egzemplarze tego samego modelu mogą mieć różną tolerancję temperaturową. Nie podano dokładnej wartości temperatury, przy której aktywuje się bezpiecznik termiczny (thermal throttle) w Pentium 4, jednak wiadomo, że mechanizm ten ma na celu ochronę procesora przed przegrzaniem poprzez obniżenie jego taktowania. Wspomniano także o wpływie jakości chłodzenia, np. wentylator marki Titan, na stabilność pracy procesora.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA