logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dysk zewnętrzny Segate 1TB niewidoczny w Mój Komputer, błąd BAD w Partition Magic

mietek7777 25 Lut 2010 13:04 2492 6
REKLAMA
  • #1 7748284
    mietek7777
    Poziom 10  
    Witam

Mam problem z dyskiem zewnętrznym a mianowicie gdy wchodzę w MÓJ KOMPUTER to nie widać dysku. Gdy wejdę do menedżera urządzeń to ten dysk jest widoczny. Tak samo w Partition Magic. Lecz w nim jest informacja o dysku BAD. Wcześniej dysk działał bez problemu. Sprawdzałem również na 2 laptopach i tak samo się dzieje.

Dysk zewnętrzny Segate 1TB niewidoczny w Mój Komputer, błąd BAD w Partition Magic Dysk zewnętrzny Segate 1TB niewidoczny w Mój Komputer, błąd BAD w Partition Magic

Po wyłączeniu i ponownym włączeniu pisze ze jest brak zainstalowanych sterowników dla tego urządzenia. Lecz kiedy chcę zainstalować sterownik na nowo pisze ze kreator nie może zainstalować lepszego sterownika.

Dysk zewnętrzny Segate 1TB niewidoczny w Mój Komputer, błąd BAD w Partition Magic Dysk zewnętrzny Segate 1TB niewidoczny w Mój Komputer, błąd BAD w Partition Magic

Proszę o pomoc w tej sprawie. Zależało by mi na tym żeby dane z tego dysku nie zostały utracone jeśli istnieje taka możliwość.
  • REKLAMA
  • #2 7748571
    erian
    Poziom 21  
    Ocena: 21
    Podaj smart dysku.
  • REKLAMA
  • #3 7749224
    mietek7777
    Poziom 10  
    W jaki sposób mam odczytać ten smart??
  • REKLAMA
  • #4 7749357
    entermen
    Poziom 32  
    Ocena: 133
    Próbowałeś odinstalować ręcznie z Menadżera Urządzeń, zrestartowac komputer i zainstalować od nowa?
  • REKLAMA
  • #5 7758154
    mietek7777
    Poziom 10  
    Tak. Jak przez menedżera urządzeń chce odinstalować to mi się on zawiesza.

Ale podłączyłem dysk na laptopie z Linuxem i tam dysk normalnie jest widoczny. Czy format tego dysku wystarczy aby on normalnie działał??
  • #6 7759025
    entermen
    Poziom 32  
    Ocena: 133
    Jesli nie masz ważnych danych na dysku to możesz spróbować.
    Generalnie jesli dysk pozwoli się sformatować to raczej nie powinno być problemów z jego działaniem.
  • #7 7767462
    mietek7777
    Poziom 10  
    Niestety nie jestem w stanie sformatować tego dysku. Jeśli już udało mi się doprowadzić dysk do takiego stanu że jest on widoczny w Partition Magic. To podczas zatwierdzenia formatowania trzeba uruchomić ponownie komputer a mi się on podczas wyłączania zawiesza.

Kiedy próbowałem formatować go przez linuxa to podczas formatowania wyskakuje mi taki błąd:

Dysk zewnętrzny Segate 1TB niewidoczny w Mój Komputer, błąd BAD w Partition Magic

I niestety teraz już nawet w linuxie dysk nie jest widoczny.

Jest jakaś inna możliwość na sformatowanie tego dysku??

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z zewnętrznym dyskiem twardym Seagate 1TB, który nie jest widoczny w "Mój Komputer", ale jest rozpoznawany w Menedżerze Urządzeń oraz w Partition Magic, gdzie wskazuje błąd BAD. Po próbie reinstalacji sterowników, system informuje o braku lepszych sterowników. Użytkownik próbował odinstalować dysk z Menedżera Urządzeń, jednak komputer się zawiesza. Dysk był widoczny na laptopie z systemem Linux, ale nie udało się go sformatować, a obecnie nie jest widoczny nawet w Linuxie. Użytkownik poszukuje alternatywnych metod formatowania dysku, aby odzyskać dostęp do danych.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA