logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dysk USB Seagate 1 TB - awaria przy zmianie praw dostępu?

strusiol 21 Wrz 2011 17:26 1607 2
  • #1 9949590
    strusiol
    Poziom 2  
    Witam
    Mam problem z zewnętrznym dyskiem Seagate 1TB na USB. Dysk podzieliłem na dwie partycje. Przy manipulowaniu w Windows 2003 Serwer przy prawach dostępu coś namieszałem. Na tyle, że system nie widzi w "Moim komputerze" jednej z partycji tego dysku. Przełączyłem dysk do drugiego komputera (Win Vista) i tam sytuacja jest identyczna.
    Zarządzanie dyskami (diskmgmt.msc) widzi partycję ale przy próbie wyświetlenia zawartości dysku (przez Uruchom albo Total Commandera) pojawia się komunikat "Odmowa dostępu"

Druga partycja jest bez zarzutu.
    Czy macie jakiś pomysł co namieszałem i czy jest szansa doprowadzić to do porządku?

Pzdr
  • #2 9949691
    pidar
    Poziom 43  
    Ocena: 3589
    Do sprawdzenia prawidłowego działania tego dysku zewnętrznego możesz też zastosować samostartujące CD -> Parted Magic. Po załadowaniu Linuxa i następnie włożeniu wtyku z dysku zewnętrznego do portu USB odczekaj chwilę (płyta się ponownie wsunie do napędu i nastąpi doinstalowanie sterowników) w celu zobaczenia czy ten dysk i jego partycje od razu będzie widoczny w "Mount Devices". Sprawdź SMART tego dysku . użyj Gsmart.
    S.M.A.R.T. Technologia monitoringu i raportowania stanu dysku
    Poczytaj o TestDisk-u i przywracaniu partycji.

strusiol napisał:
    Druga partycja jest bez zarzutu.
    Czy macie jakiś pomysł co namieszałem i czy jest szansa doprowadzić to do porządku?

To ile partycji założyłeś na tym dysku zewnętrznym i czy NTFS?
  • #3 9949724
    strusiol
    Poziom 2  
    Dwie partycje NTFS
REKLAMA