logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Levitron magnetyczny - dlaczego bączek nie lewituje?

baza0 26 Lut 2010 11:05 1257 2
REKLAMA
  • #1 7752573
    baza0
    Poziom 12  
    Ocena: 11
    Witam. Chcę zrobić levitron magnetyczny. Zakupiłem magnesy neodymowe pastylki
    20mmx2mm. Ułożyłem pod dwa w kółku wszystkie biegunami skierowane przeciwnie do bączka, który wykonałem z tego samego magnesu. Udało mi się rozkręcić bączka jednak wgl go nie wypycha. Czego może to być wina ? Za ciężki bączek ? Magnesów już bardziej nie mogę do siebie zbliżyć bo się rozsuwają.
    Tu filmiki.
    Tu widać jak nie chcę "odlatywać"
    Próba bez magnesów
    Tu również pokazane że bączek nie chce "fruwać"
  • REKLAMA
  • #2 7754731
    Paweł Es.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 691
    Przeczytaj tu ("niestety" po angielsku)

http://www.levitron.com/physics.html

Podano, że stabilna wysokość wiszenia to ok. 3 do 5 cm i bączek musi się kręcić od 20 do 35 obrotów na sekundę. Wysokość wiszenia wynika z równowagi pomiędzy siłą odpychania magnesów i siłą ciężkości działającą na bączek.
    Użyj raczej płaskiej płyty bez tych obrzeży, bo chyba za wysoko podnosisz.
    Nie wiem czy nie musisz dać dodatkowego magnesu w środku.
  • #3 7822328
    witkom
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Zasada działania lewitronu jest bardzo prosta. Przede wszystkim magnes w stole musi być jednolity (najłatwiej o koło) z otworem w środku (koniecznie). Twoja podstawa ma za dużo zawirowań i dlatego to nie działa. Przy wstępnym rozkręceniu bączek jest przyciągany do magnesu podstawy właśnie dzięki temu otworowi, jakby od spodu. Trzeba by rozrysować line pola ale mi się trochę nie chce, mam nadzieję, że opis będzie w miarę jasny ;) Jak zaczynamy go odsuwać od magnesu to to przyciąganie zaczyna mieć mniejsze znaczenie a na bączek zaczyna wpływać odpychanie z górnej części podstawy stołu. Jak weźmiesz taką podstawę z otworem i zaczniesz przez nią ręką przesuwać bączek to zobaczysz, że jak jest w płaszczyźnie podstawy to jest przyciągany a jak go zaczniesz odsuwać to w pewnym momencie zaczyna się odpychać. Tak działa ta dziura w stole :)
REKLAMA