logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Przy końcowym ładowaniu systemu Windows XP Pro. RESTART

janek9602 26 Lut 2010 15:36 2170 10
REKLAMA
  • #1 7753541
    janek9602
    Poziom 10  
    Witam, od jakiegoś czasu nurtował mnie problem z systemem Windows XP Professional , tzn. jak już się załadował pokazał się pulpit zakończyła się procedura uruchomienia antywirusa , i przechodził już do kończenia procedury załadowywania systemu , to następował samoczynny restart za drugim podejściem już było OK. Nie za każdym włączeniem kompa się tak dzieje , zdarza się to raz na jakiś czas. To ja ustawiłem żeby się nie restartował po awarii z nadzieją że ujawni się BSOD , czekałem z 2 tygodnie i jest , dzisiaj pokazał się BSOD o to i on:

Proszę o rade czy to coś poważnego ze sprzętem , czy może z oprogramowaniem bo w google nie można znaleźć jedno znacznej odpowiedzi za co odpowiedzialny jest ten BSOD, jedni piszą że grafa drudzy że RAM a jeszcze inni że zasilacz. Proszę o pomoc.

Proszę wklejać zdjęcia wg tej instrukcji: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic595877.html
    [DriverMSG]
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 7753725
    janek9602
    Poziom 10  
    Matuzalem napisał:

Dziękuje za podsunięcie na tacy tych artykułów już się biorę za czytanie , i ewentualne rozwiązywanie problemu.
  • Pomocny post
    #4 7754042
    entermen
    Poziom 32  
    Ocena: 132
    Na początek sprawdź zasilacz, płytę i grafikę pod względem wybrzuszonych kondensatorów i kurzu.
  • #5 7754108
    janek9602
    Poziom 10  
    entermen napisał:
    Na początek sprawdź zasilacz, płytę i grafikę pod względem wybrzuszonych kondensatorów i kurzu.

Kondensatory czyściutkie , błyszczące jak nowe zero wybrzuszenia , zasilacz to nowy Delta 350W , kurzu nie ma dbam o takie rzeczy.
    Jedynie co moge stwierdzić że te restarty pojawiły się po zainstalowaniu nowego GG , czy to możliwe żeby GG było za to odpowiedzialne? Cięzko też powiedzieć czy po usunięciu nowego GG 10 problem zniknie bo jak napisałem w pierwszej wypowiedzi musiałem czekać 2 tygodnie zanim znowu mu odbiło z restartem.
  • REKLAMA
  • #6 7754162
    Matuzalem

Poziom 43  
    Ocena: 1098
    Raczej bym na przypadkową zbieżność w czasie stawiał niż gg za przyczynę uznawał, ale ... przypadki chodzą po ludziach.

Gdybyś, janek9602, wykluczył przyczyny w w/w linkach podane, to daj znać. To były tylko te najbardziej oczywiste wskazania.
    Konto firmowe:
    Doradztwo podatkowe
    Wilczyńskiego 25/13, Olsztyn, 10-686
  • #7 7754249
    janek9602
    Poziom 10  
    Matuzalem napisał:
    Raczej bym na przypadkową zbieżność w czasie stawiał niż gg za przyczynę uznawał, ale ... przypadki chodzą po ludziach.

Gdybyś, janek9602, wykluczył przyczyny w w/w linkach podane, to daj znać. To były tylko te najbardziej oczywiste wskazania.

Ale w jednym z tych artykułów co podałeś jest napisane że możliwe , ze problem powoduje wadliwe oprogramowanie lub oprogramowanie antywirusowe. A z tego drugiego artykułu jeszcze nic nie kombinowałem bo nie bardzo to czaje. Napisane tam jest żebym w losowo znalezionym sterowniku zmienił nazwe.
  • REKLAMA
  • #8 7754294
    Matuzalem

Poziom 43  
    Drugi przypadek dotyczy - jak widzisz - większej ilości możliwych objawów i zachowań - jest on raczej wskazówką ogólną dot. tego co u podstaw błędu wystąpić może. Co do wad oprogramowania to nie da się ich, jako przyczyny, wykluczyć, ale nie bez kozery podany jest przykład z AV związany (ze względu na "jądrowe" ingerencje). Najprościej by było zmienić wersję używanego AV lub sam program - traktując tę operację jako test i sprawdzić czy juz to nie rozwiąże problemu.
    Konto firmowe:
    Doradztwo podatkowe
  • #9 7754410
    janek9602
    Poziom 10  
    Jeszcze coś dodam.
    Używam cały czas Eset'a 3 , dla lepszej ochrony doinstalowałem Spyware Doctor,(ale tylko do skanowania nie do monitorowania) i tez jakby po zainstalowaniu SD pojawił się problem , więc go odinstalowałem , problem tak jakby znikł , ale po jakimś czasie znowu powrócił tyle że tak często nie występował.Może zostały jakieś pozostałości po nim? (rejestr czyszczony po usunięciu).
  • #10 7759496
    janek9602
    Poziom 10  
    Dzisiaj jak włączyłem kompa dostałem taki komunikat jak na screenie widać , nie wiem jakim cudem tak się stało.

• Pomocny post
    #11 7759523
    Matuzalem

Poziom 43  
    W dziale FAQ Gusioo umieścił tekst o Debugging Tools for Windows - skorzystaj z niego i odczytaj zawartość pliku *.dmp, o którym mowa na drugim screenie.

PS.
    Gdybym miał gdybać to bym od pamięci i dysku zaczynał (odzyskanie sprawności + informacje o błędzie z ostatniego obrazka).
    Konto firmowe:
    Doradztwo podatkowe

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z systemem Windows XP Professional, który po załadowaniu pulpitu i zakończeniu uruchamiania antywirusa, samoczynnie się restartuje. Restart występuje sporadycznie, a po wyłączeniu automatycznego restartu pojawił się BSOD. Użytkownik zastanawia się, czy problem jest związany ze sprzętem (np. zasilacz, RAM, grafika) czy oprogramowaniem. W odpowiedziach zasugerowano sprawdzenie zasilacza i kondensatorów, a także rozważenie zmiany oprogramowania antywirusowego, ponieważ problemy zaczęły się po zainstalowaniu nowych aplikacji, takich jak GG i Spyware Doctor. Użytkownik zauważył, że po odinstalowaniu Spyware Doctor problem częściowo ustąpił, ale nie zniknął całkowicie. Dodatkowo, zasugerowano użycie narzędzi do debugowania w celu analizy plików zrzutów pamięci.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA