logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Szukam programu do konwersji z heksadecymalnego na binarny dla mikrokontrolera

Krzysiek O 31 Lip 2004 22:12 1536 9
REKLAMA
  • #1 770907
    Krzysiek O
    Poziom 11  
    Witam !

Bardzo prosze o podanie jakiegoś programu do konwersji z kodu heksadecymalnego na binarny. Mój sąsiad przez przypadek skasował program do mikrokontrolera i została mu tylko wersja heksadecymalna:(

Pozdrawiam i czekam na pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 770908
    ACULA
    Poziom 34  
    Ocena: 114
    coś takiego nie istnieje podobnie jak taki format!!

PS Czyżby rozdwojenie jaźni?? Temat sobie, treść sobie??
  • REKLAMA
  • #3 770910
    DEMkO
    Poziom 20  
    Ocena: 34
    moze starczy sam kalkulator w wersji rozszerzonej z windowsa?? :( ale jednak chyba nie starczy ale się starałem pomóc :))
  • #4 770915
    ACULA
    Poziom 34  
    DEMkO napisał:
    moze starczy sam kalkulator w wersji rozszerzonej z windowsa?? :( ale jednak chyba nie starczy ale się starałem pomóc :))

Bez żartów, programy i pliki konwertować kalkulatorem :lol:
    Jak sobie to wyobrażasz??
  • REKLAMA
  • #5 770927
    Krzysiek O
    Poziom 11  
    No tak mój błąd :oops: Chyba za mało dziś spałem - 5 h :cry: Chodzi o kod heksadecymalny a nie dziesiątny. A konwenter ma być z heksadecymalnego na binarny. Wcześniej napisałem że na 10 :? Może istnieje taka opcja w Bascomie ?
  • #6 770940
    ACULA
    Poziom 34  
    wpisz w jakiegolwiek szukaj, google
    hextobin.exe
    hex2bin.exe itp
    ewentualnie w ostateczności zajrzyj do downloadu, jeszcze wczoraj tam był ;)
  • #7 771094
    elektryk
    Poziom 42  
    Ocena: 241
    Czy mnie się wydaje że koledze chodzi o deasembler, ale może to moje urojenia, z powodu braku piwa mój zmysł wróżki nawala.
  • REKLAMA
  • #8 772501
    myrcin
    Poziom 16  
    Ocena: 29
    Na 99% chodzi o dekompilację ...
    1. Pół biedy jak pisaliście w assemlerze i chcecie mieć assebler.
    2. Ale jak pisaliście w bascomie to cyt.:"umarł w butach"

ad 1. musicie zdobyć deasseblera czyli program który zamieni cyferki na mnemoniki.
    ad 2. możecie zacząć pisać program od mowa :)
  • #9 772520
    ljmp
    Poziom 14  
    Ocena: 9
    No to myrcin ma racje. Na pewno chodzi o deasemblera bo nie rozumiem koncepcji konwersji kodu heksadecymalnego na binarny :lol: w głowie mi się kręci jak próbuje pojąć o co chodzi. :D
  • #10 772549
    ACULA
    Poziom 34  
    ljmp napisał:
    No to myrcin ma racje. Na pewno chodzi o deasemblera bo nie rozumiem koncepcji konwersji kodu heksadecymalnego na binarny :lol: w głowie mi się kręci jak próbuje pojąć o co chodzi. :D

Ludzie czytacie te posty czy nie??
    Jak nie rozumiesz koncepcji to poszukaj na forum. Są programatory, które programująa na podstawie wyłącznie plików *.bin i z hex nic nie zrobicie.
    Autor 2 razy napisał o co mu chodzi. W drugim poście chyba jasno się wyraził.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik poszukuje programu do konwersji kodu heksadecymalnego na binarny dla mikrokontrolera, ponieważ utracił oryginalny program i posiada jedynie plik w formacie hex. Dyskusja wyjaśnia, że nie istnieje bezpośredni program konwertujący hex na binarny w kontekście programów mikrokontrolerów, gdyż pliki hex są już formą binarną zapisaną w czytelnym formacie ASCII. Wskazano, że w praktyce potrzebny jest deasembler, który przekształca kod maszynowy (zawarty w pliku hex) na instrukcje asemblera, co umożliwia analizę lub modyfikację programu. W przypadku programów pisanych w Bascomie odzyskanie kodu źródłowego jest praktycznie niemożliwe. Sugerowano także poszukiwanie narzędzi o nazwach typu hextobin.exe lub hex2bin.exe, jednak podkreślono, że konwersja hex na binarny plik do programatora zwykle odbywa się automatycznie przez oprogramowanie programatora. Dyskusja podkreśla różnicę między formatem hex a binarnym oraz konieczność użycia deasemblera do odzyskania kodu asemblerowego z pliku hex.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA