logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaką moc przyłączeniową i napięcie wybrać dla domu 83m²?

sikoku 27 Lut 2010 12:59 2425 7
REKLAMA
  • #1 7757801
    sikoku
    Poziom 9  
    Ocena: 9
    Witam pięknie.
    Jestem w trakcie załatwiania formalności związanych z budową domu jednorodzinnego. Mam przed sobą wniosek o określenie warunków przyłączenia do sieci elektroenergetycznej dla obiektu o mocy przyłączeniowej do 40kw.
    I tutaj moja niewiedza generuje pytania: o jaką moc przyłączeniową wnioskować?
    O jakie napięcie? - jednofazowe, a może też i trójfazowe? I wreszcie - jakie może być przewidywane roczne zużycie energii elektrycznej?
    Domek będzie mały (83m pow użytk. + 25 m pow garażu), ogrzewanie z kotła gazowego, ciepła woda również, kuchenka gazowa.
    Czy wnioskować o przyłącze stałe czy tymczasowe? Jaka pomiędzy nimi jest różnica?
    Wybaczcie mi ten natłok pytań, ale naprawdę jestem totalnym laikiem w tej tematyce.
    Będę bardzo zobowiązany za wszelakie porady.
    Pozdrawiam serdecznie.
  • REKLAMA
  • #2 7757893
    fantasta
    Poziom 29  
    Ocena: 100
    Wszystkie te pytania powinieneś zadać sobie.
    Tam gdzie teraz mieszkasz jakie masz zuzycie. Jakiej mocy urządzenia będziesz w tym domu instalował. Jesteś pewien że nigdy nie będzie kuchenki elektrycznej?
  • REKLAMA
  • #3 7758022
    waldekel
    Poziom 28  
    Ocena: 477
    Trendy są takie: zasilanie trójfazowe około 15kW. Proszę wyliczyć, zmywarka, pralka, czajnik elektryczny itp. Trochę zostawić na jakiś nieprzewidziany luksus. Da się wytrzymać przy jednofazowym 5kW, ale to już archaizm.
  • #4 7758251
    sikoku
    Poziom 9  
    Ocena: 9
    Czyli wnioskować tylko o trójfazowe? Wybaczcie, ale nie znam różnic pomiędzy jedno a trójfazowym.
  • REKLAMA
  • #5 7758923
    fantasta
    Poziom 29  
    trójfazowe daje ci większe możliwości. Możesz rozdzielić instalacje na 3 fazy a nie wszystko ciągnąć na jednej. Poza tym nie wiesz czy za 5-10 lat nie kupisz sobie kuchenki elektrycznej lub indukcyjnej, a one są zasilane 3 fazowo. I wg. mnie 15kW to za dużo jeżeli masz wszystko na gaz. Wyjdzie wtedy że największymi urządzeniami będą pralka i zmywarka. Wiec wg. mnie 10kW wystarczy z zapasem sporym.
  • REKLAMA
  • #6 7760822
    mooffie
    Poziom 12  
    Ocena: 8
    Moja propozycja.
    Zamów 10,5 kW mocy. To jest najmniejsza moc, którą mozna (przynajmniej u mnie na pięknej Warmii) zamówić jako 3 fazową. Nie rezygnuj z 3 faz, bo zawsze mogą się przydać. A przeróbka późniejsza jest prawie niemożliwa. Kupisz sobie kiedyś spawarkę, albo piłę tarczową i zapłaczesz nad brakiem 3 faz. Moc przyłączeniową zawsze możesz sobie zwiększyć. No, prawie zawsze. Zapytaj o to swojego sprzedawę energii.
    Zużycie dla domu jednorodzinnego? Ja mam 4 osobową rodzinę i zużywamy ok 2 500 kWh rocznie. Mamy jednak płytę elektryczną w kuchni, którą z innych powodów bardzo gorąco polecam.

Pozdrawiam
  • #7 7761124
    waldekel
    Poziom 28  
    Ocena: 477
    10,5 kW mocy zamówionej to zabezpieczenie przedlicznikowe 16A. Mooffie jak to będzie się miało do spawarki, lub na jednej fazie pralka i ....
  • #8 7761312
    fantasta
    Poziom 29  
    Normalnie. Co to jest pralka, bez przesady to nie bojler 10kW. A mały migomat do domowych rzeczy spokojnie da rade.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik pyta o moc przyłączeniową i napięcie dla nowego domu o powierzchni 83 m², z ogrzewaniem gazowym i kuchenką gazową. W odpowiedziach sugerowane jest, aby wnioskować o przyłącze trójfazowe z mocą 10-15 kW, co zapewnia większe możliwości rozdziału obciążenia i przyszłą elastyczność, np. w przypadku zakupu kuchenki elektrycznej. Użytkownicy podkreślają, że 10 kW to wystarczająca moc, biorąc pod uwagę planowane urządzenia, a roczne zużycie energii dla czteroosobowej rodziny wynosi około 2500 kWh. Zwracają również uwagę na różnice między przyłączem stałym a tymczasowym, zalecając wybór stałego.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA