logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

O jaką moc wnioskować? Ile kW mi wystarczy?

kielbu 20 Cze 2011 17:43 51748 12
REKLAMA
  • #1 9633376
    kielbu
    Poziom 12  
    Ocena: 22
    Witam, wszystkich serdecznie.
    Właśnie stałem się posiadaczem mieszkanka o powierzchni 60m2. Mieszkanie idzie do kapitalnego remontu, obecnie nie mam w nim prądu ponieaż został zdjęty licznik po eksmisji poprzedniego właściciela. W mieszkaniu beda 2 tv, 2 komputery, lodowka, pralka, zmywarka, piekarnik, czajnik elektryczny. Planuję także zakup płyty indukcyjnej. Moc jaka jest doprowadzona standardowo w tym bloku do mieszkan to 5kW jednofazowo. Korzystając z okazji remontu wymienię instalację na 3 fazową, ale nie wiem o jaką moc pisać, ile kW mi wystarczy, pytam ponieważ każde 1kW to koszt ok 180zł. Proszę o pilną odpowiedz.
    Pozdrawiam i z góry dziękuję wszystkim za radę.
  • REKLAMA
  • #2 9633408
    maystero
    Poziom 24  
    Ocena: 204
    Ta tabelka powinna wnieś trochę "światła" na problem.
    O jaką moc wnioskować? Ile kW mi wystarczy?
    Myślę że 12kW ci wystarczy. No chyba że masz zamiar silniki 3-fazowe podłączać...
  • #3 9633426
    czesiu
    Poziom 38  
    Ocena: 837
    Wypadało by mieć na zabezpieczeniu przedlicznikowym wkładki 25A, wychodzi z tego moc około 15kW.
    Wersja oszczędniejsza to wkładki 20A i moc rzędu 12kW.
    Zerknij na przykładową tabelę w tym poście:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1785081.html
  • REKLAMA
  • #4 9633438
    kielbu
    Poziom 12  
    Hmmm myślałem coś o około 7 - 8 kW
  • #5 9633443
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #6 9633484
    kielbu
    Poziom 12  
    Panowie, a jeżeli odpuszczę temat płyty indukcyjnej, to jaka moc mi wystarczy, może wówczas warto zostać przy jednofazówce? Ogolnie troszeczkę się w tym wszystkim pogubiłem (laik jezeli chodzik o prad)!
  • REKLAMA
  • #7 9633572
    zbich70
    Poziom 43  
    Ocena: 6655
    kielbu napisał:
    Ogolnie troszeczkę się w tym wszystkim pogubiłem (laik jezeli chodzik o prad)!

Kolego, nie ma się co gubić. Każde urządzenie ma określoną moc znamionową i taką z reguły pobiera. Najpierw zsumuj to do kupy (również te przyszłe jeszcze nie zakupione) i zobacz ile tego będzie. Jak chcesz wersję 'komfort' to bierz taką moc i nie musisz przejmować się ewentualnym back-outem. Natomiast w wersji 'ekonomicznej' licz się z tym, że nie będziesz mógł jednocześnie używać niektórych prądożernych urządzeń, co czasem też bywa kłopotliwe (zwłaszcza kobiety lubują się we włączaniu wszystkiego naraz ;-))
  • #8 9634235
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #9 9661651
    kielbu
    Poziom 12  
    Czyli mogę podnieść moc do 7,3 kW z obecnej 5,3 kW, wowczas będę miał 32A i spokojnie płyta bedzie pracowała na jednej fazie
  • #10 9661727
    elpapiotr
    Specjalista elektryk
    Ocena: 3524
    Witam.

Pod warunkiem, że ZE da Ci taki przydział mocy.
  • #11 9662015
    kielbu
    Poziom 12  
    Muszę wystąpić o warunki.
  • #12 9662164
    pavulon
    Poziom 21  
    Ocena: 73
    Kolego moc jaką chcesz to weźmiesz, ale pamiętaj aby to było 3f i żeby przewód zasilający był ze sporym zapasem, np 10mm^ lub nawet 16mm^ .
    Dużo nie przepłacisz a na pewno zaoszczędzisz sobie "plucie w brodę" za kilka lat.
  • #13 9662391
    zbich70
    Poziom 43  
    Ocena: 6655
    kielbu napisał:
    Muszę wystąpić o warunki.

Tak. Tylko najpierw do admistratora budynku po zgodę (pisemną) a potem do ZE. Gdybyś nie wiedział ;-)

A tak w ogóle, skoro jesteś laikiem w zakresie elektryki, to i tak nie omie Cię wynajęcie fachowca. Zatem najlepiej będzie jak zrobisz to już teraz.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje porady dotyczącej odpowiedniej mocy przyłączeniowej dla mieszkania o powierzchni 60 m², które planuje wyremontować. Obecnie dostępna moc to 5 kW jednofazowo, ale użytkownik planuje wymianę instalacji na trójfazową. W dyskusji pojawiają się różne sugestie dotyczące mocy, z zaleceniami od 7 kW do 12 kW, w zależności od liczby urządzeń, takich jak telewizory, komputery, lodówka, pralka, zmywarka, piekarnik, czajnik elektryczny oraz płyta indukcyjna. Użytkownicy podkreślają znaczenie trójfazowego zasilania dla uniknięcia przeciążeń oraz komfortu użytkowania. Wskazują również na konieczność uzyskania zgody od administratora budynku oraz dostawcy energii na zwiększenie mocy.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA