logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Toledo 1L przed liftem - przegrzewanie i topienie mocowania żarówki H1 55W

polonez15 27 Lut 2010 15:05 2904 12
REKLAMA
  • #1 7758412
    polonez15
    Poziom 33  
    Ocena: 895
    Witam. Nagle w moim Toledo 1L (przed liftem) 'stopiło" się mocowanie lewej żarówki mijania, takie aluminiowe ustrojstwo. Dziś wymieniłem na nowe, po godzinie pracy żarówki (H1) HELLA 55W żarówka uległa zniszczeniu ( FOTO ). Zmierzyłem napięcie na aku, podejrzewając regulator.Napięcie MAX 14.2V bez obciążeń. Na przewodach idących do tej żarówki bez obciążenia występuje napięcie zasilania, czyli coś koło 14V, po podłączeniu żarówki praktycznie nie spada, natomiast na drugiej stronie bez obciążenia jest ok 13V. Dodam, że widocznie na foto żarówka w miejscu styku z masą była niemal przyspawana, choć siedziała dobrze i miała dobry styk... podejrzewam, że to jest przyczyną topienia elementów. Czym mogłoby być spowodowane takie zachowanie? Choć to mało prawdopodobne...

Toledo 1L przed liftem - przegrzewanie i topienie mocowania żarówki H1 55W
  • REKLAMA
  • #2 7762949
    wierzba27
    Poziom 10  
    jest zwarcie w instalacji oswietlenia albo regulator napiecia
  • #3 7762978
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #4 7763081
    kamil II
    Poziom 18  
    Ocena: 58
    Taka żarówka pobiera ok 4 A to spory prąd i wydaje mi się że jednak trzeba sprawdzić mase. "choć siedziała dobrze i miała dobry styk"
  • REKLAMA
  • #5 7763149
    polonez15
    Poziom 33  
    No właśnie, 3.8A. Wcześniej stało się to bez mojej wiedzy, teraz na innej oprawce i innej żarówce to samo, więc chyba jednak styk masy odpuszczam... Ciągłość przewodu masowego do żarówki z karoserią OK. Napięcie na aku dziś podczas pracy wzrosło do 14.6V bez obciążenia, czego nigdy nie było, warto chyba wymienić regulator...?
  • #6 7763159
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #7 7763202
    kamil II
    Poziom 18  
    Czemu sie tak uczepiłeś tego napięcia ładowania w wyniku niesprawności regulatora nie tylko jeden obwód by ucierpiał.
  • #8 7763434
    polonez15
    Poziom 33  
    Motronic napisał:
    Nie warto, Co z tego, że na aku masz 14,6V jak na zarówkach sporo mniej, bo masz spadki napięć na wszystkich przełącznikach i zestykach.

No właśnie to mnie niepokoi że latem było ok. 11,5V na żarówkach a tu teraz nagle dziś 13,8 na prawej i 14.3 na lewej...
  • REKLAMA
  • #9 7763447
    viper555
    Poziom 39  
    Ocena: 2154
    polonez15 napisał:
    Dodam, że widocznie na foto żarówka w miejscu styku z masą była niemal przyspawana, choć siedziała dobrze i miała dobry styk...

Nie miała dobrego styku i przy żarówkach H-1 zawsze jest problem tylko i wyłącznie z sprężyną dociskającą żarówkę i konektorem zasilającym. Dobra sprężyna mocno musi dociska żarówkę do obudowy na całej powierzchni kołnierza a nie tylko z jednej strony jak w twoim przypadku. Słaby docisk powoduje odgrzanie sprężyny która traci swoje właściwości jednocześnie pod wpływem temperatury odkształca się aluminiowy kołnierz.P
  • #10 7763480
    zbychu1
    Poziom 15  
    Ocena: 51
    Witam. 14,6V to sygnał do kontroli ładowania. Uruchom silnik i obserwuj czy nie skacze jeszcze wyżej. Samo14,6V to jeszcze nie tragedia, ale może być tak, że rośnie wyżej w miarę doładowywania aku.
  • REKLAMA
  • #11 7763483
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #12 7764219
    polonez15
    Poziom 33  
    No tak, ale jeśli sprężyna w innych lampach trzyma tak samo jak u mnie? Porównywałem już masę lamp... No dobra, pójdę za Twoim głosem Motronic I coś tam poprawię ...
  • #13 7765923
    kamil II
    Poziom 18  
    kamil II napisał:
    Taka żarówka pobiera ok 4 A to spory prąd i wydaje mi się że jednak trzeba sprawdzić mase. "choć siedziała dobrze i miała dobry styk"

pisałem Ci wczesniej to olewasz mnie :| chyba że to niejasno napisałem.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem przegrzewania i topnienia mocowania żarówki H1 55W w samochodzie Toledo 1L przed liftem. Użytkownik zauważył, że po wymianie mocowania i żarówki, nowa żarówka uległa zniszczeniu, a napięcie na akumulatorze wzrosło do 14.6V. Uczestnicy sugerowali, że przyczyną problemu może być zwarcie w instalacji oświetlenia, uszkodzony regulator napięcia, lub niewłaściwy styk masy. Zwrócono uwagę na znaczenie dobrego docisku sprężyny żarówki oraz na potencjalne spadki napięcia na przełącznikach. Użytkownik planuje wymienić regulator napięcia oraz poprawić mocowanie żarówki.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA