logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[4000 zł] Zestaw PC do 4500 zł dla programisty: ocena konfiguracji i sugestie

mablung 28 Lut 2010 09:00 2697 11
REKLAMA
  • #1 7761835
    mablung
    Poziom 2  
    Witam. Muszę na dniach kupić PC,a że się na tym za bardzo nie znam proszę o radę.

BUDŻET: do 4000 zł, nie przekraczalne maksimum to 4500. Za te pieniądze chciałbym nabyć jednostkę z obudową i monitor.

ZASTOSOWANIA: Programowanie, JAVA, C# i PHP. Zamierzam używać kilku IDE i dwóch systemów. Miłoby było, gdyby sprzęt nie spowalniał za bardzo przy równoczesnym korzystaniu z IDE, baz danych, apacza i wirtualnej maszyny. W gry nie gram, grafiką się nie zajmuję. Raz na rok obejrzę jakiś film na komputerze.

OC: Nigdy nie próbowałem, ale chciałbym wyciągnąć ze sprzętu maksimum możliwości.

HDD: Zastanawiam się nad zestawieniem dwóch dysków w RAID 0...

Czy poniższa konfiguracja nadaje się do tych zastosowań?

Monitor: IIYAMA 24'' LCD Prolite E2407HDS-B1 black
    Procesor : Intel Core i5 750
    Chłodzenie procesora : Scythe Mugen II Rev. B
    Płyta Główna : MSI P55-GD65
    RAM : GoodRam 2x2GB 1600MHZ
    Karta Graiczna: PowerColor Radeon HD4850 1GB PCS
    Zasilacz: OCZ ModXStream Pro 500W
    HDD : 2xSamsung 500GB 16MB Cache F3

Ewentualnie czy znacie lepszą w podobnej cenie? Z góry dziękuję za wszelkie sugestie.
  • REKLAMA
  • #2 7761896
    Adzi31
    Poziom 22  
    Ocena: 7
    Witaj, skoro nie grasz to wydajna karta graficzna nie jest Ci potrzebna. Wystarczy ekstremalna budżetówka. Zaproponuje Ci zestaw na procesorze z wyższej półki i7:

Intel Core i7 920 4x2.66 GHz BOX (LGA1366, QPI 4.8, 8MB) 1069zł
    ASRock X58 Extreme, TripleDDR3, SATA2, RAID, GBLAN, FW, ATX 589zł
     G.Skill 6GB (3x2GB) 1600MHz CL9 NQ [F3-12800CL9T-6GBNQ] 600zł
     bequiet! StraightPower E7 500W [BN115]  340zł
    Samsung 500 GB, SATA/300, 16MB, NCQ Spin Point F3 185zł x2
    Radeon HD4350 Asus 512MB DDR2, DVI, PCI-E 2.0 + Low Profile 125zł

razem około 3100

Reszta wg. uznania.

• #3 7761975
    mablung
    Poziom 2  
    Dzięki wielkie, nie spodziewałem się tak szybkiej odpowiedzi.
    Mam jednak jedno pytanie:
    Czy różnica jakościowa pomiędzy i5 a i7 jest na tyle duża,by ten drugi jest opłacalny? W sieci krążą sprzeczne opinie na ten temat, nie bardzo wiem co myśleć.
  • #4 7762257
    Adzi31
    Poziom 22  
    Ocena: 7
    Kiedyś czytałem post uzytkownika i7, pracujacego na bazach danych. Wcześniej miał w komputerze intel q6600. Po zmianie na i7 szybkość wczytywania baz danych zwiekszyła się o ponad połowę. Różnica jest. i7 jest to produkt "high end", czyli najlepsza seria. i5 to taki okrojony i7.
    Jak połaczysz te dyski w macież, to naprawdę będziesz zadowolony z tego komputera. Dodatkowym atutem jest tripple DDR3, czyli jeszcze szybszy ram;).
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #5 7762512
    Mery84
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 271
    Ja natomiast powiem, że RAID 0 to będzie bardzo głupi pomysł.
    Jesteś programistą i masz ważne dane na dyskach, a RAID 0 jest niestety najbardziej awaryjnym typem macierzy.
    Jeśli chcesz oszczędzić sobie problemów to osobiście radzę rozwiązanie stosowane w firmie - RAID 5. Wymaga 3 dysków ale oferuje w zamian bardzo wysokie bezpieczeństwo danych.
  • REKLAMA
  • #6 7766472
    mablung
    Poziom 2  
    Rzeczywiście, RAID 0 nie jest najmądrzejszym wyborem. Ale czy raid5 ma sens? Nie lepiej raid matrix na dwóch dyskach?

BTW: Dlaczego nie widzę przycisku "pomógł"?
  • #7 9446581
    sirfartalot
    Poziom 9  
    Nie wiem czy to jeszcze pomoże, ale RAID 1 (mirror) zapewnia Ci dwie rzeczy:
    * bezpieczeństwo - wszystkie dane są na 2 dyskach jednocześnie
    * większą (teoretycznie 2x) szybkość odczytu danych bo może sobie po połowie jednocześnie ciągnąć z 2 dysków jednocześnie.

RAID 5 nie polecam, jeśli nie szczypiesz się z $$$ na dyski. Stosuje się go tam gdzie HDD są drogie lub jest miejsce tylko na 3 szt. Jeśli masz miejsce na 4 to najlepiej zrobić macierz 10 - szybkość RAID0 i bezpieczeństwo RAID1 w jednym. Minus - koszt składowania danych bo pojemność RAID 10 = 4 * HDD / 2.

RAID0 jest dobry tam gdzie potrzebujesz szybkości, a dane są do odtworzenia. Dobre jest to, że szybkość RAID 0 wzrasta z liczbą dysków bo dane są zapisywane na kilka dysków jednocześnie. Bezpieczeństwa nie ma żadnego, jest wręcz krytycznie - pada jeden dysk i jesteś w ciemnej doooopce ;) NIE DO ODZYSKANIA
  • #8 9446805
    youzeq
    Poziom 14  
    Ocena: 19
    W budzecie 4500 zł można się zastanowić nad dyskiem SSD. Są naprawdę szybkie i nie mają części mechanicznych więc są mniej awaryjne. Są niestety dużo mniej pojemne od tradycyjnych dysków, ale nie wiem jak obszerne będą bazy danych. Filmy HD i nowe gry są głównymi pożeraczami przestrzeni dyskowej, tu ich nie będzie, więc czy potrzeba więcej niż 0,5 TB? Również odradzam raid 0 do ważnych danych, tym bardziej biorąc pod uwagę ceny zwykłych dysków.

Każda współczesna karta graficzna (nawet ta zintegrowana) powinna dać radę, (o ile faktycznie nie będzie gier 3D) więc pozostanie trochę pieniędzy na inne elementy.
  • #9 9448056
    Pawcio1998
    Poziom 15  
    Hmm ,z tym i7-920 się BARDZO nie zgodzę. Proponuję i7-2600k z odbl. mnożnikiem więc po podkręcasz. Ma 4 rdzenie po 3.4 GHz a nie po 2.67 GHz:D.Płytka Asus P8P67 Deluxe rev.3,ta płytka ma przycisk czyszczenia biosu do ust. defaultowych na tylnim panelu IO w razie przekręcenia proca. Zasilacz Cooler Master M700 Modular 700W. Do podkręcania ci wystarczy. Grafika jakaś tania. Proszę o sprawdzenie mojego zestawu. Nie jestem pewien czy to ruszy. Za miesiąc kupię podobny zestaw(tz. moi rodzice :D).
  • REKLAMA
  • #10 9450737
    kult5
    Poziom 21  
    Ocena: 39
    Pawcio1998 napisał:
    Hmm ,z tym i7-920 się BARDZO nie zgodzę. Proponuję i7-2600k z odbl. mnożnikiem więc po podkręcasz. Ma 4 rdzenie po 3.4 GHz a nie po 2.67 GHz:D.Płytka Asus P8P67 Deluxe rev.3,ta płytka ma przycisk czyszczenia biosu do ust. defaultowych na tylnim panelu IO w razie przekręcenia proca. Zasilacz Cooler Master M700 Modular 700W. Do podkręcania ci wystarczy. Grafika jakaś tania. Proszę o sprawdzenie mojego zestawu. Nie jestem pewien czy to ruszy. Za miesiąc kupię podobny zestaw(tz. moi rodzice :D).

Zestaw z I7 2600k po OC bez dodatkowej grafiki to wymaga zasilacza 250W a nie 700.
    A jak Ty chcesz jakąś tanią grafikę to po co Ci i7 i jeszcze OC?? :)
    Bazy danych to Twój chleb powszedni??
  • #11 9451431
    Moto_Moto
    Poziom 14  
    Ocena: 4
    Według mnie powinieneś postawić na moc obliczeniową. Proponowany procesor wymień na wyższą półkę - I7 wg budżetu.
    Poprzednicy wypowiedzieli się na temat macierzy. Raid 0 odpuść kosztem albo Raid 1 - mirror albo juz dysk SSD (tylko, że ograniczy to Twój budżet).

Zwróć uwagę jeszcze na system. Jeśli będziesz pracował na 64 bitach to zawsze więcej ramu możesz włożyć.
  • #12 9451463
    ivorpl
    Poziom 21  
    Ocena: 44
    Można zrobić mix - kupić mały dysk SSD na system itd., a resztę trzymać już na dyskach HDD klasycznych... cena SSD64GB to około 350zł więc to nie jest już tak ogromny wydatek - a zwiększenie wydajności znaczne...

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje konfiguracji PC do 4500 zł, przeznaczonej głównie do programowania w językach JAVA, C# i PHP, z możliwością korzystania z kilku IDE oraz wirtualnych maszyn. W odpowiedziach zasugerowano, że wydajna karta graficzna nie jest konieczna, a lepszym wyborem będzie procesor Intel Core i7, który zapewnia wyższą wydajność w porównaniu do i5, zwłaszcza przy pracy z bazami danych. Dyskusja dotyczyła również wyboru macierzy dyskowej, gdzie RAID 0 został odrzucony z powodu braku bezpieczeństwa danych, a zamiast tego polecano RAID 1 lub SSD dla lepszej wydajności. Użytkownicy podkreślili znaczenie mocnej jednostki obliczeniowej oraz odpowiedniego zasilacza, a także zwrócili uwagę na możliwość połączenia SSD z tradycyjnymi dyskami HDD.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA