logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zainstalować Paint i Kalkulator na Windows XP bez płyty Service Pack?

karol_plocha 01 Sie 2004 22:38 891 8
REKLAMA
  • #1 772220
    karol_plocha
    Poziom 14  
    Ocena: 8
    Sprawa jest śmieszna i gupio mi pisac, ale chodzi o to że znikł mi paint i kalkultor nie mam go a jak chce go zainstalować to chce płyte XP service pack. Czy jak mam płyte tylko Xp to starczy. Bo wiem że są lepsze programy ale paint szybko sie uruchamia i jest prosty.
  • REKLAMA
  • #2 772241
    Fantomen
    Poziom 20  
    Ocena: 19
    Próbuj, ale jak instalowałeś XP z SP1 to takiej płyty będzie do znudzenia szukał.
  • REKLAMA
  • #3 772252
    CKsrv
    Poziom 32  
    Ocena: 87
    Pewnie skrót ci zniknął a program jest.
    Próba "Uruchom" moze cos wyjasni.
  • REKLAMA
  • #4 772284
    przemo.t
    Poziom 27  
    Ocena: 30
    Tak jak kolega CKsrv napisal, prawdopodobnie nie masz skrotow, programy Paint i Kalkulator znajduja sie w C:\Windows\System32 sa to aplikacje odpowiednio mspaint.exe i calc.exe.
    pozdrawiam
  • #5 772441
    Pieron
    Poziom 31  
    Ocena: 84
    jesli nie znajdziesz jak w poscie wyzej to podstaw plytke niektore nowsze
    wersje maja SP1 juz wbudowany. sprubuj i bedziesz wiedzial nic nie tracisz albo ? :evil:
  • #6 773029
    karol_plocha
    Poziom 14  
    Słrót mi nie zniknął bo jak jest jakiś plik BMP to nie ma ikonki paint tylko jest nieznane rozszerzenie i nie wiem nadal jak to zrobić
  • REKLAMA
  • #7 773053
    Fantomen
    Poziom 20  
    Panel sterowania >>> Dodaj usuń programy >>> Instalator sys. Windows >>> Akcesoria ( szczegóły) >>> Paint >>> zaznacz i OK Powinno zainstalować.
  • #8 773657
    karol_plocha
    Poziom 14  
    Fantomen właśnie tak robiłem. Intaluje się do 61% i pisze żę chce płyte SP1.
  • #9 773812
    Fantomen
    Poziom 20  
    To musisz mieć płyte z SP1. A z czego instalowales windowsa? Nie masz tej płyty?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza brak programów Paint i Kalkulator w systemie Windows XP oraz problem z ich ponowną instalacją, która wymaga płyty instalacyjnej z Service Pack 1 (SP1). Wskazano, że aplikacje mspaint.exe i calc.exe znajdują się w katalogu C:WindowsSystem32, a problem może wynikać z braku skrótów lub uszkodzenia powiązań plików. Próba reinstalacji przez Panel sterowania → Dodaj/Usuń programy → Instalator systemu Windows → Akcesoria kończy się komunikatem o konieczności posiadania płyty z SP1. Zalecane jest użycie płyty instalacyjnej zawierającej SP1, gdyż nowsze wersje Windows XP mają SP1 wbudowany. Bez odpowiedniej płyty instalacyjnej z SP1 instalacja Paint i Kalkulator nie jest możliwa.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA