logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Whirlpool AWM 6081 - Drzwiczki nie blokują się, pralka przesuwa się przy wirowaniu

Radek_n 01 Sie 2004 23:49 9368 9
REKLAMA
  • #1 772346
    Radek_n
    Poziom 15  
    Ocena: 13
    Pralka po ustawieniu dowolnego programu i zamknięciu drzwiczek oraz naciśnięciu "Start/pauza" włącza pompe i na tym się program zatrzymuje. Miga wtedy przycisk Start/pauza i dioda "drzwi otwarte" wtedy muszę drzwiczki docisnąć ręką i drzwi się zablokują i dopiero wtedy program się zaczyna. Dodatkowo zauważyłem że podczas wirowania tak tą pralką trzęsło że się przesuneła o kilka cm po podłodze. Wszystkie nóżki stoją pewnie na podłodze i podczas normalnego wirowania się nie przesuwa, zastanawia mnie tylko dlaczego nie zadziałało wyważanie wsadu. To jest normalne? Bo nie za bardzo mi się podoba pilnowanie jej podczas wirowania żeby się nie poobijała. Pralka jest na gwarancji bo ma 2 tygodnie. Problem z drzwiczkami był od nowości, a z wirowaniem wystąpił przy jednym praniu.
  • REKLAMA
  • #2 772586
    eldom
    Poziom 22  
    Ocena: 161
    Witam
    może być coś z blokadąj jeśli nie będzie się sama blokować po zamknięciu trzeba wezwać serwis. W czasie wirowania naciśnij na rogi pralki jeśli na którymś wyczujesz zwiększoną wibrację trzeba podkręcić nóżkę.
  • REKLAMA
  • #3 773087
    lechm56
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 367
    Wez poziomnicę i dokładnie ustaw pralkę.
  • REKLAMA
  • #4 773434
    zayzayer
    Specjalista AGD
    Ocena: 755
    lechm56 napisał:

Pralke nie ustawia się poziomicą!!!
    Pralka jest wtedy prawidłowo ustawiona kiedy jej wszystkie nożki wywierają na podłogę taki sam nacisk. Dodatkowo, jeżeli mają kontry, to muszą być dokręcone do obudowy.
  • #5 773717
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #6 773758
    lechm56
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 367
    zayzayer napisał:
    lechm56 napisał:

Pralke nie ustawia się poziomicą!!!
    Pralka jest wtedy prawidłowo ustawiona kiedy jej wszystkie nożki wywierają na podłogę taki sam nacisk. Dodatkowo, jeżeli mają kontry, to muszą być dokręcone do obudowy.

Mam pytanie: Jak zmierzyć w warunkach domowych nacisk owych nóżek na podłogę?
  • #7 774040
    Radek_n
    Poziom 15  
    Z tą blokadą to napewno jest usterka. Z tym dociśnięciem nóżek do podłogi to nie problem bo sprawdziłem i stoi pewnie. Podłoga jest z desek na legarach a na to jeszcze jest przykręcona płyta pazdzieżowa. Z pewnoscia nie jest to na 100% stabilne bo to nie beton. Jak pranie się normalnie ułoży to stoi stabilnie na podłodze ale mi się wydaje że automatyka powinna zmniejszyć obroty wirowania jak rzuca bębnem w obie strony, ale czegoś takiego nie zauważyłem. Oczywiście blokade bębna zdjełem przed pierwszym uruchomieniem pralki. Tak wogule to co sądzicie o jakości pralek firmy Whirlpool?
  • #8 774155
    elektryk2000
    Specjalista urządzeń chłodniczych
    Ocena: 576
    Hmmm, pytanie brzmi "co sadzicie" wiec moje odczucia sa takie: nie sa to najpiekniejsze konstrukcje jakie widzialem, delikatnie mowiac...
  • #9 774182
    Radek_n
    Poziom 15  
    Mógłbyś trochę rozwinąć wątek?
  • #10 8571872
    whirlpool4520p
    Poziom 10  
    Ocena: 8
    Radek_n napisał:
    co sądzicie o jakości pralek firmy Whirlpool?

Moim zdaniem ten model (AWM 6081) jest najczęściej spotykanym (przeze mnie) modelem serii AWM. Myślę, że wyważanie jest trochę badziewne, ponieważ na tych krótkich wirowaniach systemu w ogóle nie ma (w moim odczuciu) - może się jak chce rozłożyć, pralka powoli przyspiesza a potem wiruje. Natomiast na końcowym (tym długim) zaobserwowałem aż za dużą czułość - tam, gdzie na krótkim z powodzeniem by wirowała, tu tylko wyłaczenie pompy, 1-2 ruchów rewersyjnych i znowu. Najgorsze jest to - że jest tylko 7 prób max. :( To tyle o moich odczuciach dotyczących wyważania wsadu. A czy przesuwanie zauważyłeś podczas prania normalnego ładunku czy też trochę nietypowego (np. kurtka)? I czy na krótkim czy na długim? Odpowiedzi na te pytania decydują o rozkładzie wsadu podczas wirowania.

Podsumowanie tematu

✨ Pralka Whirlpool AWM 6081 ma problem z blokadą drzwi – po zamknięciu i uruchomieniu programu pompa się włącza, ale program zatrzymuje się, a dioda "drzwi otwarte" miga. Drzwi trzeba docisnąć ręcznie, aby się zablokowały i program mógł się rozpocząć. Dodatkowo podczas wirowania pralka silnie wibruje i przesuwa się po podłodze mimo stabilnego ustawienia na nóżkach. Zaleca się sprawdzenie i ewentualne dokręcenie nóżek, aby zapewnić równomierny nacisk na podłogę, co jest kluczowe dla stabilności. Automatyka wyważania wsadu w tym modelu jest krytykowana za niską skuteczność, zwłaszcza przy krótkich cyklach wirowania, gdzie system wyważania praktycznie nie działa, a przy długim cyklu jest nadmiernie czuły i ogranicza wirowanie po kilku próbach. Problem z blokadą drzwi wskazuje na możliwą usterkę wymagającą interwencji serwisu, zwłaszcza że pralka jest na gwarancji i problem występuje od nowości. Konstrukcja modelu AWM 6081 jest oceniana jako przeciętna pod względem jakości i funkcjonalności systemu wyważania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA