logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pralka BOSCH WFL1200 - nieprzerwane pobieranie wody, co sprawdzić?

melek11 02 Mar 2010 19:41 8191 7
REKLAMA
  • #1 7774613
    melek11
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    witam
    mam problem z tą pralką zauważyłem ostatnio, że po włączeniu jakiegokolwiek programu wszystko wygląda ok poza wlewaniem wody. woda leje się bez końca. Wyłączenie programatorem nic nie daje nawet wyłączenie z gniazdka. Dopiero zakręcenie zaworu doprowadzającego wodę przynosi efekt. rozebrałem pralkę przedmuchałem jakieś wężyki ale nic w nim nie było. wymontowałem programator i poza zaczernieniem kilku ścieżek nic szczególnego nie zauważyłem. (załącznik) Help powiedziałem żonie że naprawię no to nie mogę dać plamy :) pomocy co z nią może być nie tak? forum wywróciłem do góry nogami i nic no może poza tym że udało mi się ją rozebrać i złożyć ;)
    ps
    zaczernienie ścieżek da się łatwo usunąć i wtedy ścieżki wyglądają OK. z drugiej strony w tym samym miejscu elementy też są tym pokryte. to coś przypomina bardzo dużą ilość kurzu takiego elektrostatycznego :)

Pralka BOSCH WFL1200 - nieprzerwane pobieranie wody, co sprawdzić?
  • REKLAMA
  • #2 7774624
    nares
    Specjalista AGD
    Ocena: 3369
    Zespół elektrozaworów do wymiany.
  • REKLAMA
  • #3 7774662
    melek11
    Poziom 2  
    a orientujesz się ile to może kosztować i czy łatwo to dokupić? bo wymiana to chyba nic trudnego?

Dodano po 17 [minuty]:

no dobra utknąłem na wymianie :) jak to cholerstwo wywlec z tej pralki? elektrozawór znalazłem w jakimś e-sklepie 200zł :( nie ma jakichś tańszych zamienników?
  • REKLAMA
  • #4 7774769
    mcrd2n
    Poziom 11  
    Ocena: 12
    w serwisie
  • REKLAMA
  • #5 7774773
    TomekCarlos
    Poziom 26  
    Ocena: 585
    W serwisie Boscha nieco powyżej stówki.
  • #7 8767437
    tomasz858
    Poziom 1  
    a gdzie dokładnie znajduje sie ten elektrozawór bo mam ten sam problem?
  • #8 10371346
    pavyan
    Poziom 20  
    Ocena: 135
    Witam!
    To może być objaw zablokowania ruchomego rdzenia zaworu w jego komorze (w pozycji otwartej, górnej), wskutek nagromadzenia się tam zanieczyszczeń - przy okazji warto sprawdzić sitko filtru wody zasilającej.
    To ważne również z innego powodu - otóż otwór w zaworze często ma średnicę 1-1,5mm (wtedy ciśnienie wody nie generuje zbyt dużej siły i wystarcza słaba sprężynka zamykająca) i łatwo może zostać zatkany większym ziarnem piasku)
    Przypuszczam, że większość takich zaworów da się rozebrać i oczyścić wewnątrz - uwaga, nie wolno zgubić delikatnej sprężynki dociskającej rdzeń w pozycji zamkniętej.

W "mokrej" komorze rdzenia, na uszczelce rdzenia i na uszczelce głównej w ciągu stosunkowo długiego okresu używania pralki gromadzi się osad, który może zablokować powrotny ruch rdzenia, dociskanego słabą sprężyną i pralka pobiera wodę bez ustanku.
    Podczas próby naprawy uszkodzonego zaworu w starej, ale jarej pralce SIWAMAT (spalona cewka) okazało się, że zawór da się zdemontować i oczyściłem wszystkie komory zaworu trójdrożnego - było co skrobać, a wodę mam bardzo dobrą, niezbyt twardą.
    Nawiasem mówiąc, taki nowy zapasowy zawór BOSCH kosztuje ok. 300zł (typ 303 7093 AA3, na Ebay-u od 34 d0 95 ojro), a ponieważ oryginalna cewka jest nierozbieralna - ale tylko teoretycznie :-) Polak potrafi przewinąć, co Niemiec namotał - będę szukał samej cewki do podmiany, nawet innego typu i producenta; w zasadzie musi pasować mechanicznie, ważna jest średnica otworu w cewce i moc, a wszystkie są podobne.
    Pralka ma 20 lat, ale jest doskonała i funkcjonalnie nie ustępuje wielu nowym modelom, więc szkoda z mi z tak błachego powodu ją złomować.

PS: @tomasz858: Elektrozawór poboru wody znajduje się tuż za wejściem węża zasilania wody wewnątrz obudowy - może mieć od jednej do czterech cewek i tyleż wylotów wody, zasilających różne punkty układu wodnego pralki.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z pralką BOSCH WFL1200, która nie przestaje pobierać wody po włączeniu programu. Po wyłączeniu pralki z gniazdka problem nadal występuje, a jedynym rozwiązaniem jest zakręcenie zaworu doprowadzającego wodę. Użytkownik rozebrał pralkę, sprawdził wężyki i programator, zauważając jedynie zaczernienie ścieżek. Odpowiedzi na forum sugerują, że problem może leżeć w uszkodzonym elektrozaworze, który należy wymienić. Koszt nowego elektrozaworu wynosi około 200 zł, ale dostępne są tańsze zamienniki. Użytkownicy podkreślają również, że elektrozawór może być zablokowany przez zanieczyszczenia, co warto sprawdzić.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA