logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Mazurek 110 – czy STX GDN-14-70-8-SC 8Ω pasują do obudowy i zwrotnicy?

radziorki 02 Mar 2010 20:18 3221 19
REKLAMA
  • #1 7774862
    radziorki
    Poziom 12  
    Ocena: 6
    Witam
    Mam taki problem bo mam obudowy od mazurkow 110 ze zwrotnicami i mam takie pytanie. Czy jak kupie do kolumn te głosniki stx GDN-14-70-8-SC to bedzie 8 ohm ? i czy to bedzie dobrze grało... Posiadam wzmacniacz sony ta 1150 :) Czekam na wasze wypowiedzi z gory dziekuje :)
  • REKLAMA
  • #2 7775495
    DynamikS
    Poziom 21  
    Ocena: 21
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic228751.html pierwszy post Kwaczora wyjaśnia wszystko.
    Wystarczy szukać

Dodano po 1 [minuty]:

Kwaczor napisał:
    dać 2 głośniki 4ohm, połaczyć je w szereg i zrobić nową zwrotnicę.

Dodano po 2 [minuty]:

Dając dwa 8omowe głośniki i łącząc szeregowo uzyskasz 16om a rownolegle 4omy.Musisz mieć dwa po 4omy i połączyć je szeregowo.Zmieniając głosniki wypada zmienić zwrotnicę.
  • REKLAMA
  • #3 7775813
    radziorki
    Poziom 12  
    No dobra to jakie mam kupic te głosniki 4 omowe ? ;] Mogł bys mi cos polecić ?

Dodano po 18 [minuty]:

Co myslice o tych ALPHARD LW 650 4 omowych ? czy moze cos lepszego ?
  • #4 7778127
    DynamikS
    Poziom 21  
    Nie, tylko nie Alphard.a nie masz seryjnych głośników?Jeżeli zawieszenia sparciałe to proponuje wymienić membranę i będzie dobrze.A przy wymianie głośników musisz zmieniać zwrotnicę a i jeszcze nie wiadomo czy objętość i strojenie kolumn będzie dobre (jest to bardzo prawdopodobne).
  • #5 7779767
    radziorki
    Poziom 12  
    No ok. Mam głosniki tylko membrany rozwalone i jest trakie pytanie czy mogł bym ja to zrobic sam czy mam je oddac do jakies naprawy ?
  • #6 7779806
    tomeekkk92
    Poziom 14  
    Ocena: 34
    Jeżeli cewki sprawne to śmiało można samemu wymienić membrany z zawieszeniami . Spokojnie możesz znaleźć filmiki prezentujące wymianę membrany.
  • REKLAMA
  • #7 7786943
    DynamikS
    Poziom 21  
    Membrany czy zawieszenie górne?Jeżeli czujesz się na siłach samemu przeprowadzić taką operacje to możesz sam a jeżeli nie to oddaj do jakiegoś specjalisty.powiedz ,że koniecznie maja to być membrany z celulozy (papierowe) na zawieszeniu piankowym.
  • #8 7793908
    radziorki
    Poziom 12  
    A nie znajde juz głosnikow 15 ohm ?
  • #9 7794980
    Dani66
    Poziom 30  
    Ocena: 66
    Nie znajdziesz głośników 15 ohmowych, a te co masz zregeneruj sam jeśli potrafisz lub oddaj komuś kto się na tym zna, bo tylko sobie brzmienie popsujesz wymianą na chińszczyznę.
  • #11 7801359
    radziorki
    Poziom 12  
    Ale to sa 4 ohm :] Chyba ze je podłącze szeregowo

Dodano po 2 [minuty]:

Ale mysle ze najlepszym rozwiazaniem bedzie je wysłac do kogos kto umie naprawiac głosniki. Widzialem ze na allegro nie ktorzy wystawiaja ze naprawiaja, regeneruja głosniki i chyba wysle je do tego kolesia :) Bedzie to najlepsze rozwiazanie i najtansze :)

Dodano po 1 [minuty]:

A mazurki bedzie napedzal wzmacniacz sony ta 1150 :) co myslicie o nim ? mam okazje kupic go za 200 zł. Drogo czy tanio ?
  • REKLAMA
  • #12 7805773
    mczeslaw
    Poziom 36  
    Ocena: 107
    Na allegro jest duże ryzyko że zastosują ci badziewne tanie chińskie membrany z gumowym zawieszeniem, głośnik straci na wszystkim.
    Tobie jest potrzebna regeneracja taka aby głośnik zachował swoje wcześniejsze parametry.
    Tu naprawisz głośniki na oryginalnych komponentach:
    http://www.umifon.pl/zawieszenia.html
    No ale zrobisz jak uważasz.
  • #13 7808384
    radziorki
    Poziom 12  
    Chodzi o to ze ja sam nie potrafie zregenerowac głosnikow. W sumie to sam bym zrobil to zawieszenie gorne ale cewka tez rozwalona
  • #15 7811300
    radziorki
    Poziom 12  
    Dzwoniłem ! koles powiedzial ze 35 zl za jeden głosnik. Troche mnie to wyjdzie ale mam nadzieje ze sprzet bedzie dobrze grał :)
  • #17 7815107
    radziorki
    Poziom 12  
    A tak wogole słuchał ktos tych mazurkow ? jak tak to jak graja ? ;]
  • #18 7819366
    mczeslaw
    Poziom 36  
    Ocena: 107
    Oczywiście!
    W sumie to są monitory, chociaż wydaje mi się że mają ukłąd 2,5 drożny, wbrew temu co piszą że to dwudrożny.
    Piękna średnica basu nie ma co wymagać ale jest go wystarczająco, bardzo ciepła wysokotonówka, nie agresywna i przyjemna nieszeleszcząca z "kaptonu".
    Chociaż małe, to stawiając je na podłodze w narożach pokoju można uzyskać lepszy efekt niskich tonów. Ale po co. Lepiej rozkoszować się wzorową średnicą i kaptonową wysokotonówką na wysokości uszu słuchacza.
    Dla mnie jest to coś jak kolumny serii "soundfinder", które z założenia nie były przeznaczone do głośnego muzykowania, tylko do tzw. delektowania się muzyką.
  • #19 7823474
    Gimmy Breaker
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    @radziorki - Wysłałeś już do Umifon'u? Ostatnio mają problemy z cewkami , napisz jak ci zrobią.
  • #20 7831850
    radziorki
    Poziom 12  
    Ok. W tym tyg wyśle.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik pyta o możliwość zastosowania głośników STX GDN-14-70-8-SC w obudowach Mazurek 110, zwracając uwagę na impedancję 8 ohm oraz kompatybilność z wzmacniaczem Sony TA-1150. Odpowiedzi sugerują, że dla uzyskania odpowiedniej impedancji lepiej użyć głośników 4 ohmowych, a także zaleca się wymianę zwrotnicy przy zmianie głośników. W przypadku uszkodzonych membran, użytkownik rozważa regenerację głośników, co jest potwierdzane przez innych uczestników dyskusji, którzy wskazują na konieczność użycia oryginalnych komponentów. Użytkownik planuje wysłać głośniki do specjalisty w celu naprawy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA