logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czujnik Halla do różnicowania pola magnetycznego - przełącznik czy sensor?

Gieneq 03 Mar 2010 08:24 3445 2
  • #1 7776782
    Gieneq
    Poziom 10  
    Mam nadzieję, że dobrze umieściłem temat. Pojawił się niewielki problem i potrzebuję go rozwiązać :D Ale do rzeczy. Muszę zbudować na lekcje fizyki (tak dodatkowo) czujnik różnicujący pole magnetyczne. Od razu nasunął mi się pomysł z czujnikiem halla ale teraz pytanie ma być to przełącznik czy sensor bo tylko takie znalazłem i mimo wszystko różnią się od siebie. Dobrze by było żeby za wskaźnik służyły ledy.
    To wygląda dość ciekawie http://www.cyfronika.com.pl/dok/kmz10.pdf ale 20 zł + trochę zniechęca. Będę wdzięczny za pomoc :D

PS proszę nie pisać kompas itp. Tak ku przestrodze.
  • #2 7776916
    pafciowaw
    Specjalista Automatyk
    Ocena: 364
    Takie scalone czujniki Halla były stosowane w klawiaturach "z górnej półki". Maleńki magnesik stały był w przycisku i poruszając się wzdłuż obudowy czujnika powodował detekcję pola magnetycznego.
  • #3 7777377
    Quarz
    Poziom 43  
    Ocena: 629
    Witam,
    Gieneq napisał:
    Mam nadzieję, że dobrze umieściłem temat. Pojawił się niewielki problem i potrzebuję go rozwiązać :D Ale do rzeczy. Muszę zbudować na lekcje fizyki (tak dodatkowo) czujnik różnicujący pole magnetyczne [o jakiej wartości? - patrz niżej - dop. Quarz]. Od razu nasunął mi się pomysł z czujnikiem hHalla ale teraz pytanie ma być to przełącznik czy sensor bo tylko takie znalazłem i mimo wszystko różnią się od siebie. Dobrze by było żeby za wskaźnik służyły ledLEDy.
    To wygląda dość ciekawie http://www.cyfronika.com.pl/dok/kmz10.pdf ale 20 zł + trochę zniechęca. Będę wdzięczny za pomoc :D

PS proszę nie pisać kompas itp. Tak ku przestrodze.
    to nie jest czujnik Halla, to jest czujnik magnetorezystancyjny natężenia pola magnetycznego i połączony wewnętrznie w mostek pomiarowy, zobacz:
    do którego należy dobudować kompletny układ pomiarowy - wszak jego czułość względną masz tam podaną:
    Zechciej też zauważyć, iż jest to czujnik natężenia pola magnetycznego o dość znacznej wartości (kA/m) względem wartości natężenia pola magnetycznego ziemi
    - ZOBACZ - a w powietrzu (próżni) jedna mikrotesla to będzie:
    1µT => 10^(-6)T/(4•Π•10^(-7)H/m)=0.795774715459477A/m, a co pomnożone razy (30 ÷ 60) daje wynik:
    (23.8732414637843 ÷ 47.7464829275686)A/m, a kudy tu do 1000A/m :?: :cry:

Pozdrawiam

P.S. Odnośnie "muszę" ->
    "Człowiek w swym życiu - zasadniczo - to MUSI zrobić dwie rzeczy;
    - narodzić się,
    - i po iluś tam latach umrzeć,
    cała reszta jest sprawą wolnego wyboru - wolnego człowieka ..."
REKLAMA