logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[e36] BMW E36 - blokujący się pierwszy bieg po dłuższej jeździe w korkach

brylek 03 Mar 2010 18:53 2944 8
REKLAMA
  • #1 7778926
    brylek
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Od jakiegoś czasu przy dłuższej jedzie w korkach czasami zablokuje mi się jedynka tzn nie mogę jej wyciągnąć jak stoję (autko lekko ciągnie) , muszę ruszyć i dopiero mogę ja wyciągnąć. Jak jest zblokowana na postoju i ja wyciągnę na sile to słychać uderzenie. Przy wyciąganiu pierwszego biegu nie do pełnego luzu i wbiciu spowrotem słychać zgrzyt ,przy normalnej zmianie zgrzytów brak. przy zmianie biegów czasami jak by auto się odbijało "szarpalo" i po dwóch jednym takim odbiciu ciągnie równo (ciężko mi to opisać :))

w autku mam wymieniony komplet sprzęgła nowy olej w skrzyni, siłownik , układ dwa razy odpowietrzany nowy płyn w układzie i zlikwidowane luzy na dźwigni zmiany biegów (nowe tulejki)[/tex]
  • REKLAMA
  • #2 7778970
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #3 7779011
    brylek
    Poziom 10  
    a ta srubka to od czego ??
  • REKLAMA
  • #4 7779026
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #5 7783560
    barteqqq
    Poziom 21  
    Ocena: 100
    a może teraz po tym remoncie wszystko jest za bardzo pasowne i zacina?
  • REKLAMA
  • #6 7783621
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #7 7805579
    brylek
    Poziom 10  
    po jakiś 1-2 cm twardy a co do puszczającej pompki to po długim trzymaniu sprzęgła można wyjąc bieg bez problemu ani nie widać żeby płyn wracał do zbiorniczka. bieg się blokuje raczej w trakcie hamowania i trzyma do momentu ponownego ruszenia. w trakcie jazy czasami czuje tez blokowanie się na innych biegach ale po małym oporze poszczają.
    Śrubka na imbus 6 zostanie sprawdzona w piątek ale wątpię żeby ja mechanik przeoczył bo dwa razy skrzynia na ziemi leżała:)
  • #8 7805855
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #9 7805978
    brylek
    Poziom 10  
    na zgaszonym wchodzą dobrze na odpalonym czasami się jedynka przy wrzucaniu lekko przytnie ale wystarczy o 1mm cofnąć i do przodu , a ciągnie tylko czasami jak się zblokuje jedynka przy próbie wyrzucenia z biegu na odcinku 10 km w tym 20 min w korku dwa razy się jedynka zblokowała ( a z "dwadzieścia" razy wrzucana i wyrzucana jak to w korkach:)

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik BMW E36 zgłasza problem z blokowaniem się pierwszego biegu po dłuższej jeździe w korkach. Po wymianie sprzęgła, oleju w skrzyni, siłownika oraz odpowietrzeniu układu, bieg czasami nie może być wyciągnięty, co powoduje szarpanie. Użytkownik podejrzewa, że problem może wynikać z niewłaściwego działania wysprzęglika lub zbyt dużego dopasowania elementów po remoncie. Inni uczestnicy dyskusji sugerują sprawdzenie śrubki mocującej wodzik zmiany biegów oraz luzu na pedale sprzęgła. Użytkownik zauważa, że na zgaszonym silniku biegi wchodzą płynnie, co wskazuje na problem z wysprzęglaniem.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA