logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć drugi potencjometr do precyzyjnej regulacji w zasilaczu?

KokiX 04 Mar 2010 18:22 5691 5
REKLAMA
  • #1 7783317
    KokiX
    Poziom 20  
    Ocena: 6
    Witam! W jaki sposób podłączyć drugi potencjometr do regulacji dokładnej napięcia i natężenia prądu? Chodzi mi o regulację w tym zasilaczu http://www.electronics-lab.com/projects/power/003/index.html Mam podstawowe potencjometry 10k lecz char. B i trochę to wkurza, bo przy mniejszych wartościach słabo co się zmienia. Wymienię je później, lecz najpierw zamierzam dodać potencjometry reg. dokładnej. Czy nadadzą się na to 4.7kΩ char. A ?? W jaki sposób je podłączyć? Jakiś schemacik? Znalazłem takie coś Jak podłączyć drugi potencjometr do precyzyjnej regulacji w zasilaczu?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 15056001
    nadchloran
    Poziom 11  
    Ocena: 17
    Ale w przypadku regulacji dokładnej prądu takie połączenie jak podał kolega "Zygaqra" już nie działa. Więc jak poprawnie połączyć potencjometr do dokładnej regulacji prądu?
  • REKLAMA
  • #4 15056091
    jdubowski
    Specjalista - urządzenia lampowe
    Ocena: 2795
    nadchloran napisał:
    Ale w przypadku regulacji dokładnej prądu takie połączenie jak podał kolega "Zygaqra" już nie działa.

Zapewne włączyłeś potencjometr 1k po niewłasciwej stronie potencjometru 10k - trzeba właczyć tam gdzie ślizgacz nie jest połączony ze ścieżką.
  • REKLAMA
  • #5 15056967
    nadchloran
    Poziom 11  
    Ocena: 17
    Tak zgada się przelutowałem potencjometr 1k z drugiej strony potencjometru zgrubnego i jest ok. Zwracam honor moja pomyłka.
  • #6 15060790
    KokiX
    Poziom 20  
    Ocena: 6
    nadchloran napisał:
    Tak zgada się przelutowałem potencjometr 1k z drugiej strony potencjometru zgrubnego i jest ok. Zwracam honor moja pomyłka.

oż panie. W ubiegłym miesiącu dopiero zrobiłem regulację zgrubną/dokładną, a temat ma 5,5 roku. Nawet nie pamiętałem, że o tym pisałem :).

Zamykam temat, jakby co to PW.
REKLAMA