logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Antena pokojowa analogowa - brak sygnału po podłączeniu zasilacza

Miras18 04 Mar 2010 19:40 23047 24
REKLAMA
  • #1 7783805
    Miras18
    Poziom 13  
    Ocena: 31
    Witam!

Dziś zakupiłem antenę pokojową analogową podłączyłem do telewizora wszystko cacy.
    Po przyjściu ze szkoły ustawiłem tv w swoim pokoju, antena nad nim i ustawiam żeby był jak najlepszy sygnał.
    Po prostu ruszam anteną w prawo, lewo, górę, dół i nagle pach wszystko zniknęło.
    Nie ma nic a wszystko jest podłączone ok.
    Po chwili zauważyłem, że TVP1 jak wyłączę zasilacz z sieci to odbiera.
    Włączę nie odbiera.
    Pozostałe kanały nie odbierają tylko w taki sposób TVP1.
    Mam pytanie, co było przyczyna tego, że nie działają kanały?
    Wcześniej było cacy.
    Wszystko śmigało.
    Może jakieś zwarcie?

Pomóżcie Proszę...;;/

Proszę poprawić tytuł tematu tak aby był zgodny z regulaminem pkt. 11.1 .
    [SP5ANJ]
  • REKLAMA
  • #2 7783978
    SP5ANJ
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 655
    Witam.

Na 99% popsuł się zasilacz albo nie dochodzi zasilanie do wzmacniacza w antenie pokojowej.

Miras18 napisał :
    Cytat:
    Dziś zakupiłem antenę pokojową analogową ...

Nie ma anten analogowych czy cyfrowych. :D
    To tylko chwyt marketingowy "oszalałych","nawiedzonych" sprzedawców. Wszystkie anteny odbierają sygnały tak samo analogowy czy cyfrowy.

W nadajniku tylko sposób modulacja/kodowania jest różny ale nadawanie (wysyłanie fali elektromagnetycznej) następuje tak samo.
    Praw Fizyki nie zmienisz. :D

Pozdrawiam.
    PS. Popraw tytuł bo temat poleci do Kosza.
  • #3 7784010
    Miras18
    Poziom 13  
    tzn że do wywalenia zasilacz ktory nawet nie był używany 1h?

sprubuje podłączyć inny zasilacz i zobaczyć czy jest ok.
  • #4 7785520
    SP5ANJ
    Spoczywaj w Pokoju
    Nic nie wyrzucaj tylko miernik do ręki i sprawdź czy jest napięcie, czy kabel ma przejście .

Pozdrawiam.
  • #5 7785661
    irekr
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1234
    Przypuszczam że mogło to być działanie ładunku potencjalnego. Anteny pokojowe ze WZMACNIACZAMI są jednorazowe i najmniejsza iskra je załatwia w sposób skuteczny.
    Nie było lekkiego kopnięcia jak dotykałeś anteny...?
  • REKLAMA
  • #7 7786123
    Miras18
    Poziom 13  
    Witam!

nie nie było napięcia antena nie ma regulacji napięcią

miernika też nie mam żeby sprawdzić napięcie;/

Dodano po 3 [godziny] 10 [minuty]:

Podłączyłem dziś nowy zasilacz i to samo żadnego przekazu nie ma

Dodano po 2 [godziny] 5 [minuty]:

podłączyłem inny kabel i to samo

może wie ktoś jak to naprawić? :D
  • #8 7788019
    leonard40i4
    Poziom 18  
    Ocena: 103
    Nie napisałeś co to za model. Jeżeli ma zasilacz, to ma również wzmacniacz i on pozostał do wymiany - sprawdzenia. Zobacz, czy przewody nie są naderwane. Antena powinna mieć regulacje napięcia zasilania ponieważ czasami na pełny napięciu się przesterowuje (wzbudza) i wówczas lepiej pracuje z wyłączonym zasilaczem. Spróbuj założyć zasilacz z regulacją napięcia. Ważne jest zachować biegunowość przy podłączaniu zasilacza.
  • #9 7794575
    Miras18
    Poziom 13  
    prosze to ta antena

http://allegro.pl/item942966_pokojowa_szerokopasmowa_antena_tv_ze_wzmacniaczem.html

Widzę, że nie zapoznałeś się z regulaminem Forum elektroda.pl .
    Regulamin pkt. 10.11 . [SP5ANJ]
    Wypis z regulaminu :
    10.11 zamieszczanie odsyłaczy do materiałów o charakterze krótkotrwałym, których aktualność po określonym czasie wygasa, takich jak wszelkie linki do aukcji, ofert promocyjnych, wyprzedaży i itp.
  • #10 7795241
    leonard40i4
    Poziom 18  
    Antena bardzo prosta w naprawie. Przypuszczam, że zastosowanie zasilacza z regulacją napięcia by ją usprawniło. Sprawdź, czy masz napięcie na wzmacniaczu antenowym. Można to sprawdzić robiąc na chwilę zwarcie (bezpieczne dla sprzętu) na zaciskach kabla w wzmacniaczu i obserwując diodę zasilacza (w zwarciu powinna przygasać). Jeżeli nie ma takiej reakcji, to jest brak połączenia na żyle środkowej lub oplocie przewodu koncentrycznego. Natomiast, jeżeli jest reakcja diody, to jest uszkodzony wzmacniacz antenowy w puszce anteny.
    Powodzenia.
  • #11 7797542
    Miras18
    Poziom 13  
    tak miga dioda jak robie tzw zwarcie

więc jak ją naprawić;)
  • #13 7801865
    Miras18
    Poziom 13  
    czyli to mam wymienić co na obrazku?

Antena pokojowa analogowa - brak sygnału po podłączeniu zasilacza

Obrazki proszę wkleić w sposób regulaminowy - GKVIDEO
  • #14 7801956
    leonard40i4
    Poziom 18  
    Tak, mam nadzieję, że puszka jest rozbieralna ( test na zwarcie miałeś wykonać w tej puszce), bo na zdjęciu nie widać wkrętów.
    Jeżeli kupiłeś ją nową, to może lepiej ją wymienić na drugą (gwarancja)?
  • REKLAMA
  • #15 7803166
    Miras18
    Poziom 13  
    tak jest na gwarancji ale gość mnie poprostu zagioł mam mu odesłać antena paczką za którą sam zapłace!! i koszt wynosi 20zł a sama antena tyle kosztuje...;/
  • #16 7803398
    tragi
    Poziom 22  
    Ocena: 51
    Tak jest z naprawami gwarancyjnymi towaru zakupionego w sklepach internetowych-trzeba samemu pokryć koszty odesłania towaru. Bardziej Ci się opłaci rozebrać tę puszkę i wymienić wzmacniacz. Nawet jak się jej nie da rozkręcić, to można ją na siłę otworzyć i potem ewentualnie nową puszkę założyć razem ze wzmacniaczem.
  • #17 7803617
    Miras18
    Poziom 13  
    czyli krytko i na temat mam wymienic to co pokazałem na rysunku?:)

Proszę poprawić pisownię.
    Regulamin p.15 - GKVIDEO
  • REKLAMA
  • #18 7803924
    SP5ANJ
    Spoczywaj w Pokoju
    Miras18 napisał:
    czyli krytko i na temat mam wymienic to co pokazałem na rysunku?:)

Samo korytko (czarna obudowa) zostaw.

Wymienić masz środek, w który jest płytka wzmacniacza. Odpinasz pokrywkę, odkręcasz przewód koncentryczny i odkręcasz płytkę.

(Przypominam sobie podpowiedzi kolegów o "zwieraniu zasilania - celem sprawdzenia czy jest napięcie" i właśnie te zwarcia miałeś wykonać w środku tej puszki.) ???

Wzmacniacze kosztują od 5zł. do 12zł.

Najlepiej jest wyjąć płytkę wzmacniacza, odwiedzić sklep i pokazać jak to wygląda. :D

Pozdrawiam.
  • #19 7804289
    Miras18
    Poziom 13  
    wzmacniacz wymieniłem

płytka ile moze kosztować
  • #20 7804669
    zabbii
    Poziom 16  
    Ocena: 26
    Płytka np.: taka pewnie więcej niż 10 PLN nie kosztuje zależy jakie chcesz mieć wzmocnienie.
  • #21 7804787
    leonard40i4
    Poziom 18  
    Coś podejrzewam, że nie wykonałeś testu tak jak tobie pisałem (na przewodzie koncentrycznym w puszce). Możliwe, że wzmacniacz masz sprawny, bo do puszki chyba nie zaglądałeś. Jest mało prawdopodobne, że nowy wzmacniacz tak szybko wysiadł ale wszystko jest możliwe przy dzisiejszej jakości. Cena nowego wzmacniacza to 3-8 zł. Ja stawiam na słabo oprawiony kabel koncentryczny w zaciskach. Jeżeli po wymianie wzmacniacza nie będzie odbioru to przeczytaj wcześniejsze posty.
  • #22 7804904
    Miras18
    Poziom 13  
    Kupie Płytke zobaczymy czy coś pomoże
  • #23 7805172
    mczapski
    Poziom 40  
    Ocena: 1655
    Sporo pisania jak na błahy temat. Więc na wszelki wypadek podaję, że masz otworzyć tą czarną puszkę (zapewne na zatrzaski i wymontować z niej to co nazwano płytką. Zakupić i zamontować inną "płytkę" uprzednio zakupioną o odpowiednich parametrach wzmocnienia. Ponieważ nie wiem jakie są twoje warunki odbioru to nie wiem o jakim wzmocnieniu ma ona być, Ale konsultuj ze sprzedawcą. I w miarę dokładny montaż i podłączenie przewodu antenowego. Być może masz do czynienia z ładunkami elektrostatycznymi, więc unikaj chwytania za części metalowe kiedy jesteś naładowany. Przyczyn uszkodzenia wzmacniacza może być więcej.
    Aha. Przypadkiem nie kupuj płytki zwanej symetryzatorem lecz musi to być wzmacniacz.
  • #24 7807411
    SP5ANJ
    Spoczywaj w Pokoju
    Miras18 napisał:
    wzmacniacz wymieniłem

A następnie piszesz, że :
    Cytat:
    Kupie Płytke zobaczymy czy coś pomoże

To moje podejrzenia są takie, że - coś nie jest tzw. OK - .

---------------

Albo działasz i wykonujesz zalecenia/podpowiedzi od userów/kolegów, którzy chcą Ci pomóc - albo robisz coś co nazwałbym jako - dezinfomację swoich problemów antenowych.

Ten sub-dział należy traktować jako "dział" serwisowy do pomocy/naprawy.
    Proszę aby następne Twoje wpisy w tym temacie , były jako rzeczowe i na Temat.
    Regulamin pkt. 11 .
    Wypis z regulaminu :
    11. W temacie wiadomości należy dokładnie zawrzeć całą istotę wysyłanych informacji. W działach serwisowo - naprawczych w tytule należy obowiązkowo podać dane sprzętu w sposób niezbędny do jego identyfikacji, np.: rodzaj sprzętu, markę i model naprawianego urządzenia jak również, w formie skrótowej lub symbolicznej, charakter uszkodzenia (problemu).

Czytam i widzę, że Twój "pogląd" w temacie "anten" i samej wiedzy na temat tych "anten" jest Bardzo Mały, więc proponuję zastosować się do podpowiedzi kolegów (Fachmanów w tematach "anten").

Przepraszam za "konserwatyzm" podejścia do tematu, ale jako moderator muszę dbać o regulamin pkt. 8.1 , całej Twojej wypowiedzi w tym temacie.

Pozdrawiam.
  • #25 7937735
    Miras18
    Poziom 13  
    co sądzicie o tym wzmacniaczu ? bedzie sie nadawał do mojej anteny?

http://allegro.pl/item9771644_profesjonalny_wzmacniacz_tv_40db_hit_to_dziala.html

Jesteś nie reformowalnym userem. Dalej piszesz nie będąc w zgodnie z regulaminem Forum.
    Ponownie złamałeś regulamin pkt. 10.11 i pkt. 15.
    Z powodu braku zainteresowania regulaminem z Twojej strony - temat ZAMYKAM.
    Następnym razem dostaniesz Ostrzeżenie.

[SP5ANJ]

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zakupił analogową antenę pokojową, która początkowo działała poprawnie, ale po pewnym czasie straciła sygnał. Po podłączeniu zasilacza, telewizor odbierał tylko jeden kanał (TVP1) przy wyłączonym zasilaczu. Użytkownicy sugerowali, że problem może leżeć w uszkodzonym zasilaczu lub wzmacniaczu antenowym. Wskazano na konieczność sprawdzenia napięcia oraz stanu kabli. Po wymianie zasilacza i kabla problem nadal występował, co sugerowało uszkodzenie wzmacniacza. Użytkownik został poinstruowany, aby wymienić wzmacniacz w puszce anteny, co może rozwiązać problem. W dyskusji poruszono również kwestie związane z gwarancją i kosztami naprawy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA