logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

brak obrazu i na karcie zintegrowanej i na podłączonej

stan242 05 Mar 2010 22:11 8333 10
REKLAMA
  • #1 7789021
    stan242
    Poziom 11  
    Ocena: 8
    w komputerze stacjonarnym jak podłączam monitor pod zintegrowaną kartę graficzną w ogóle nie ma obrazu podłączyłem kartę graficzną do płyty głównej efekt ten sam komputer działa jak powinien ale obrazu brak (czarny ekran nawet przy bootowaniu) czy to nawaliła płyta główna czy są może inne możliwości ?
  • REKLAMA
  • #2 7789056
    FINIX_47
    Poziom 23  
    Ocena: 7
    miałem niedawno podobno sytuacje, pierwszą rzeczą którą sprawdziłem było podłączenie innego monitora (w moim przypadku telewizora LCD) następnie sprawdziłem kartę graficzna(wkładając inna) kolejną rzeczą był zasilacz(na którym było co nieco (ponieważ poszły 3 rezystory) lecz to nie był koniec sprawy bo okazało się że to płyta, proponuje koledze się pobawić, posprawdzać wszystko jak się tylko da, a na pewno jeszcze ktoś pomoże w dalszej fazie, bo ja na pomiarach miernikami itp. się już niestety nie znam
  • #3 7789098
    stan242
    Poziom 11  
    A więc tak .na innym monitorze to samo ,inny kabel to samo ,zasilacz dopiero wymieniony na nowy (był 400 W kupiłem 500W) i dodam że to się stało po wymianie zasilacza zalogował się do windows i po około minucie wszystko zgasło i tak już zostało
  • REKLAMA
  • #4 7789101
    Adrian_1591
    Poziom 28  
    Ocena: 55
    Sprawdź czy:
    -bateria na MB (Mother Board-płyta główna) ci się nie rozładowała
    -nie są napuchnięte kondensatory
    -Spróbuj z innym zasilaczem.
    -wyciągnij kości RAM-jeżeli zacznie piszczeć,to włóż inną kość,bądź jeżeli obecnie jedziesz na dwóch to tylko jedną-ewentualnie zamienisz je.
    Jeżeli wszystko z nią ok na pierwszy rzut oka to sprawdź czy nie masz zwarcia na MB. Ja bym to rozegrał tak-wyciągnij płyte główną z obudowy,bo nie raz miałem,że za mocno dokręcona MB do obudowy mialą zwarcie na śrubie-tam gdzie się ją przykręca i płyta nie ruszała,albo nie bootowała.
    Podłącz inny zasilacz-oczywiście najlepiej mocniejszy oraz dysk twardy-i to wszystko. Spróbuj odpalić ją "na stole"

Dodano po 2 [minuty]:

P.S. - gdy pisałem tego posta nikt jeszcze nie odpowiedział,więc o zmianie zasilacza nic nie wiedziałem co za tym idzie jak narazie odpuść sobie z tym co ci poradziłem co do baterii i wyciągania z obudowy :)

Dodano po 1 [minuty]:

A próbowałeś zmienić zasiłke na jeszcze inną,bądź wrzucić tamta starą :?:
  • #5 7789131
    stan242
    Poziom 11  
    no niestety na starej to samo brak obrazu
  • #6 7789161
    dominik91p
    Poziom 27  
    Ocena: 48
    Co znaczy komputer działa jak powinien?
    Słyszysz jak loguje się do windowsa czy tylko po kręcących wentylatorach to wnioskujesz?
    Podaj pełną specyfikację komputera.
  • REKLAMA
  • #7 7789188
    stan242
    Poziom 11  
    dominik91p napisał:
    Co znaczy komputer działa jak powinien?
    Słyszysz jak loguje się do windowsa czy tylko po kręcących wentylatorach to wnioskujesz?
    Podaj pełną specyfikację komputera.

komputer loguje się bo słycha sygnał logowania specyfikacji niestety dzisiaj nie mogę podac bo komputer jest u brata i jeżeli to konieczne to jutro dopiero mogę podac
  • #8 7793705
    buczek136
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    hmm..sprawdz pamięć RAM, podłącz ją do innego wejścia na płycie głownej. Lub sprawdz tez czy nie jest wejscie na Ram zabrudzone(wyczyść i sprawdz) :)
  • REKLAMA
  • #9 7808143
    stan242
    Poziom 11  
    buczek136 napisał:
    hmm..sprawdz pamięć RAM, podłącz ją do innego wejścia na płycie głownej. Lub sprawdz tez czy nie jest wejscie na Ram zabrudzone(wyczyść i sprawdz) :)

niestety nie pomogło już chyba mi zostaje serwis albo zakup nowej płyty :(
  • #10 7811486
    Glista14
    Poziom 10  
    Moze w biosie trzeba wyłaczyć karte zintegrowana, bo moze sie uszkodziła. mozna tez podłaczyć stara karte graficzna na pci i jesli bedzie obraz mozna wnioskowac uszkodzenie złącza karty graficznej na płycie głównej jesli jest to AGP LUB PCI-E. Chociaz to tez zagadkowe ze i karta w złaczu nie daje sygnału na monitor i karta zintegrowana. Mozna tez zrobic reset biosu na wszelki wypadek. Chociaz to tez dziwne bo zazwyczaj jesli jest problem z grafika komputer sie nie uruchomi tyblo głośnik w obudowie wyda pare sygnałów dzwiekowych. Przynajmniej u mnie tak było. stawiam na problemy z wtyczka - kabel - monitor
  • #11 7938657
    stan242
    Poziom 11  
    no cóż zakupiłem nową płytę i problem zniknął na tamtej próbowałem wszystkich waszych rad i nic nie pomogło dzięki wszystkim za dobre chęci

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłosił problem z brakiem obrazu na monitorze podłączonym do zintegrowanej karty graficznej oraz do dedykowanej karty graficznej. Po wymianie zasilacza na mocniejszy, komputer logował się do systemu, ale po minucie obraz zniknął. Użytkownicy sugerowali sprawdzenie różnych komponentów, takich jak pamięć RAM, kondensatory na płycie głównej, oraz możliwość zwarcia. Po próbach z różnymi monitorami i kablami, użytkownik ostatecznie zakupił nową płytę główną, co rozwiązało problem.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA