logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pralka Amica PA5580A520 - kod błędu 12, dioda GOTOWA miga 12 razy, pompa działa

gonich 06 Mar 2010 13:05 4228 4
REKLAMA
  • #1 7790898
    gonich
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Witam.

Po nastawieniu programu (bez przyciśnięcia START) zapala się dioda GOTOWA po kilku sekundach zapala się dioda KONIEC i dioda GOTOWA błyska 12 razy. Ponadto załącza się pompa i próbuje odpompować wodę.
    Na dnie pralki jest sucho, nie posiada ona czujnika zalania, na płycie na wejściu tego czujnika jest zwora.
    Jeżeli uda się wcisnąć przycisk START zanim zapali się dioda KONIEC program wykona się prawidłowo. Po zakończeniu prania znów rozbłyska dioda GOTOWA 12 razy.

Nie mam pojęcia co jest nie tak. Może ktoś miał podobny problem?
    pozdrawiam
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 9290619
    Idear
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    gonich napisał:

zapala się dioda GOTOWA po kilku sekundach zapala się dioda KONIEC i dioda GOTOWA błyska 12 razy. Ponadto załącza się pompa i próbuje odpompować wodę.
    Na dnie pralki jest sucho,

Witam,

Odgrzeję trochę kotleta, bo u mnie problem wygląda podobnie, z tym, że błąd 12 pojawia się dopiero po zakończeniu programu. Cały cykl prania przebiega prawidłowo. U mnie czujnik zalania jest zainstalowany, działa poprawnie, kable od czujnika do płytki programatora są OK, wtyczki łączące również. Wody na dnie pralki oczywiście nie ma...Co jeszcze mogę sprawdzić?

Pozdrawiam,
    Radek
  • REKLAMA
  • #4 10813328
    soboliero
    Poziom 10  
    Ocena: 18
    a ja dodam swoje 3 grosze. Ta sama pralka. W trakcie prania dioda "GOTOWA" błyska
    co kilkanaście sekund po 2 razy przez cały czas prania. W fartuchu jest była dziurka ale ją zalepiłem. Co oznacza to błyskanie?
  • #5 11143318
    soboliero
    Poziom 10  
    Ocena: 18
    A ja już dziękuję za pomoc w tym temacie. Wydaliłem ją na śmietnik historii. Teraz będę walczył z Gorenje;o)
REKLAMA